自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-5-23 19:11
就咁睇你開支好大,唔知你老公財政係咪好穩健,如果扣除供樓,有100K一個月,算係可以負責人地養2個小朋友
...

扣除供樓要100k淨, 好多兩公婆人工都無50k

子爵府

回覆樓主

同堆最怕係啲男人當初拍晒心口話無問題,叫你做ftm, 但之後發覺經濟壓力大,就開始俾說話你聽,話自己返工幾辛苦,你喺屋企嘆世界!問佢拎少少錢就講到你大花筒亂洗錢!搞到自己好似乞衣咁

男爵府

hellohellojenny 發表於 18-5-23 22:07
有無試過姐姐放假一星期,你自己一腳踢你頂唔頂得住?你自己湊,做埋姐姐果份,你要調適好心情。再者,到 ...

暫時未試過連續幾日一打二

有機會都想試下,不過應該要等姐姐完約放假先有機會

男爵府

sharonchan.0711 發表於 18-5-23 23:14
你小朋友幾大?3歲可以訓練佢做家務了,好多野佢地都做到,只要你有恆心,越大越輕鬆,分分鐘多兩個小家務 ...

1歲同3歲

子爵府

試吓做ftm先, 如果唔習慣再揾返嘢做.

侯爵府

WaLeiMaMa 發表於 18-5-23 18:35
由大學畢業至今,未離開過職場。
近年工作上遇到樽頸位,做得唔開心又無前途,日日都好想劈炮唔撈....
家有 ...

今日老公支持你 明天...... 好多野 話唔埋 聽過太多男人講野

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-5-23 18:47
FTM 最大既挑戰係好容易家務瑣事裡面迷失自我沒有重心,然後又好容易情感太依賴老公或者仔女,一變成咁, ...

一語中的

大宅

回覆樓主

Ftm做得開唔開心除咗家庭收入衡量之外要睇吓有無人技援到你,我係無任何長老工人嘅,小朋友成長一手一腳自己湊,老公幫到極少,男人嘅嘢臭襪亂放見到玩具喺地佢蹺路行,小朋友學習更加唔幫,我想出返職場但老公唔比,收入確實鬆動,但有錢唔係大哂,我想想出去抖抖氣
如果做ftm有長老工人幫係好好,夜晚想食碗云吞面都可以落街食

翡翠宮

WaLeiMaMa 發表於 18-5-23 18:35
由大學畢業至今,未離開過職場。
近年工作上遇到樽頸位,做得唔開心又無前途,日日都好想劈炮唔撈....
家有 ...

你老公會問依句真好!应揾到。打死我老公都吾會講 最好你養返佢!

男爵府

回覆樓主:

講中哂ftm心聲!!

水晶宮

BK Milk勳章

little06 發表於 18-5-24 07:00
同堆最怕係啲男人當初拍晒心口話無問題,叫你做ftm, 但之後發覺經濟壓力大,就開始俾說話你聽,話自己返工 ...

咁係男人問題,我老公無咁,仲要幫手做家務,成日叫我攰就吾好煑飯!
我同意無經濟壓力先好做FTM!
香港地生活就係錢錢錢!
一个暑假都比平日用多萬幾兩萬,仲要未計旅行 只係日日去街上下興趣班咋!

水晶宮

BK Milk勳章

Sofia_happy 發表於 18-5-24 08:27
Ftm做得開唔開心除咗家庭收入衡量之外要睇吓有無人技援到你,我係無任何長老工人嘅,小朋友成長一手一腳自 ...

咁直情請工人返工,開心好多架!
我仔上小學就返工,買野比以前再爽手d

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果冇經濟壓力可以轉份輕鬆嘅工,或者返pt咁,壓力冇咁大,又可以兼顧下屋企

大宅

happymama11 發表於 18-5-24 02:07
要考慮清楚,除非本身冇人幫手照顧小朋友,才做FTM! 我係一個例子,我仔出世時,4大長老無法幫手湊BB,坐 ...

子爵府

bongbongpatty 發表於 18-5-24 09:00
咁係男人問題,我老公無咁,仲要幫手做家務,成日叫我攰就吾好煑飯!
我同意無經濟壓力先好做FTM!
香港地 ...

係呀!!其實好多問題如果男人handle 得好啲,後果差好遠!大家一樣做ftm, 如果個老公識尊重老婆,識欣賞老婆貢獻,老婆條氣已經順好多!即使要同你捱窮都心甘命抵!相反,又要捱仲要聽冷言冷語,受氣,真係唔係人人頂到

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我覺得就算冇經濟壓力我都唔會做FTM,當你發現炒左姐姐,自己日日夜夜重覆做家務買餸煮飯湊仔,你會發現你個人生就好似只係團住呢個圈不停轉冇乜自我!別人眼裏以為做FTM好爽唔洗做,實質忙過返工!老公最初可能真係支持你,但日子久了都可能對你嘅態度變得冇咁尊重,因為得佢揾錢嘛!我係你情願轉工都唔會轉做FTM,返工有同事互動吓個人都唔同d!我依家都想揾返份工,可惜好工難求!

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-5-24 00:41
扣除供樓要10萬淨for 2老2小2大?

日日鮑魚燕窩當飯食??

樓主無講明
我當4大長老都要供養,呢度1.5萬-2萬走唔甩

2個小朋友,每個約1萬蚊學費+興趣班+醫療飲食
(呢個係負責任嘅開支,如果無任何教學上嘅support,天生天養當然係可以係0教育經費)

家庭燈油火蠟+飲食開支點都要1.5萬啦,食得健康好重要,唔係你所講嘅日日鮑魚燕窩(因為10萬蚊一個月afford唔)

跟住淨返3-4萬,交稅交差餉保險,仲要計埋老公返工飯錢車費,每月淨得唔多㗎,唔果唔儲錢,以後小朋友負擔會好大

掉返轉頭,你覺得開支應該係幾多呢?

大宅

ash_yehyeh 發表於 18-5-24 11:05
樓主無講明

同意,養兩個小孩子加四大長老,以上的開支只係基本,談不上享受生活。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

ash_yehyeh 發表於 18-5-24 11:05
樓主無講明
你呢份表入面好似冇一樣野係唔重要
但其實有唔少野都豐儉由人
亦唔代表唔負責任
(教育,飲食感覺計多咗)

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

水晶宮

JD930 發表於 18-5-24 01:35
FTM嘅老公未必需要好高人工,但我同意妳所講,樓主又要照顧四大長老又有兩個小朋友仲要供樓etc的確係需要 ...

如果住公屋,當然唔使咁多錢都可以做FTM

私樓供樓(有機會加息),管理費,差餉地租一年落黎都唔少野,要預鬆d先可以考慮做FTM

touch wood講句,如果老公工作上有問題,供唔掂層樓,好大鑊

首頁

尾頁

跳至