自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

男爵府

年頭睇緊一個居屋單位410萬,因為人工仲差少少,嗰刻冇考慮。而家加咗人工,同一個則嘅單位叫緊480萬 。係咪痴咗線?

寶石宮

2023年兔年勳章

sts8000 發表於 18-5-23 18:41
年頭睇緊一個居屋單位410萬,因為人工仲差少少,嗰刻冇考慮。而家加咗人工,同一個則嘅單位叫緊480萬 :ange ...

邊個居屋咁癲

侯爵府

回覆樓主

幾年前係 the city is dying

而家係 the city is dead

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

年頭睇緊一個居屋單位410萬,因為人工仲差少少,嗰刻冇考慮。而家加咗人工,同一個則嘅單位叫緊480萬 :ange ...
內地人對香港物業需求太大,佢地有太多資本。冇辨法

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Poyau 發表於 18-5-23 18:44
邊個居屋咁癲

有啲直頭破千萬

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180523/s00004/1527012182321

男爵府

唔出奇,康山花園31年樓齡居屋431呎都七百幾萬

男爵府

回覆樓主:

睇樓睇到灰。而家好後悔冇早 d take action,借財仔都仲有so

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

邊個居屋咁癲

啲居屋車位都要過百萬

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20180523/20399109

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

邊個居屋咁癲
其實個個都甘上下

伯爵府

回覆樓主:

前排想轉另外一間銀行做mortgage loan 初部估完價後 借到盡仲比我4年前上車樓價還要高多30萬

侯爵府

tester5 發表於 18-5-23 18:47
深圳樓都顛價,在HK用人仔買仲有八折,點夠佢地爭
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

男爵府

tester5 發表於 18-5-23 18:47
我地個政府真係超廢,仲唔做嘢!非香港居民厘印要再加啦!甚至非香港居民唔比買樓!只係顧住地產商,我地就慘!就算我有樓都死,一街都係人。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

癲左好耐
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

係呀,加嘅呢一口價夠租4年私樓。早前買咗物業嘅,安居樂業,有多過一層物業嘅,樓價升幅分分鐘係十年人工。當然,始終要賣咗,先叫做享受到升幅帶來嘅現金享受,否則都係自我感覺良好。收租頂多叫咗投資回報率高D。無物業嘅就慘了,一年升幅100萬,講儲錢,起碼儲5年先儲得到。當你5年後儲夠,又唔知升咗幾多了。所以兩極分化,有樓嘅人講嘢可能下巴口輕輕,上咗岸就係神仙,無樓嘅人就繼續話個市瘋癲。無法安居嘅城市,都不能叫咗宜居城市。
始終覺得,一個健康嘅樓市,一個宜居嘅城市,係每個階層嘅人,都能安居。低收入個人群,有公屋租住,稍微有能力的,買二三百萬嘅居屋,生活寬裕嘅人,就買私人樓,中產嘅,咁就私人樓中嘅私人樓。有錢就豪宅啦。
希望有一日真系跌時,不要屍橫遍野。

mushroom    發表於 18-6-1 12:02

子爵府

MommyPanel勳章

唔出奇,依家d人就係講緊點儲都追唔上樓價升幅,樓主考慮揾多個擔保人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

綠表都四球幾

伯爵府

回覆樓主

早少少有個hit post就係討論下一代在癲樓價下點算,一如所料,就係講以前買樓都難,要點點點。唉,樓主個case就係半年不夠升左70萬。 如果半年可以儲到70萬,就冇問題啦,問題係有幾多人做到呢?

寶石宮

2023年兔年勳章

JD930 發表於 18-5-23 18:50
有啲直頭破千萬

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180523/s00004/152 ...

康山樓王 全港唯一私人屋苑居屋

寶石宮

2023年兔年勳章

JD930 發表於 18-5-23 18:51
啲居屋車位都要過百萬

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20180523 ...

居屋/公屋車位拆售

寶石宮

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 18-5-23 18:53
其實個個都甘上下

細價升得勁過大碼

首頁
12345...20

尾頁

跳至