自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

育兒性格勳章

剛才有飛蟻飛入屋,嗱嗱聲打死佢,為免再有蟻飛入嚟即刻關晒所有窗,唔知夜D係咪會落雨?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

呢幾晚我晚晚都有收穫。。。。。晚晚都打死一、兩隻

不過都係無雨喎~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

近期唔敢開大隻窗,夏天好多昆蟲

琥珀宮

vincielau 發表於 18-5-23 19:47
剛才有飛蟻飛入屋,嗱嗱聲打死佢,為免再有蟻飛入嚟即刻關晒所有窗,唔知夜D係咪會落雨?
...

過一排應該有雨

男爵府

回覆樓主

你地住邊區? 我最怕 但係裝修完開緊冷氣都要開窗拿

伯爵府

育兒性格勳章

manman1118 發表於 18-5-23 20:37
你地住邊區? 我最怕 但係裝修完開緊冷氣都要開窗拿

九龍灣,平日都好少機會飛蟻飛入屋。

大宅

回覆樓主:

依幾晚,都發現有飛蟻,只敢開有裝蚊網嘅窗。但後來發現,蚊網個框有甩咗嘅翼,唉,有啲擔心會唔會有已甩翼飛蟻入屋。

伯爵府

育兒性格勳章

cswccc 發表於 18-5-24 09:30
依幾晚,都發現有飛蟻,只敢開有裝蚊網嘅窗。但後來發現,蚊網個框有甩咗嘅翼,唉,有啲擔心會唔會有已甩翼 ...

嘩!
估唔到啲蟻咁醒目, 識得甩咗對翼捐入去。

寶石宮

2023年兔年勳章

...

飛蟻

大宅

vincielau 發表於 18-5-24 10:01
嘩!

只係我驚佢捐咗入屋。因為之前見有Jm講過,話佢哋可以捐過蚊網。所以有啲擔心。

而發現時,只係見到啲翼,見唔到佢個身(其實唔知佢走咗去邊)。

男爵府

回覆樓主

在黃昏時間直頭蜂湧入屋,睇住成10隻飛入來,窗都關唔切。全屋進入作戰狀態,見一隻殺一隻。住左好多年,只是今年係咁。以前大風雨前會有,但不會持續多天,而且又未有雨。

伯爵府

育兒性格勳章

Kate111 發表於 18-5-24 11:02
在黃昏時間直頭蜂湧入屋,睇住成10隻飛入來,窗都關唔切。全屋進入作戰狀態,見一隻殺一隻。住左好多年,只 ...

我都係琴晚飛入屋(印象中起碼6、7年以上無入過),所以我先估係咪嚟緊有大雨。

侯爵府

2018復活節勳章

vincielau 發表於 18-5-24 10:01
嘩!

唔係佢想甩,應該係响紗窗度卡住左撞甩左啫。

侯爵府

2018復活節勳章

...

呢排真係日日都有,前幾日晚勁多,我即刻响度開舖,仲諗住突然咁多飛入屋應該係風雨前夕啦。。。點知咁多日一粒雨都冇 。仲又熱又焗。
唔知最近係咪因天氣反常,就連帶昆蟲都反常埋。
從前,我老家真係大風雨前後至會見到佢地㗎咋。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Angelice-BeBe 發表於 18-5-23 20:26
近期唔敢開大隻窗,夏天好多昆蟲

入夜唔敢開窗

伯爵府

育兒性格勳章

plumtree 發表於 18-5-24 12:48
呢排真係日日都有,前幾日晚勁多,我即刻响度開舖,仲諗住突然咁多飛入屋應該係風雨前夕啦。。。點知咁多 ...

有同感!天氣變連生態都跟住變。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

總之每年逢5月份都係飛蟻高峰期, 天黑前要閂窗。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我娘家中過2次飛蟻變白蟻 真係好大鑊,佢地老花睇唔到,捉唔切,師傅黎打開張床,恐怖到我阿媽見慣大場面都唔敢影相
想認識多啲屯門友

侯爵府

2018復活節勳章

vincielau 發表於 18-5-23 20:46
九龍灣,平日都好少機會飛蟻飛入屋。

講真從前老家住靠山,真係風雨前後就好大鑊,成個球咁嘅飛蟻响樓下lobby,飛入屋嘅就係通知你,風雨將至。夏天就例牌多昆蟲
而家,竟然係飛蟻出現完前後,搵滴雨都冇。咁唔係反常都唔知係咩咯… 最慘我堅驚呢d野。唯有晚晚都開大冷氣閂住窗囉。

首頁

尾頁

跳至