婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我姑奶住係我地格離, 成日走過黎打躉, 仲要講乜都大大聲, 一講野全屋都聽到。無論你係咪訓緊, 佢都話之你。
最慘就係非常霸道, 成日要人聽佢講。哩d都算喇, 最難頂係如佢無街去, 同埋如我地無約人, 星期日就成日三人行咁, 要一齊食野! 除星期日外, 平時如佢無約人, 好似一定要預埋佢一齊食飯咁。已經要同99及大伯同一間屋住, 無乜私人空間咁, 放假仲要搭住件姑奶, 真係人都巔!

我頂唔順同我老公講, 佢竟然話有乜問題, 一家人喎, 好似仲係我錯咁, 點解咁抗拒佢家姐!!! 話佢屋企人已好就我。我真係嬲爆, 我忍左成年先同佢反影, 問題無解決之余仲要比佢話我錯, so sad

子爵府

回覆樓主

咁你地同佢呀媽果d同住,真係好難避免佢返娘家。

最好就兩公婆搬出去,又咁遠搬咁遠。

子爵府

回覆樓主:

忍一年先講???搞乜要搞到咁委屈忍咁耐都唔同老公講?

男爵府

畀面勳章

唯有兩公婆有咁遠搬咁遠啦!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

咁姑奶返娘家係冇問題同冇辦法喎,唯有兩公婆搬開囉。

複式洋房

bebefat 發表於 18-5-23 23:55
我姑奶住係我地格離, 成日走過黎打躉, 仲要講乜都大大聲, 一講野全屋都聽到。無論你係咪訓緊, 佢都話之你。 ...

認同姑9或姑仔比99更難頂,尤其係未結婚冇小朋友啲更更更難頂。搬遠啲喇!

子爵府

親子王國15週年勳章

係你老公心目中,唔係你忍緊佢屋企人而係佢屋企人忍緊你,想要私人空間唯有搬。

子爵府

回覆樓主

只要同99仲有大伯住,佢都會當你家係佢家,自出自入係好平常!就算得你99 同住,佢都一樣會咁諗!唉

子爵府

回覆樓主:

姑奶姑仔如果“唔知訂”無分吋嗰啲真係勁麻煩,除非有個好隊友啦,唔係只有搬嘅啫。咁佢覺得佢返自己屋企嘛,你先係佢眼中外人

大宅

回覆樓主

如果間屋係老爺奶奶嘅,正確黎講你姑奶係返緊自己屋企喎,寄人籬下唯有忍有咩辦法?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

姑9返娘家冇錯,仲要隔籬咁近,當然日日來。
你唔需要理佢,逢放假都出街或返娘家,點都唔同佢食飯。有時 自由要靠自己爭取的。

別墅

女人結左婚都有時想同老公拍下拖二人世界sweet 下, 可惜男人唔係咁唸, 成日三人行(不論第三者係99定姑奶) 真係乜mood都無晒. 最慘係男人覺得無問題, 有問題果個係你! 我都好明白樓住點解咁嬲! 真係好想大嗌: 好心99/奶姑通氣d啦!

別墅

Yellow_Bean 發表於 18-5-29 14:37
女人結左婚都有時想同老公拍下拖二人世界sweet 下, 可惜男人唔係咁唸, 成日三人行(不論第三者係99定姑奶) ...
完全明白.....仲要出街.姑9飲野..俾我老公飲同一支飲管....
.............不過無論我講咩.都係我問題.......

因為佢地GE一家人係大晒..........
COVER所有野咁濟.........

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

你未嫁入門佢哋應該都係咁相處,你住緊係你姑奶娘親間屋,佢哋冇可能為你改變
主 賜 平 安

複式洋房

你有冇兄弟姊妹?有就叫埋4人行啦, 睇下你老公到時有冇所謂, 佢出聲你答佢大家一家人有咩問題

大宅

回覆樓主:

又係男人無本事,搞到老婆要委屈
又係明知係媽寶都要嫁既case
搬得走就咩都解決晒

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

bebefat 發表於 18-5-23 23:55
我姑奶住係我地格離, 成日走過黎打躉, 仲要講乜都大大聲, 一講野全屋都聽到。無論你係咪訓緊, 佢都話之你。 ...

在佢哋眼中,係你住入佢哋嘅原生家庭,佢哋四對你一,已經輸晒!

複式洋房

我都有一個極度難頂的叔仔老婆!以人類嚟講佢都叫極品!
1. 超級冇禮貌,入屋永遠唔叫人(包括老爺奶奶),對我呢個大嫂由我入門以來冇叫過一聲大嫂!
2. 一講到要夾錢維修呀,買新電器呀,立即起鋼!死都唔肯俾錢!家用又唔俾,但日日講明要食新鮮飯菜加明火靚湯!(佢2 公婆絕對搵唔少,起碼有5、6 萬一個月)
3. 個人簡直自私都冇朋友!永遠唔讓人,無論你係懷孕或手抱嬰兒都唔讓座!
4. 個仔明眼人都睇得出有過度活躍,但又唔肯面對現實!個仔曳就一味識喝停佢、出手打佢!間屋好嘈,唔係個仔大叫大喊,就係佢大吵大鬧!

我已經唔想再扮fd 落去!!!親戚都唔想做!!!最好老死不相往來!!

大宅

回覆樓主:

因為你老公既家姐丫麻,佢咪覺得冇問題囉!佢同佢家姐係一家人。而我哋唔係囉~永遠都係外人搭枱.。睇下如果一個禮拜見足咁多日個個係樓主既親家姐同外母,仲睇下你老公有冇講得咁口響

首頁

尾頁

跳至