論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家中印傭係我bb滿月時就開始嚟做
剛剛做滿8個月
家務方面不上不下
我自己對家務方面都不算好有要求 合格即可
因為真係無可能搵到一個完美的工人
但睇得出佢係好錫bb
我一直以為自己好好彩
第一次請工人就請到個好好
點知 最唔想發生嘅事都係發生左
前幾日開始 家人話發現工人成日私下喊
但我一直都唔會過問
佢思鄉我又幫佢唔到 我又唔想做社工
點知前兩日佢對住我喊苦喊忽
話阿媽跌親郁唔到要做手術
問佢要借幾錢 佢竟然同我講兩萬五
我聽到真係心裡一寒
我唔深究佢阿媽件事嘅真假
我知佢做到咁大台戲一定係等錢洗
但係一開就開我兩萬五。。。
我果刻心裡真係想叫佢出去借財仔算
但老公又驚萬一佢還唔到財仔
我地焗炒佢要蝕機票又蝕agent fee
之後我地傾好借一萬俾佢就算
後來我地唔小心見到佢張床到有張圖則
我估佢借嚟係想起樓/過新年
呢年事之後對佢好失望
直情唔想同佢講野
好無奈一牽涉到錢銀

公爵府

hazcps922 發表於 18-5-24 00:22
剛剛做滿8個月
家務方面不上不下

姐姐第一日黎我已講明唔準借錢比人/ 問人借錢(除非我唔知)
也表明唔洗問我借,我唔會借。
而家做左第3張約, 試過2次放假日太多(果個月多勞工假,佢冇留夠錢放假)問借一百(其實幾日後就出糧) 我就提早出比佢, 再提佢留夠錢放假, 之後冇試過問。

wcpcelia    發表於 18-5-24 09:27
wcpcelia    發表於 18-5-24 09:27

寶石宮

2023年兔年勳章

剛剛做滿8個月
家務方面不上不下

可能僱主/財仔兩邊借 如果未借 三思

大宅

回覆樓主

菲都會架,佢哋還就算啦。

大宅

剛剛做滿8個月
家務方面不上不下

佢哋最叻就係講大話

子爵府

剛剛做滿8個月
家務方面不上不下
佢哋最叻做戲,講大話,當香港太太儍的
講真,我用咗拾幾年外傭,7,8個,冇工人咁問我借錢,問都唔會借,我會叫佢借財仔!

早幾個月,星期六晚上,差不多要瞓,工人問我出住$3000 糧俾佢,佢話老爺死咗(前幾星期,佢有講過),要搞餐飯俾親戚食,要劏羊,好貴

我話佢點解唔早上問,現在晚上去那裏攞$3000 (實情過幾天係糧期,佢份糧cash我已準備好), 我話冇錢,要問吓先生,之後,我有俾$3000佢,但都有話佢,做事只諗自己,唔會諗吓人哋,佢同我講 ”對不起,太太”

男爵府

我舊印無借錢, 反而菲先會, 我工人未嚟之前已經話 佢老公整親要比錢出院, 借$3000, 話出糧扣返, 我都無應承, 我叫佢問親戚借, 之後佢同我講佢問左佢一個喺香港做工人的親戚借左錢, 之後又話佢老公公司有勞保

男爵府

回覆 細姐姐 的帖子

叫佢老公/老公的親戚自己搞掂佢
佢地真係好識講大話, 為左借錢, 連屋企死人冧樓都講得出,
我舊工人之前佢話佢媽媽過左身, 都無問我借錢,亦無講其他嘢, 因為之前佢都有提過佢媽媽有病, 但無講太多嘢, 我見佢咁傷心, 只係果日下午叫佢入房休息下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔止印, bun亦鐘意借錢。
印唔知, 我大食bun vicky, 不同理由借, 其實錢用來比philippine個男人, 因佢"husband" 其實係同其他女人share的其中一份子, 其實係sex boy friend. 借埋來比個boyfriend, 賭飲吹, 如無錢比, 個boyfriend就唔理佢。

伯爵府

回覆樓主

我點都唔會借,佢借財仔佢嘅事,還唔到佢走佬你機票都唔使比

你借一萬,佢一樣可以搏炒,到時你連一萬都蝕埋

首頁

尾頁

跳至