論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下每7日工作放1日的休息日,不是僱主訂的嗎?僱主要工人放平日但工人想星期六/日,如果雙方都堅持,那怎麼辦?

寶石宮

2023年兔年勳章

MaoMaoChu 發表於 18-5-24 01:22
想問下每7日工作放1日的休息日,不是僱主訂的嗎?僱主要工人放平日但工人想星期六/日,如果雙方都堅持,那 ...

僱主決定

http://www.dutylawyer.org.hk/ch/tellaw/law3.asp?id=401&ver=ch&category=Employment

水晶宮

想問下每7日工作放1日的休息日,不是僱主訂的嗎?僱主要工人放平日但工人想星期六/日,如果雙方都堅持,那 ...

其實外傭同你簽合約時, 應該知道放唔放星期日或閒日。現在先至黎嘈?
天空之城, 快樂之地

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

PCCW2319 發表於 18-5-24 07:40
其實外傭同你簽合約時, 應該知道放唔放星期日或閒日。現在先至黎嘈?

好多都係咁,氹你簽佢之後就多多要求

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

預先傾咗先...若一次半次特別要求, 就同僱主傾傾調假的問題

複式洋房

回覆 MaoMaoChu 的帖子

actually need both side agreed, the maid should compromise with employer, of not , try to ask the agency help!

複式洋房

回覆 5R2H 的帖子

thats why we need agency!

翡翠宮

要雙方同意; 唔係單一邊話事.
呢D簽之前要講明, 大家同意先好簽約.

水晶宮

cindy1905 發表於 18-5-24 13:38
回覆 5R2H 的帖子

員工休息日的安排其實係基本勞工事務, 做得僱主就要處理, 唔洗事無大小都揾agent.

水晶宮

birdbird 發表於 18-5-24 19:25
員工休息日的安排其實係基本勞工事務, 做得僱主就要處理, 唔洗事無大小都揾agent.
...

其實我個人覺得個外傭入屋後至首1個月, agent還會應酬僱主。之後會唔會大小事都仲跟進呀!錢已經收左。

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-5-24 19:42
其實我個人覺得個外傭入屋後至首1個月, agent還會應酬僱主。之後會唔會大小仲跟進呀!錢已經收左。

:que ...

其實自己員工就自己管, 不过呢度d 回覆興揾agent。

子爵府

通常佢份resume有項係話願唔願意唔放星期日,佢剔左就代表願意架喎。不過我次次請之前都同佢講定無星期日放,黎到放到就當bonus

男爵府

cindy1905 發表於 18-5-24 13:38
回覆 5R2H 的帖子

呢位唔知係咪agent呢,呵呵~樓主唔洗煩惱,如果姐姐同意過之後因個人意願而改口風,故意多次不服從僱主合理工作要求可以終止唔賠;如果冇老幼,可俾佢放無薪假。

子爵府

之前,試過請前講明一個月,两次平日,两次星期日,工人同意,佢仲話唔放假都可以添!我話咁又唔使唔放假喎!
想你請佢時,就乜都得,乜都肯

嚟到後,放平日就黑面,我都唔係完全放平日,只是一半

佢哋係冇合約精神的!

伯爵府

回覆樓主:

佢地係咁
同意左放平日
但見自己就到就盡量比星期日佢放
到有野做要求佢放返平日
即刻反面,黑面發脾氣

子爵府

回覆樓主