論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人,初到左無幾耐,
原本我諗,佢做得都幾令人滿意,
好唔好出糧時比多兩百蚊鼓勵下佢,
再同佢講做得好先有,
但又驚佢之後會覺得老馮咁,
唔比會唔高興,
又擔心咁做會否縱壞佢

請問各位有冇獎勵工人呢?

侯爵府

leungmui08 發表於 18-5-24 06:26

我會一年俾一次,唔會成日俾,廢事姐姐覺得係必然

wcpcelia    發表於 18-5-24 09:24

男爵府

如果你呢種心態應該好難留到好工人。如果你係工人,你會想點樣啊?咁你就有答案啦。其她人講嘢唔需要負責任。一切後果係自負,所以最後跟返自己果套。

水晶宮

唔會每月獎勵, 易放難收。

我爸外傭會有假期補薪, 現在每次出糧都只比會齊頭。

例如嗰個月係要比$4870, 我比$4900。

天空之城, 快樂之地

寶石宮

2023年兔年勳章

睇長啲 年度花紅

子爵府

唔好吓吓俾錢,真係會覺得老馮,又會覺得你好唔志在d 錢,下個月唔俾,就黑面,唔開心,盞玩到自己
買d 零食俾佢就可以,唔好俾佢任揀,自己買幾包俾佢

可以等印尼新年,佢生日,俾卦利是

男爵府

回覆樓主:

各位都說得好對。贈妳4個字:易放難收。如果,將來她表現不好,不達到妳的要求。咁,妳怎機做???

出言叫她改,改不到,不發獎金。 如這樣做,妳和她的關係會變壞。到時,妳後悔都來不切。

對工人,只可冷眼旁觀,記在心中,不可太表現出來。獎勵,只可偶一為之,不可成為“老馮”。

男爵府

睇定啲先啦, 起碼做過左半年先好諗"奬", 我就唔會咁同工人講 (話做得唔好就無), 想比多一百, 咪連人工比埋, 唔駛講太多嘢, 我覺得最好係生日, 新年比多少少咁, 或者好似樓上, 得閒買下零食請佢食, 我自己買開零食, 就買多一兩包比佢, 見佢啲衫好舊, 買一兩件tee (大減價幾十蚊件)比佢 ; 或者讚下佢今日煮既送幾好食等等
啱啱生日我都係買左個小蛋糕同封左一百蚊利是比佢, 唔會多

以上的額外嘢, 係因為見佢做嘢有改善, 同埋放假出門口同返來都有主動幫手先對佢好少少

男爵府

畀面勳章

你個工人只係初到姐,睇定啲先啦!

大宅

明白,多謝各位意見,睇定啲先

伯爵府

回覆樓主

做咗半年出咗一次bonus,比佢時有讚佢做得好,我老公再笑笑口加多句keep it up,希望可以keep住出bonus比你

侯爵府

回覆樓主:

我第一個工人係楼上完约工人, 佢黎到咁arm我呀媽short咗要入医院, 因為同區做咗8年, 边度都知点去, 買乜, 攞乜一講就曉. 佢每日煮2歺俾我媽, 佢上晏拎去, 我下晏去. 期間仲要買餸, 煮飯, 打理家務同猫猫. 做野快到無影. 老媽出院後又要做D護理同清潔 ... 哗!咪搞我, 都係佢搞掂埋. 其實佢帮我第一個月我已經出多幾佰蚊人工佢, 唔係獎賞, 係佢值得多D人工.
楼主, 工人帮得手妳會感覺到同好想好想俾多D佢... 後來請嘅工人真係唔得, 所以無再有俾多D嘅想法. E家個姐姐等佢做满1年會加佢$200, 百物騰貴, 等佢有D$買下野啦. 唔当係咩獎賞.

首頁

尾頁

跳至