家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日有個人同我講,8號仔以前幾拾蚊,落到宜家得$4.X, 我返黎search, 無哦,搵唔到呢個價位哦,有無人了解呢隻當年發生過咩事呀?

琥珀宮

wan0526 發表於 18-5-24 09:15
今日有個人同我講,8號仔以前幾拾蚊,落到宜家得$4.X, 我返黎search, 無哦,搵唔到呢個價位哦,有無人了解 ...

以下網上search到資料,8號前身係香港電訊。留意文中最後一句,計埋五合一,以前等於曾經股價有百幾蚊。

2000年,香港電訊的母公司英國大東電報局(Cable & Wireless)有意將香港電訊售予新加坡電信有限公司。訊息傳出後在香港引起憂慮,擔心香港最大的電話系統公司會落入競爭對手新加坡當中,中央政府也暗示反對把香港電訊售予外資(即使大東電報局也是英資公司)。不同於電視台,香港法例並沒有規定固網公司不能控制在外資手上,只禁止反競爭行為。及後盈動加入競投,最終盈動在中銀,匯豐,法巴及巴克萊等四家銀行組成的銀團提供的110億美元巨額借貸成功收購,使盈動由一間資訊科技和地產公司,搖身一變成為香港規模最大、同時提供固網、無線電話、互聯網等綜合電訊服務以及發展地產的公司,市值超過2500億港元。兩家公司在同年8月合併成電訊盈科。在收購訊息加上科網熱潮,電訊盈科在2000年2月15日以每股28港元(股票五合一後實為HK$140)收市。

大宅

木土土 發表於 18-5-24 09:39
以下網上search到資料,8號前身係香港電訊。留意文中最後一句,計埋五合一,以前等於曾經股價有百幾蚊。

...

我只係搵到呢d,係拆股?不是合股?

琥珀宮

wan0526 發表於 18-5-24 09:52

我只係搵到呢d,係拆股?不是合股?

歷史高位係 2000年頭 $28,一路跌到 2003年 $1.x,之後五合一,就係你呢個$6.x既價。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

wan0526 發表於 18-5-24 09:15
今日有個人同我講,8號仔以前幾拾蚊,落到宜家得$4.X, 我返黎search, 無哦,搵唔到呢個價位哦,有無人了解 ...

我奶奶系最高位入,到而家仲持有

大宅

Me大家姐 發表於 18-5-24 10:56

me2, 想起都想喊!

大宅

BO_BO 發表於 18-5-24 15:57
me2, 想起都想喊!

我奶奶成日都話如果當初識買中移動就好啦

男爵府

木土土 發表於 18-5-24 10:22
歷史高位係 2000年頭 $28,一路跌到 2003年 $1.x,之後五合一,就係你呢個$6.x既價。
...
但係好似都係由幾元,升上28元,再趺下來既喎.

琥珀宮

smile828 發表於 18-5-24 17:14
但係好似都係由幾元,升上28元,再趺下來既喎.

未合併之前既1186 電盈就係,但8號香港電訊就應該唔係!

好多之前入8號公用股收息的老人家,損失慘重!

2009年電盈私有化被否決,以下係上訴庭兩名法官評論電盈私有化的語錄:

羅傑志

‧私有化除可令電盈注入新加坡大股東,看不到有其他好處。

‧特別股息足以支付私有化代價,大股東還有20億元「落袋」,其他人卻一無所有,簡直是令人憤怒(outrageous)!

‧香港電話(電盈前身)是一間特別公用公司,很多孤兒寡婦及老人家靠持有電盈股票過活,但股價由120元跌至近乎零,境況實在可悲(pathetic)!

‧究意私有化的動機是甚麼?對電盈有好處?令電盈賺錢?我看不到任何原因!

‧為甚麼不選擇強制收購,這對小股東權益更有保障,為何選擇私有化?

林文瀚

‧併購不等如以榨取方式擯走小股東

大宅

木土土 發表於 18-5-24 18:12
未合併之前既1186 電盈就係,但8號香港電訊就應該唔係!

好多之前入8號公用股收息的老人家,損失慘重!
當年股東大會有許多人話佢冇良心, 吞噬小股東多年血汗, 所以李X楷有份既股一律唔買!

琥珀宮

aiyuk 發表於 18-5-24 19:33
當年股東大會有許多人話佢冇良心, 吞噬小股東多年血汗, 所以李X楷有份既股一律唔買!
...

我多謝佢,令我蝕咗六位數,咁大個女第一次蝕咁多錢,慶幸後生時早d了解股市遊戲規則,對我之後長線股票投資,好有幫助

男爵府

畀面勳章

木土土 發表於 18-5-24 19:40
我多謝佢,令我蝕咗六位數,咁大個女第一次蝕咁多錢,慶幸後生時早d了解股市遊戲規則,對我之後長線股票投 ...

我早睇穿佢空手套利,所以無中過招,但亦睇唔過眼佢咁樣呃股民錢,所以一樣對佢冇好感,佢隻富衛3連息就算幾好都唔會幫襯。

大宅

wallshar 發表於 18-5-24 20:56
我早睇穿佢空手套利,所以無中過招,但亦睇唔過眼佢咁樣呃股民錢,所以一樣對佢冇好感,佢隻富衛3連息就算 ...
冇錯, 當年新聞令我印象深刻, 李氏?!, 咪搞我

大宅

Me大家姐 發表於 18-5-24 10:56

我老爺都係,無人敢提

大宅

如意吉禪 發表於 18-5-25 00:05
我老爺都係,無人敢提

應該好多人中招

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

木土土 發表於 18-5-24 19:40
我多謝佢,令我蝕咗六位數,咁大個女第一次蝕咁多錢,慶幸後生時早d了解股市遊戲規則,對我之後長線股票投 ...
當年科網股爆破, 好多人都中招。
隻貪.com份招股書炒到幾百蚊, 痴線, 招股書都炒到幾嚿水, 可想而知幾咁癫, 一爆咗遍地屍骸!
我當時未有錢玩, 但我有朋友俾8號仔一嘢KO佢幾十萬, 本來係用黎買樓.
哨牙仔最叻玩財技, 人地死曬佢一樣有錢袋袋平安, 所以佢持有既股我一定唔會掂。

你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至