親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

同埋...得2個大人..自駕遊係咪必要呢?
我睇書話單軌車好似都好方便咁..
但睇地圖又覺得沖繩都唔細...
自駕又好似真係比公共交通慳時間....

其實..我睇左旅遊書...都搵唔到有乜地方一睇就好想去的...
真係第一次...平時去旅行睇旅遊書或旅遊BLOG都總會有D...
見到就...嘩,依度要去丫...

SO FAR我重未搵到
但老公又好堅持咁話想去沖繩...
只係問佢係咪玩水上活動...佢又...好似唔係好想咁....

淨係叫我PLAN下去邊
我只見到水族館....跟住就係SHOPPING

子爵府

月希 發表於 18-5-24 19:43
唔啱咪去第二度囉,無謂勉強

除咗機場、海關、廁所,係冇必去

禁止訪問

伯爵府

月希 發表於 18-5-24 19:43

殘廁!

禁止訪問

珊瑚宮

LCHF 發表於 18-5-24 19:46
唔啱咪去第二度囉,無謂勉強

除咗機場、海關、廁所,係冇必去
我係想去東京,大阪...台灣或韓國...
但老公話去依D都係SHOPPING..
沖繩好...

但問佢想去沖繩邊度...
又叫我諗....

難得老公有時間自己話同我去旅行...
我又唔想唔去....
只係睇完旅遊書...都真係冇乜好吸引....

所以上黎問下...有冇人去過...
覺得有D乜旅遊書冇介紹..或冇詳細介紹
但其實係好地方

珊瑚宮

Sukebe 發表於 18-5-24 19:55
搵唔到有乜地方好想去 ... 咁咪留港消費, 唔好去吧, 做乜咁辛苦、勉強自己 ? ...
因為難得老公自己話同我去二人世界...只係佢選既地點....我睇完旅遊書又唔覺得有乜特別岩我地玩....

所以上黎問下...會唔會有人去過..有好介紹

珊瑚宮

Sukebe 發表於 18-5-24 20:17
另類伸手, 話冇地方好去, 就自然有勇者浦頭.
完全唔明...你想講乜...

子爵府

回覆樓主:

既然冇咩地方想去咪匿埋酒店入面幾日囉!輕鬆又方便仲唔需要自駕

琥珀宮

回覆樓主:

其實睇你一向去旅行既目的囉!黎緊我第一次去日本沖繩,至在見識下,一向旅行目的主要係食,所以會上網睇食既資料! 旅遊書我都有買,都係睇下大景點,水族館,outlet,aeon係會必行,其他隨心,我地就自駕,因為怕一天團時間趕!今次係4個大人,再加我中學既仔,是但求其,我一向旅行唔plan太多,試過去台北太多地方,攰到人都癲,仲要夏天,熱過香港!

珊瑚宮

berry?????? 發表於 18-5-24 20:50
既然冇咩地方想去咪匿埋酒店入面幾日囉!輕鬆又方便仲唔需要自駕
如果係係酒店..去澳門都得啦....
我老公淨係話朋友去完話好玩...
細佬推介一定要自駕遊...

但問佢玩乜...佢又唔知...
又話HEA遊....

講真..我又冇去過沖繩...
只知D人話係陽光海灘...戶外野多...

佢叫我諗去邊D景點...旅遊書...
我又真係睇唔到有乜十分有興趣想去的...

而且我又想去旅行....

珊瑚宮

無話可說 發表於 18-5-24 20:55
其實睇你一向去旅行既目的囉!黎緊我第一次去日本沖繩,至在見識下,一向旅行目的主要係食,所以會上網睇食 ...
我就係只睇到水族館一個景點咋...
AEON...雖然我都鍾意SHOPPING..但AEON又唔係真係好吸引我...
OUTLET有都會去...

但其實...SHOPPING的...我老公又唔係咁好...

食係會食烤肉囉....其他睇書重未見到有乜吸引既小食...

唔似去台灣..D旅遊書..介紹既小食都好似好正咁...

如果我仔一齊去...可能會有多D景點可以去..
起碼我仔潛水...果D都岩...

只係今個SUMMER...仔仔被迫去陪爺爺歐遊3個星期...
所以我老公先話難得仔唔係身邊...2個自己去旅行...

子爵府

月希 發表於 18-5-24 20:27
我係想去東京,大阪...台灣或韓國...
但老公話去依D都係SHOPPING..
沖繩好...
東京、大阪、台灣、韓國........,唔去shopping都有好多地方可以去,好明顯係你喜歡shopping,冇你就睇唔上眼,而你老公就算唔知有乜玩,都只係堅持去一個冇乜shopping嘅地方

一係搵啲resort住幾日,唔係就留港燒肺把啦。。。

琥珀宮

月希 發表於 18-5-24 21:09
我就係只睇到水族館一個景點咋...
AEON...雖然我都鍾意SHOPPING..但AEON又唔係真係好吸引我...
OUTLET有都 ...

食烤肉,去魚市場食魚生,我上網睇到!我未出發,幫你唔到 , 我地都四圍“中”咋 我隻仔咁大,唔會玩公園,其實都無慨念去邊,只係我表哥係加拿大黎香港,又想同我仔去旅行,就齊齊去沖繩玩幾日!

子爵府

月希 發表於 18-5-24 21:04
如果係係酒店..去澳門都得啦....
我老公淨係話朋友去完話好玩...
細佬推介一定要自駕遊...

咪租架車揸到邊就食到邊,有乜行乜咪好囉!又唔洗帶腦

珊瑚宮

LCHF 發表於 18-5-24 21:15
東京、大阪、台灣、韓國........,唔去shopping都有好多地方可以去,好明顯係你喜歡shopping,冇你就睇唔上 ...
又唔係..雖然我係鍾意SHOPPING..但去旅行我唔會只SHOPPING既...

而且沖繩都唔係冇地方SHOPPING..
要SHOPPING都唔少....
係覺得冇乜其他特別有特式既野睇....

我有想去長滑梯的...
但老公又...咁既樣....

大宅

回覆樓主

你講到好似貼錢買難受咁其實旅遊書已經講左大部分景點,不感興趣就不如轉場,費事去到無㽼!

珊瑚宮

無話可說 發表於 18-5-24 21:17
食烤肉,去魚市場食魚生,我上網睇到!我未出發,幫你唔到 , 我地都四圍“中”咋 我隻仔咁大, ...
但要諗住邊度...所以周圍遊都要諗下..遊邊一PART....

如果有指定景點...PLAN行程..揀酒店都易D..

但依家完全冇景點...沖繩又唔細....

烤肉同魚生...係一個好吸引既地方囉..

所以買旅遊書時...就係比D烤肉吸引左...
返黎再睇...介紹既都冇乜特別...

仔見到有間jump station想叫我幫佢買野..
但上google睇...已摺
本旅遊書...係2019年最新版...
今面有COUPON到2019年中的..
本書..係2018年5月出

珊瑚宮

berry?????? 發表於 18-5-24 21:21
咪租架車揸到邊就食到邊,有乜行乜咪好囉!又唔洗帶腦
渣車果個唔可以唔帶腦啦....
點都要睇路花精神....

珊瑚宮

ramj 發表於 18-5-24 21:42
你講到好似貼錢買難受咁其實旅遊書已經講左大部分景點,不感興趣就不如轉場,費事去到無㽼!
...
咁又唔係貼錢買難受...我都想去旅行...去到...應該感覺又會唔同..
只係依家要PLAN...睇書...
吸引既景點唔多...

又唔想去到...睇完D乜..自己都印像唔深...

首頁
12345...7

尾頁

跳至