在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1) 比較新的公司,公司做it程式開發!
有15人,一個做晒hr adm,report to boss,幫boss手,無ot!好處應該係free d!

得bouns no double pay but around 2 months - 3 months

2) 歷史耐d,在國內大d,有規模d,有嘢可以follow住做,有40人左右,做HR Admin but admin多dd,但都要識HR,因為想大家有back up! 一team有5人,一個係reception,一個Manager,一個super,兩個Officer (include me) ,經理話正常手腳唔慢嘅人都無ot!但做admin嘅,有時洗冷氣地氈就要返星期六日,補假!呢份好處係有人教,有back up,應該易上手d!

有double pay & bonus but don’t know how much bonus around. 另外有d額外bonus如生日有1000利是,新年大利是有3000!

其他basic salary, 返工時間,需時都差不多!不過1) lunch 時間彈性d有1hr - 1.5hr 同半個鐘的彈性上班時間

自己覺得2好似好d,打算入去不久就生仔!好似有teamwork 好d!但1應該係無咩workload free d,生完繼續做都好好!因為講到明呢個位未試過ot!

2有問結左婚未,結左幾耐(2年),一無小朋友,之後無再問下去,應該估到我有機會生小朋友!
1就無問過,公司9成男人,得2個女人!
可否比d意見?
更新
自己都覺得2好d,已選了!
但煩惱來了,佢地offer多3k比我
同埋其實會對boss,如果為左3k接受係咪好尷尬?其實負責請我個位佢hr係做多兩星期會走的,我replace佢!我又有通知期,所以我地得一日交接!驚好難handle!

侯爵府

BkBKbkwong 發表於 18-5-24 20:48
1) 比較新的公司,公司做証卷買賣程式開發!
有15人,一個做晒hr adm,report to boss,無ot!要做Labour ...

兩份都請左你?個人對中資麻麻,兩份都唔吸引

複式洋房

ming1020 發表於 18-5-24 21:02
兩份都請左你?個人對中資麻麻,兩份都唔吸引

對兩間都請!其實兩間都中資
1就一半內地人,但全部外國返黎
2就多數都是香港人,但要跟內地分公司溝通!
但人工都有19k,所以其實兩份嘅benefit 都算幾好呀
我無degree所以做個officer有19k,13-14個月糧都覺得不錯了!

公爵府

好媽媽勳章

BkBKbkwong 發表於 18-5-24 20:48
1) 比較新的公司,公司做証卷買賣程式開發!
有15人,一個做晒hr adm,report to boss,無ot!要做Labour ...

2 啦。1 的bonus可有可無任佢比。而且2公司大d 有機會再轉工都方便過1

侯爵府

BkBKbkwong 發表於 18-5-24 21:08
對兩間都請!其實兩間都中資
1就一半內地人,但全部外國返黎
2就多數都是香港人,但要跟內地分公司溝通!

咁講法就2好d,

複式洋房

phoebepanpan 發表於 18-5-24 22:31
2 啦。1 的bonus可有可無任佢比。而且2公司大d 有機會再轉工都方便過1

同埋其實會對boss,under boss,如果為左3k接受係咪好尷尬?其實負責請我個位佢hr係做多兩星期會走的,我replace佢!我又已經辭左職但有通知期,所以我地得一日交接!驚好難handle!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

BkBKbkwong 發表於 18-5-25 10:04
同埋其實會對boss,under boss,如果為左3k接受 ...

人工不錯,做左先,慢慢做下學下好快上手,加油

男爵府

BkBKbkwong 發表於 18-5-25 10:04
同埋其實會對boss,under boss,如果為左3k接受 ...

Offer多3k即係(1)開22k比你?
如果每月多3k一年即係有36k
36k都超過1.5個月糧
咁我會揀1,又唔洗ot

Basic salary高d,對你將來跳糟叫價有幫助

大宅

回覆樓主

1啦3千都唔小了。又輕鬆d。

水晶宮

回覆樓主:

1,多3千爭好遠

複式洋房

回覆樓主

但之後1又話cfm我邊日返工,之後未打黎

男爵府

回覆樓主

樓主有無做過中資公司?

你預好多post都係有人介紹入去做,好靠關係,階級觀念重。

複式洋房

朱古力妹妹 發表於 18-5-27 04:01
樓主有無做過中資公司?

你預好多post都係有人介紹入去做,好靠關係,階級觀念重。

無,但做過日資!
階級觀念都好重!
不過佢係中法合資公司

男爵府

BkBKbkwong 發表於 18-5-26 10:41
但之後1又話cfm我邊日返工,之後未打黎

主動打去問!
問下無壞。

複式洋房

michellechiu02 發表於 18-5-27 13:13
主動打去問!
問下無壞。

問左了,因為有whatsapp,但都無覆!

大宅

回覆 BkBKbkwong 的帖子

打電話去問la~

首頁

尾頁

跳至