樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

rubycourt 發表於 18-5-25 20:30
你打算買港島?

係呀,小朋友港島返學,我們又住得好開心,唔想租樓了,就決定買返間。

男爵府

電腦怪傑 發表於 18-5-25 19:00
我2009年都懶醒賣自住, 發覺唔對路, 半年後仆返上車, 教訓深刻

我2010賣第2間收租
見唔對路
2012出ssd見回調即再入市
但已過了兩年時間

男爵府

借位一問,收租樓是否一定要比50%首期?

男爵府

sinfat 發表於 18-5-26 00:26
借位一問,收租樓是否一定要比50%首期?

連租約買借5成, 本身有按再減1成

男爵府

謝謝,如果不連租約又想買後租出去呢? 因為我只夠錢比四成首期

大宅

sinfat 發表於 18-5-26 09:08
謝謝,如果不連租約又想買後租出去呢? 因為我只夠錢比四成首期

買的時候未有約不用付50%down pay ( 10m以下)之後租出不用補10%

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

mama01 發表於 18-5-25 21:08
係呀,小朋友港島返學,我們又住得好開心,唔想租樓了,就決定買返間。
...
你港島區更難搵樓。 搵樓最忌懶惰。 例如你心儀北角, 就要北角除近幾區都要考慮埋。
D agent 知你唔係限死搵咁一區, 咁佢地會積極d咁佢地會積極d。因為同區的貨源有限, 你唔幫襯都無乜選擇。

我半年看左幾十個盤, 成日問盤, agent最後才找些比較好的盤比我。業主3點放盤,我6點睇, 即日俾票,第2日簽約。

所以好少少的盤, 唔洗1日,就唔見左

男爵府

mama01 發表於 18-5-24 23:57
背景:兩層樓出租(大西北&港島)&自己租緊樓(港島)

星期六放賣一層大西北連租約單位,星期日買家無睇樓 ...

賣出新界租約完交吉單位,現租住市區單位,想補錢買市區兩房單位,價錢很高,很難買得落手。

男爵府

人都巔 發表於 18-5-25 18:01
超有眼光~

帶點運氣

男爵府

tammykam01 發表於 18-5-26 15:24
賣出新界租約完交吉單位,現租住市區單位,想補錢買市區兩房單位,價錢很高,很難買得落手。
...

其實每次買樓都係好難買得落手

男爵府

lui唔該晒你

侯爵府

mama01 發表於 18-5-24 23:57
背景:兩層樓出租(大西北&港島)&自己租緊樓(港島)

星期六放賣一層大西北連租約單位,星期日買家無睇樓 ...

keep住睇左一星期樓&比票返價,第一次不成功:賣家臨時唔賣。

第二次比票,係agent call我&去我家拎票,再飛的去賣家到還價,前後1小時,就決定左買入連約盤,仲比銀行估價低50-100萬,點解肯平?因為個賣家大把樓,純粹出貨,我同agent爽快,賣家亦爽快。

個盤無出過街,係賣家同地產老闆飲開茶時,傾開計就話要賣緊d樓。
由頭到尾我只集中睇一個屋苑,目標清晰明確,budget亦明確,地代無比d價錢高過我負擔能力既盤我。

男爵府

jjjbaba 發表於 18-5-26 21:42
其實每次買樓都係好難買得落手

以前租夠cum供同雜費,有正現金流就買得落手
邊似而家要比15%, 即係5年租金比交稅, 咁難買得落手

男爵府

my_zxcasd 發表於 18-5-25 20:41
同你情況差不多,月頭賣左樓,連約跟估價賣,之後幾日個心好驚,驚賣左買唔返就四出睇樓。最後買左灣仔區2 ...

我都經歷過 好忐忑

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

mama01 發表於 18-5-28 18:54
keep住睇左一星期樓&比票返價,第一次不成功:賣家臨時唔賣。

第二次比票,係agent call我&去我家拎票, ...

咁我每次想買樓,都俾我遇到唔錯嘅業主,次次都揾到自己幾鍾意嘅樓。不過早十年前做按揭超簡單。十年冇買樓,啱啱上個月買咗層樓攪按揭,原來麻煩到一個點,真係多謝金管局

侯爵府

karen125 發表於 18-5-28 21:35
咁我每次想買樓,都俾我遇到唔錯嘅業主,次次都揾到自己幾鍾意嘅樓。不過早十年前做按揭超簡單。十年冇買 ...

五年前買樓,真心比N年前煩到嘔白泡,不過因為五年前既買樓經驗,我們重整戶口&現金流動情況,今次應該唔使要我左證明右證明,之前戶口洗左幾畢錢都要證明,查家宅到呢。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

mama01 發表於 18-5-28 21:57
五年前買樓,真心比N年前煩到嘔白泡,不過因為五年前既買樓經驗,我們重整戶口&現金流動情況,今次應該唔 ...
真係煩左好多, 而家又要做壓測, 又要問東問西。以前1星期就批, 而家2星期叫做快。

侯爵府

mama01 發表於 18-5-28 18:54

第二次比票,係agent call我&去我家拎票, ...
恭喜你找到心水盤。我覺得而家買荀盤, 係絕對靠能力和膽色。
以前盤源多, 有機會靠運氣, 但而家正常少少的盤都未必有機會見光。

侯爵府

wmkcnw 發表於 18-5-28 22:07
恭喜你找到心水盤。我覺得而家買荀盤, 係絕對靠能力和膽色。
以前盤源多, 有機會靠運氣, 但而家正常少少的 ...

見光既盤,一係最低層(最驚糞水倒灌),仲要唔係平好多,一係就最頂層(熱到開行冷氣都唔掂),見光見成個幾兩個月都無人買。呢d我睇黎做「間格」功課,方便買入d無得睇既連約盤。

侯爵府

tammykam01 發表於 18-5-26 15:24
...
其實你租萬5一個月, 3年都6十幾萬, 如果你買700萬樓, 即係你要搏3年樓價唔升, 仲會跌1成。 而家半年升左5一8%。
我覺得CCL跌少少, 係因為d殘缺盤出貨, 例如凶宅, 無契樓, 拖低左少少

首頁

尾頁

跳至