自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

水晶宮

回覆樓主

現實D諗,男友條件已不吸引,加上仲欠債,依家仲話要招呼埋細佬(起碼要一段不短的時間),除非樓主很愛很愛男友,只有愛才可走下去,相反就要再考慮清楚了。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lokloksiu 發表於 18-5-25 04:36
其實我男友總有財政問題,佢沒積蓄,而且總欠緊財務公司十幾萬卡數。

其實你男友自己都未搞掂,仲邊有能力接濟佢細佬,到頭嚟未就係將某部分嘅責任去咗你度,我覺得好似有個jm話,等佢搞掂好佢細佬之後先再結婚,覺得等唔到,就只有分開

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lokloksiu 發表於 18-5-25 02:27

佢欠錢同細佬落黎香港又兩回事...

伯爵府

lokloksiu 發表於 18-5-25 05:24
其實佢下年會還晒

下年會還晒, 不過, 結婚後又要洗一大筆, 租屋, 何來有積蓄呢?樓主, 請三思而後行
何況你現在已經唔想同佢細佬住, 勉強接受只會更難受

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 18-5-25 07:18
真的, 寧願唔嫁都唔選择無經濟能力嘅男人. 尤其在香港, 女人又有学識, 唔知点解一定要嫁呢?!
...

我都認為不嫁也不是問題
這裏不少女人愛欺凌女人
嫁得出沾沾自喜
譏笑不婚心理變態
性格一定不好

子爵府

回覆樓主:

你哋何來有錢結婚呀?

你太天真啦,出去睇下D租幾貴,想租屋唔係咁易,唔通租間檔房,叫埋個細佬一齊住?

貧賤夫妻百事哀,何況仲有一班窮親戚在後面。

大宅

其實我男友總有財政問題,佢沒積蓄,而且總欠緊財務公司十幾萬卡數。

老老實實,個男咁嘅條件,根本唔嫁得過。樓主唔好介意,你本身好趕住嫁咩❓唔好為咗想嫁而嫁。呢個男人,欠債,有家累,仲要係有大陸近親,俾著我,揀都唔會揀。

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

不要為嫁而嫁!!

大宅

回覆樓主:

男友還晒啲錢你先好考慮結婚。
婚前仲有得揀。

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

有欠債根本唔使諗,細佬問題已係其次,唔好為嫁而嫁

珍珠宮

我假設你男友也是來自大陸?香港得佢一個?!咁你真係要準備接受佢照顧全家喎。我親友係平民,廿多年前隻身由大陸去外國讀書,一面讀就一面工作,嫁人,同老公父母一齊住照顧兩老,然後將自己弟妹一個一個拉去,個個供養到獨立,收來因為子女都在外,兩老都拉去,呢個係好普遍做法。

佢欠債十多萬為咩?佢點還?還幾耐?佢細佬嚟到又實際邊個養?
你唔使答我,你應好好想下,挪列計劃。佢講得俾你知,最少唔係想呃你上轎先。
我只覺得大家責任感、價值觀唔同。愛情唔一定大過天。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

其實愛情只係婚姻的其一個core, 仲有生活先係婚姻嘅真正core,生活係一件嚴肅的事

唔講d計唔到的嘢先(摩擦, 生活方式不同etc) , 咁錢方面點分配,投靠即你養埋佢?佢細佬有沒有居留權?工作方面點?租屋點計?你咁都要兩房一廳,一萬走唔到,佢細佬俾幾多?

如果佢比到幾千,就唔使由大陸嚟香港啦

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

欠債
積蓄唔多
細佬要搬嚟住, 未知住到幾時
男友父母喺國內, 一陣又要搬落嚟住
到時你兩公婆可能要照顧多3個人
我搵唔到要繼續同呢個男人結婚嘅理由
愛係咪可以包容一切
但似你愛佢多過佢愛你

子爵府

你男友仲欠債,你搵錢多嗎?可以養佢两個嗎?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

唔講細佬果筆,齋係慣性欠債已經不能嫁

完全不善理財,冇儲蓄還欠債,這樣的人你如何能夠和佢計劃將來?

講認真的,除非你睇到佢有能力處理今次欠債,和不再慣常借貸渡日,加上開始儲蓄,否則你以後會好痛苦,柴米油鹽醬醋茶,8個煲得2個蓋,咁樣選伴侶唔明智

唔係叫你立心嫁有錢人,但冇可能和一個負債累累的人計劃將來,人一輩子時間好長,以後需要錢的地方多,生小朋友嗎?一輩子租嗎?以後父母如果生病?這些他有計劃過嗎?

你想清楚這個人,這麼不善理財,嫁給佢你都要擔憂埋一份,有可能你要長時間為對方還債,想清想楚

為要定下來而定下來,都要有個好對象

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

現在認清係好事,你男友應該係結婚就當老婆係男家資產果種人
如果你受到無問題,受唔到及早分手

大宅

究竟我是誰 發表於 18-5-25 06:29
暫時唔結婚,等佢還哂錢,細佬有獨立能力再諗,不過可能係幾年後嘅事
...

同意
睇下佢細佬落到黎咩環境再決定適唔適合結

男爵府

BB防敏心得分享勳章

所以細佬黎投靠,可大可小,分分鐘養多個大食懶,我會企硬,住多個男人係屋企唔方便,家務又做多份,仲要無限期留宿,真係佢賴皮唔走,你男友都唔會出聲趕佢走,對你一D保障都無,好明顯你男友顧屋企人多過你感受!第時結左婚,你都好多野無得出聲,三思!

公爵府

回覆樓主

其實有沒有計過數,佢點樣一年後還曬十幾萬債?
收入幾多?在港仲要衣丶食丶住丶行,
除非佢收入多,但又點解會欠十幾萬卡數?
理性一點去想吧!

另外,威脅你說會影響男家印象,不如你又講,要加埋佢細老一齊住,會影響女家印象,睇佢點答

男爵府

BB防敏心得分享勳章

greenpea 發表於 18-5-25 07:54
唔講細佬果筆,齋係慣性欠債已經不能嫁

完全不善理財,冇儲蓄還欠債,這樣的人你如何能夠和佢計劃將來?

JM講得岩,貧賤夫妻百事哀,除非你好有錢唔介意貼佢,你去夫妻版睇下,當愛情過左,一齊面對生活,好多野都係錢

首頁
45678...15

尾頁

跳至