自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jane1983 發表於 18-5-25 10:10
謝謝,我都係飛滋怪,好煩腦。

之前睇到網友介紹,話食B雜好,買咗來食。一個星期後下巴爆晒瘡。我d體質真 ...

食維b要飲多啲水,同埋試下隔日食

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

BingoJoey 發表於 18-5-25 10:56
我都生咗粒似係痱滋兩、三個星期了。看了中醫、耳鼻喉 (私家),排埋政府街症。佢哋話損咁耐都唔駛驚(其 ...

如果生咁耐都唔好真係要睇西醫,驚係唔好嘅野,我有次生左3星期又係發到好大頂唔順去左睇街症,醫生開埋抗生素去食同漱口水,佢話食完都無好轉就要再覆診化驗,嗰刻我幾驚呀,好在最後都有好轉

珍珠宮

fongfonglover 發表於 18-5-25 10:54
唉,暫時都無咁嘅可能,多謝關心!份工唔係唔好,香港人麻,個個都有壓力架啦
...
有D SUPPLEMENT係可以舒緩到壓力, 睇下OK唔OK?

男爵府

ChloeMa 發表於 18-5-25 08:30
類固醇呀! 咁唔好喇!

頭先問左醫生,如果搽口腔飛滋,只要飛滋唔係出血嘅就無問題,一日建議最多搽3次,咁我都可以安心用,不過如果你擔心嘅可以問下你睇開嘅醫生,純粹想俾多個選擇同路人

子爵府

育兒性格勳章

fongfonglover 發表於 18-5-25 10:52
謝謝你告知,我會等d飛滋真係發大黎生先用~其實飛滋由幾歲開始已與我相伴,但近年開始可以進化到好嚴重, ...
我都係由細到大都生飛滋,試過一排日日食B雜生少咗,但一嚟M我就生飛滋。 你唔好由佢發大先攬會成個星期都冇好轉,我通常知道佢一生就食楊桃,2-3日就好返。 我老公同阿仔食楊桃都好work

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

imuran 發表於 18-5-25 08:15
恕我多事,呢隻是類固醇藥膏,唔好成日搽,同唔好俾小朋友搽

類固醇藥膏,咁就唔好用喇 。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

mielmiel 發表於 18-5-25 11:17
我都係由細到大都生飛滋,試過一排日日食B雜生少咗,但一嚟M我就生飛滋。 你唔好由佢發大先攬會成個星期都 ...

楊桃唔係成日有

禁止訪問

侯爵府

fongfonglover 發表於 18-5-25 10:47
夏枯草,廿4味,仲有隻唔記得係咩,涼茶舖專for飛滋涼茶通通試過曬,仍然繼續生。。。
...

繼續生就唔係飲涼茶啦, 好似係要食维B幾之類.
偶然生飲夏枯草就好快好.
以前成日牙肉發炎, 足足捱咗一星期粥水, 芝麻糊之類. 意外下狂飲夏枯草(食唔到固体野), 下午飲晚上已经無咁痛, 第二朝可以食早歺. 愛死夏枯草呀.
後來剝哂D智慧牙都無再發炎. 現在只在生飛滋才飲2-3支500ml, 分2日飲. 個人觉得XX工房嘅快Dwork.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fongfonglover 發表於 18-5-25 07:16
終於忍唔住去藥房買左支飛滋膏,搽完有層保護膜令到你食野時hi到都唔會痛到xyz...試過用萬o賣嘅口x樂,一搽 ...
謝謝分享,已收藏
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

fongfonglover 發表於 18-5-25 11:00
如果生咁耐都唔好真係要睇西醫,驚係唔好嘅野,我有次生左3星期又係發到好大頂唔順去左睇街症,醫生開埋抗 ...

咁…… 我依家開始吃街症醫生給我的抗生素。希望同妳一樣可以好番
中醫話我係炎症、私家耳鼻喉疑似口水線塞咗所以有損、 政府街症都係話我係有D位塞咗,有機會以後與佢共存 。損位置係細細的有些白色 …… 我已經用鹽水、李斯德林嗽口都無用

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,我明呀。
就算食b雜 ,用漱口水等等,係唔會阻止繼續生, 粒痱滋就算被遏止唔變大,口腔都會生好多粒小飛滋,一點一點細細粒。

反正身體就是要你生,還能怎麼辦
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

fongfonglover 發表於 18-5-25 10:52
謝謝你告知,我會等d飛滋真係發大黎生先用~其實飛滋由幾歲開始已與我相伴,但近年開始可以進化到好嚴重, ...

你超級嚴重喎,
平日要用下浪口水。
維B可能劑量少幫唔到?
問一下屈記萬記藥劑師吧。

生得咁勁小心癌症。

男爵府

紫翹 發表於 18-5-25 11:04
有D SUPPLEMENT係可以舒緩到壓力, 睇下OK唔OK?

貴嗎?可唔可以pm我?

男爵府

mielmiel 發表於 18-5-25 11:17
我都係由細到大都生飛滋,試過一排日日食B雜生少咗,但一嚟M我就生飛滋。 你唔好由佢發大先攬會成個星期都 ...

謝謝你,我又試下先,未試過專登食楊桃醫飛滋

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-5-25 11:54
繼續生就唔係飲涼茶啦, 好似係要食维B幾之類.
偶然生飲夏枯草就好快好.
以前成日牙肉發炎, 足足捱咗一星 ...

食過b雜幾個月,都係生,感覺涼茶對我作用不太,中醫都睇過幾次。。。

男爵府

BingoJoey 發表於 18-5-25 12:03
咁…… 我依家開始吃街症醫生給我的抗生素。希望同妳一樣可以好番
中醫話我係炎症、私家耳鼻喉疑 ...

祝福你,第一次聽塞口水線都會生飛滋 無得通返佢架?

男爵府

貓頭雀 發表於 18-5-25 12:04
樓主,我明呀。
就算食b雜 ,用漱口水等等,係唔會阻止繼續生, 粒痱滋就算被遏止唔變大,口腔都會生好多粒 ...

搵到知音真好,明明細細粒,就黎玩結合,就變大大粒 身邊朋友生飛滋時痛到無胃口無心情,一睇佢粒飛滋,一粒珍珠米咁大已經咁,如果我d size係咁,我食咩飲咩都完全無問題tim a!試過約左洗牙但又遇正生飛滋,但唔想改黎改去反正改左都難保嗰日唔生,所以洗到我都照去,個牙醫見到我粒飛滋,都好關心我你有無睇醫生,驚係衰野,我話放心,佢好緊,所以唔係

男爵府

MM2005 發表於 18-5-25 12:07

你超級嚴重喎,

漱口水我日日都用,問埋醫生有咩幫助到d飛滋,佢都解答唔到,咁多年以黎咩方法都去試,仍然阻止唔到佢,醫生講過,如果生左超過3星期以上就要留意去睇醫生

珍珠宮

fongfonglover 發表於 18-5-25 12:24
搵到知音真好,明明細細粒,就黎玩結合,就變大大粒 身邊朋友生飛滋 ...

一樣,我都係洗牙要改期。
改到今日終於要去洗了,但兩日前又生了三粒 無啦,照去,否則一直不用洗了。

脷底,脷邊(刮住大牙),脷尖,吊鐘,無一倖免。
唯有多些洗杯,密些換牙刷,會好少少。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至