自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

請問你地會選擇一個43歲的工人嗎?佢係前僱主做左4年、因拜神問題、而比前僱主炒左。
比 d 意見!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

視乎你家庭環境需要,年紀大有好處係會較穏定,有仔女會係大專年紀學校費用唔小。有經驗又要睇吓佢係咪真係識做,手腳快你就唔洗煩教佢,否則年紀大一般會較固執,做開手勢唔啱你的話好難改。要湊小朋友就體力點都會差d,如高小只需要姐姐係照顧家居就冇問題。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

潘高壽 發表於 18-5-25 08:15
請問你地會選擇一個43歲的工人嗎?佢係前僱主做左4年、因拜神問題、而比前僱主炒左。
比 d 意見!
...

你interview她時,覺得佢表現如何?
是否可以handle到屋企的家務?你有冇子女?幾大?是否需要貼身照顧?
至於拜神問題,佢係因在舊顧主家中燒香?或是貼神像相?令舊顧主不安?
你與她面試時問多d,尤其係她拜神既野,睇下自己接唔接受得到。
唔好信她會改變習慣,相信舊顧主之前亦有要求過她收歛,但不成功,才炒佢。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

回覆樓主

我請依家個工人時佢好似42、3咁上下,初初擔心佢年紀大

但係依家第二張約,無乜病痛,無黑面,珍惜份工,同埋其實仲好大力,體力無問題

如果覺得佢OK,唔好因為佢年紀大而唔請

年紀大都有機會old seafood,應該要睇下你嗰個係唔係

寶石宮

2023年兔年勳章

比 d 意見!
...

先了解清楚拜神出了什麼問題 可大可小

珍珠宮

睇情況,但我傾向 no

賓姐年紀咁大o既,好有性格同自己原則。如果你性格淋o既盞激死

印姐呢個年紀算老,我嫂個工人 43 做o左阿婆,身體亦似阿婆,因為自細醫療營養都唔好。如果要佢湊 nb/老人家,一定唔會請

象牙宮

請問你地會選擇一個43歲的工人嗎?佢係前僱主做左4年、因拜神問題、而比前僱主炒左。比 d 意見!
...
理由 : 不实在。。
和工作效率, 态度, 行為... 有关。
工人不合作, 不服後。任何雇主能接受么?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔請年紀大的, 手腳慢又怕佢多病!!

水晶宮

回覆 潘高壽 的帖子

我prepare 年齡大D

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

KK20010609 發表於 18-5-25 10:34
唔好, 我試過, 一路看小孩, 一路睡, 連我走到她身邊也不知道, 手腳慢又有自己一套, 最後我炒了 ...

小朋友幾大?即炒?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

大宅

2018復活節勳章

朋友個工人年紀都唔細,由細湊到佢大,不過近年佢都返左家鄉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

俾前僱主炒咗,我唔會請

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

若拜祌被炒, 小心。 因近4年至炒, 應該越做越差。
印印拜神, 好似鬼上身, 而拜緊神時, 有人按門鈴唔開, 廚房煑野由得煑燶。 火燭唔走, baby喊唔理, 老公揾小三亦唔理。

你請佢, 佢一日拜5次神,點做野?
可能為拜神攪咗一大鑊野比人炒。

男爵府

回覆樓主:

我唔會請年紀大,通常有一定經驗,會固執

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

佢最近轉信仰? 定係以前唔拜而家先拜? 點會拜咗四年先俾僱主炒?

呢個原因相當有可疑

侯爵府

畀面勳章

佢拜神唔肯食野、所以比人炒

翡翠宮

牛年勳章

潘高壽 發表於 18-5-25 17:11
佢拜神唔肯食野、所以比人炒

咁簡單?好多印傭都齋戒,唔係咁大問題到要炒,被炒即係斷約?做四年都做唔完個約,應該有d野

年紀唔係問題,係份人點先係問題
你問佢拎舊僱主電話問下,睇下係真係信仰問題,如果佢唔俾就諗清楚啦⋯⋯

水晶宮

比 d 意見!
...

咁佢可能拜神拜得密及影響工作, 所以僱主至炒佢。如果唔係點會做到4年?

咁你要問清楚究竟佢點拜神法令僱主炒佢?

同埋你請佢主要工作係乜?
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至