興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我隻貓女前日下午2pm入院, 醫生話有牙石令牙肉紅腫痛所以冇胃口, 要洗牙, 因為年紀大十歲所以要先X光照心肺, 抽血, 同埋照牙X光, 脫牙每隻計300-500元. 除脫牙未知價外, 因為未知幾隻, 先付款7,640元, 我俾, 諗住萬零蚊搞掂。

下午在公司, 護士打比我, 話醫生檢查完, 發覺唔係因為牙石而係口腔炎, 要脫晒所有口, 我即時問咁點收費, 護士話唔會逐隻計, 全部牙一萬..., 我隻女都麻醉左, 你點報價我都冇得唔做, 肉隨針板上!!!! 我只可以話好, 又因為我女十 歲, 驗血查到腎指數高左0.2, 醫生話住一日院吊SALT水較安。安全當然重要。

手術順利, 我昨日放工約630pm 接女回家, 再付12400元, 除左10000脫牙費, 其它包括住宿費, 吊salt水, 打了一針抗生表, 和出院比了止痛。

前後約30小時, 我付款20000元, 我真係覺得好好貴, 呢間係荃灣幾出名的竉物診所, 我真心實在付担唔起, 如果下次有需要會揾第二間。

另外, 我2017年4月另一隻老貓仔都係口腔炎脫晒所有牙, 當時用左約12000元。

子爵府

wongwong70 發表於 18-5-25 11:47
我隻貓女前日下午2pm入院, 醫生話有牙石令牙肉紅腫痛所以冇胃口, 要洗牙, 因為年紀大十歲所以要先X光照心肺 ...

是未沙咀道享x動物醫院啊。

伯爵府

我隻貓女前日下午2pm入院, 醫生話有牙石令牙肉紅腫痛所以冇胃口, 要洗牙, 因為年紀大十歲所以要先X光照心肺 ...

我隻貓7歲,因為医生話8歲前無病過可以唔使驗血,所以上個月洗牙同脱了3隻牙及打1支抗生素針收二仟幾,老貓要做全面身體檢查係需要,但成兩萬又好似貴咗D

別墅

dobbybabie 發表於 18-5-26 00:18
是未沙咀道享x動物醫院啊。
係呀

別墅

juniormiu 發表於 18-5-27 10:06
我隻貓7歲,因為医生話8歲前無病過可以唔使驗血,所以上個月洗牙同脱了3隻牙及打1支抗生素針收二仟幾,老 ...

真係好貴呀, 我都好似被劏左一刀咁。
請問可唔可以介紹你貓貓間診所比我, 都要揾定間, 以防萬一。

唔該先~

伯爵府

wongwong70 發表於 18-5-28 09:57
請問可唔可以介紹你貓貓間診所比我, 都要揾定間, 以防萬一。
我PM咗你了

別墅

感謝~

伯爵府

wongwong70 發表於 18-5-28 15:38
感謝~
唔記得話你知,医生已沒有在屯門做,但在幾間診所當值駐診,医生提過有鰂魚涌,荃灣同錦田,佢好nice的, 舊年我隻龜有事要做手術都係佢救番龜龜,不過都希望大家的寵物健康唔使睇医生啦

大宅

回覆樓主:

荃灣近仁濟活泉蔡醫生,我家叮叮(poodle),由細睇左兩年幾,普通年檢打針唔洗三百(早一個月),介紹朋友帶貓貓去,佢都話醫生好好,唔會亂做檢驗。

別墅

juniormiu 發表於 18-5-29 08:57
唔記得話你知,医生已沒有在屯門做,但在幾間診所當值駐診,医生提過有鰂魚涌,荃灣同錦田,佢好nice的, 舊 ...
上去睇左相關資料, 好有用。真係萬分感謝。

別墅

A仔媽咪 發表於 18-5-29 14:25
荃灣近仁濟活泉蔡醫生,我家叮叮(poodle),由細睇左兩年幾,普通年檢打針唔洗三百(早一個月),介紹朋友 ...
多謝分享!!

大宅

大圍珍x異獣又係 乜都化驗多多 㳄次也成萬 我決定不再去這間

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

屋企隻鱷龜成個月唔肯食嘢,今日先帶佢去咗大圍間診所睇醫生,去到已經要放低$4300驗血,照x光同超聲波!晏晝返去話見隻龜龜有卵泡要做手術,又要放低$13000按金,仲未知埋單幾錢,真係好貴,但好似識睇龜嘅獸醫唔多!

別墅

karenball 發表於 18-5-29 20:15
屋企隻鱷龜成個月唔肯食嘢,今日先帶佢去咗大圍間診所睇醫生,去到已經要放低$4300驗血,照x光同超聲波!晏 ...
睇龜的醫生可能重少, 祝福你的鱷龜早日痊癒, 快D回家。

別墅

rubymeow 發表於 18-5-29 19:03
大圍珍x異獣又係 乜都化驗多多 㳄次也成萬 我決定不再去這間

又好又價錢公道的竉物醫生難求!!
希望大家的主子都健健康康~

男爵府

畀面勳章

wongwong70 發表於 18-5-30 09:09
睇龜的醫生可能重少, 祝福你的鱷龜早日痊癒, 快D回家。

我都祝你隻貓貓身體健康,無病無痛!寵物有事我哋做主人真係好擔心!

男爵府

如果想睇龜龜,土瓜灣余醫生,佢醫龜有一手可以去試吓,我見有好多人睇佢,我自己本身有兩隻貓都係睇佢,佢OK唔會亂咁收費同驗其他嘢,希望幫到你

別墅

NGGIGI8881 發表於 18-5-30 14:47
如果想睇龜龜,土瓜灣余醫生,佢醫龜有一手可以去試吓,我見有好多人睇佢,我自己本身有兩隻貓都係睇佢,佢OK唔 ...
多謝分享~

大宅

wongwong70 發表於 18-5-28 09:57

求pm

大宅

我都想要定資料以防萬一呀, 可否PM

首頁

尾頁

跳至