想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

最初,我唔知自己有冇排卵,又唔知就算有排卵但有冇排得出,所以去咗婦科同醫生講想試吓排卵藥及打破卵針,醫生照完肚就話我宜家只見到卵泡,說今個cycle已經排咗卵(我day14去),叫我下個cycle先開始食排卵藥,day12再打排卵針。但我想想吓,我自己都有排卵,又可以自然排出,噤點解重要我食藥同打針?
很不解,求解答

別墅

回覆 ilkachan 的帖子

有醫生觀察住,明知打完破卵針呢兩日做就有大啲機會,效率高啲麻。如果5係,你排卵時候都是估估下,要做密啲。
哈哈,都是我個人睇法。
我一向月經都5準,唯有搵醫生幫。

大宅

Ourlittlehipo 發表於 18-5-25 19:34
回覆 ilkachan 的帖子

有醫生觀察住,明知打完破卵針呢兩日做就有大啲機會,效率高啲麻。如果5係,你排卵 ...

但係醫生其實只要替我mon住幾時排卵咪可以囉?為什麼還要我食排卵藥再加破卵針呢呢?

別墅

正常一個月只排一粒卵,如果打排卵針可以令成熟卵子增多,增加中既機會,亦有可能多胞胎,但視乎醫生比藥既強度,所以多幾多就要醫生幫你照先知,破卵針係幫助知道邊段時間排出,同埋唔好比D卵過大,我自己一般打針後1-2日就排,如果係做IUI 就係個段時間做值入仔仔,如果唔係就自己做功課啦!

大宅

回覆樓主

請問你睇那一個醫生 可否介紹?pm 我 謝謝你

大宅

CGCC 發表於 18-5-25 23:18
正常一個月只排一粒卵,如果打排卵針可以令成熟卵子增多,增加中既機會,亦有可能多胞胎,但視乎醫生比藥既 ...

但係,醫生都知我經期好準,28至30日,其實我只要用紅d, 再在排卵個星期隔日做兩三次都一定cover到排卵日~
反而我想問,是否食咗排卵藥d卵會唔會大d成熟d呢?醫生當日話我排咗,但其實我當日紅d只係50%紅,之後一日晚上才深粗100%, 但點解我已經排咗卵呢?

別墅

ilkachan 發表於 18-5-26 10:13
但係,醫生都知我經期好準,28至30日,其實我只要用紅d, 再在排卵個星期隔日做兩三次都一定cover到排卵日~ ...
打排卵針醫生有幫我mon 住卵既大小調教藥既分量,我唔知你睇醫生時會唔會照陰超睇住卵既情況,因為卵會唔會太大都視乎醫生用幾多藥,至於紅d我都問過醫生,佢話未必準,因為我試過完全無深色,佢都話有排卵,但你淺色時話排左後又轉深色就真係要問醫生,我都未試過咁情況!

大宅

CGCC 發表於 18-5-27 00:53
打排卵針醫生有幫我mon 住卵既大小調教藥既分量,我唔知你睇醫生時會唔會照陰超睇住卵既情況,因為卵會唔會 ...

醫生只叫我day2開始食5日藥,day12返去~
其實係咪個醫生溜溜哋呢?

大宅

ilkachan 發表於 18-5-27 05:02
唔係 正常係day2or 3開始食5日Day 12照係照下卵泡大小再決定幾時打破卵針
你地聽醫生指示下行埋 增加機會~

別墅

ilkachan 發表於 18-5-27 05:02
我都有食5日藥先再打針,第一次做iui就大約2日打一次,第二次iui就每日都要打,第二次明顯顯卵大得快左,多左,不過我上網睇過話食藥會令子宮內膜變薄,針就會變厚,所以要照左子宮內膜夠唔夠厚先會安排用藥定用針!你醫生流唔流就唔知,不過應該就無細心解釋你知佢做緊咩,下次試下問多d,睇佢點答你!

大宅

回覆樓主

有d人唔係個個月都會排卵架嘛。我估醫生覺得你睇得佢,都係想懷孕。用藥最方便同容易估計邊日排卵,因為唔係人人都day 14排卵。但一般食完排卵藥就會叫你自己用試紙day9/10開始測排卵(如果已經深紅,會立即返去照ultrasound),day12返去照ultrasound 睇下粒卵size,如果醫生覺得size內膜各樣好好,會問你打唔打破卵針。因為打左會更加準確知道排卵時間,可以增加成功率。

大宅

常綠葉 發表於 18-5-28 06:52
有d人唔係個個月都會排卵架嘛。我估醫生覺得你睇得佢,都係想懷孕。用藥最方便同容易估計邊日排卵,因為唔 ...

其實點解我覺得溜溜哋呢,我其中一樣嘢唔明嘅係,我其實經期好準,28至30日,經期前14日一定有深粗。加上深粗後一兩日乳頭好痛我就知排咗卵啦。問題嚟啦,我去果日大約day12,紅d未有50%粗,話我排咗卵啦,但之後一晚才深粗,咗兩日後就乳頭痛了。何解呢?

大宅

ilkachan 發表於 18-5-28 08:17
其實點解我覺得溜溜哋呢,我其中一樣嘢唔明嘅係,我其實經期好準,28至30日,經期前14日一定有深粗。加 ...

嗯....明白....正常係照ultrasound 準過用排卵試紙既...我自己用排卵試紙同ultrasound 係一致。如果你覺得個醫生唔多掂就試下其他醫生,有時人夾人,唔一定人地話好既醫生夾你。你係睇一般婦科醫生定不孕專科醫生?如果急就直接搵不孕專科醫生睇下,驗下血,做下其他各項檢查。

大宅

常綠葉 發表於 18-5-28 08:50
嗯....明白....正常係照ultrasound 準過用排卵試紙既...我自己用排卵試紙同ultrasound 係一致。如果你覺得 ...

其實,有冇jm試過照卵泡同紅d係唔match嘅呢?

別墅

ilkachan 發表於 18-5-28 18:45

我係唔準的
大前日深紅 前日淺紅 今日超淺紅
今日去照
二邊卵泡都好成熟
可以我多囊紅d唔準

大宅

ilkachan 發表於 18-5-28 18:45

我睇造人apps時,都見有人話紅d同ultrasound 係唔一致。但果d有多囊,卵巢長期有d唔成熟卵子在內。其實對個醫生無信心,不如搵過另外一位醫生,起碼唔洗自己成日心掛掛。

禁止訪問

大宅

marysiuwai 發表於 18-5-29 08:46
中學啊SIR教既,唔知有冇錯。
話人既正常hormone正常剩係比到一粒卵子成熟排出。其他既就會因為沒 ...

噤即係話,食咗排卵藥會令卵子成熟d大d,還是會排多幾粒

別墅

ilkachan 發表於 18-5-29 16:08
噤即係話,食咗排卵藥會令卵子成熟d大d,還是會排多幾粒 ?

我個case係2樣都係
食藥又排多左又大左

大宅

Mandy1985 發表於 18-5-29 17:30
我個case係2樣都係
食藥又排多左又大左

噤請問有冇jm同我一樣,試過紅d未100%(但遲兩日就100%),醫生就話你已經排咗卵?

首頁

尾頁

跳至