興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買一部黑白ink jet 加scanner, 但去街睇過(連鎖店果啲)都係彩色打印,惟有上來問吓,希望高人指點!
之前2部printer 都係彩色墨乾咗之後兼kick埋噴墨頭壞咗,整又唔化算,惟有換咗佢。但覺得好side.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ink jet 加scanner 好似一定係彩色, 一定要黑白可能要用Laser multi-function 機.

樓主printer 好少用? 我試過用Canon 同Brother 大慨每月印一兩張A4 未試過塞墨, 但就好似墨用得比較快.

侯爵府

小余 發表於 18-5-25 17:11
想買一部黑白ink jet 加scanner, 但去街睇過(連鎖店果啲)都係彩色打印,惟有上來問吓,希望高人指點!
之 ...

所有新型號,只有彩色inkjet 加 scanner.

如果你有哋方擺,不如買部黑白 laser 四合一,連埋超巿禮卷回贈,不用一仟,亦可以用代用碳粉,成本計同inkjet 差不多。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

小余 發表於 18-5-25 17:11
之 ...

推介brother牌唯一做到三年保用

子爵府

回覆樓主

少用買laser, 唔好買噴墨
To be or not to be  that is the question~

大宅

crshk 發表於 18-5-26 05:07
所有新型號,只有黑白 inkjet 加 scanner.

如果你有哋方擺,不如買部黑白 laser 四合一,連埋超巿禮卷回 ...

位置的確有限制㗎。。。
請問有無啲推介型號/牌子,我可以有個方向再search 吓?

大宅

clpapa 發表於 18-5-25 23:13
ink jet 加scanner 好似一定係彩色, 一定要黑白可能要用Laser multi-function 機.

樓主printer 好少用? ...

我哋應該三四個月先print 一次。
所以我有諗過齋買scanner. 但間中總會遇到小朋友的功課/練習果啲嘢,到放工返屋企才知到,好難再留夜落街print.

大宅

我也在考慮買三合一黑白laser, 有自動雙面, 看了brother 和 xerox, brother 機和 toner 都較平, xerox 貴D但又似乎質素好D, 心大心細, 想問brother用得過嗎?

侯爵府

小余 發表於 18-5-27 00:48
位置的確有限制㗎。。。
請問有無啲推介型號/牌子,我可以有個方向再search 吓?
...

Brother MFCL2750DW.

如果 budget 可以,可考慮買 color laser Fuji xerox CM225fw.

最近買左一部,可用代用碳粉,又回贈$800 百佳禮卷。

大宅

crshk 發表於 18-5-27 07:17
Brother MFCL2750DW.

如果 budget 可以,可考慮買 color laser Fuji xerox CM225fw.

謝謝你 (∩▽∩)

首頁

尾頁

跳至