自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

水晶宮

回覆 jlin123 的帖子

我呀媽
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

回覆樓主

我都唔太鍾意細路,尤其百厭多口話唔聽嗰啲
我估就算係我孫,我都未必鍾意到

子爵府

回覆樓主:

只係唔識同小朋友相處啫,我6299仲煩,又唔識同個孫玩,但又想成日見,到見到面就無限loop"有冇叫我?叫嫲嫲/ 爺爺先!" 冇第二句講架喇成餐飯兩老淨係望住個孫傻笑,又唔識引佢玩,一係就講啲連我仔都覺得低b嘅嘢,到走時講bye bye都講十分鐘對腳都未捨得走,好救命
相反我媽就好識氹同湊細路,仔一見到婆婆就痴到實即刻呀媽姓乜都唔知,兩個玩到癲!

珍珠宮

畀面勳章

vickymamaa 發表於 18-5-25 21:03
就係生完先發覺唔鍾意
自己仔女就無法子,一定要養
孫仔免得就免

絕對同意 其實我都麻麻地鍾意小朋友,又冇乜耐性同佢地玩,咁自己仔女冇辦法啦。養到大甩身就自然唔想再湊孫。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

原來真係有,就係我叔仔老婆嘅媽媽,即係小朋友嘅婆婆,當初係咁催兩公婆快D生,好想快D抱孫,好想做婆婆。。。結果生咗之後呢幾年,小朋友有乜嘢,兩公婆就隊比我哋嫲嫲呢邊,因為婆婆一D都唔helpful,明明可以順路放喺婆婆屋企照顧,但唔知又咩事,最終都係要舞雷公咁遠交比我哋,一日半日都唔肯湊,話好攰,攰?難為我硬食咗無數咁多日,爺爺嫲嫲又要放人飛機留喺屋企湊,所以我終於知道有D老人家只識叫人生,生咗就滿意,叫佢湊就咪搞。

男爵府

momonicnic1107 發表於 18-5-25 21:18
個孫係你小朋友唔係佢小朋友,佢自己個小朋友(即係你或你C6)已經完成供書教學,養到長大成人,佢已經盡 ...

講出重點
其實樓主不要期望四大長老一定會喜歡自己的小朋友,自己孩子自己錫就好嘞!

珍珠宮

jlin123 發表於 18-5-25 20:54
但是如果不喜歡小朋友咁當初又生?

孫唔係佢生架下話

珍珠宮

jlin123 發表於 18-5-25 20:36
平時見面飲茶,不會主動同孫互動,話唔識同小朋友相處,如果小孩不停問問題話好煩,如果扭計喊就黑面,如果 ...

大把。
我外婆就是,湊細路對佢係“重大責任”,“重大責任”同“重大責任”。(至關重要講三次)

同個“樂”字冇咩關係。

男爵府

平時見面飲茶,不會主動同孫互動,話唔識同小朋友相處,如果小孩不停問問題話好煩,如果扭計喊就黑面,如果 ...

睇下個孫係邊個生和生個仔定女,我99就對住我個女比你情況更甚,細過叫佢連抱都唔想抱,大過拖到唔會拖,但姑拉生過仔,由佢湊大,出$出力,我女五歲時都有問我,表哥嫲嫲會送衫送玩具,點解冇我份嘅(連生日都冇)。

男爵府

gion 發表於 18-5-26 02:56
原來真係有,就係我叔仔老婆嘅媽媽,即係小朋友嘅婆婆,當初係咁催兩公婆快D生,好想快D抱孫,好想做婆婆。 ...

我99就係這類人,未生時就叫我c6住近佢D,生完佢幫手湊,陀緊一知道係女,即反口,到生完睇個孫一眼都冇。

男爵府

Jane1983 發表於 18-5-26 00:07
唔係個個老人家都鍾意細路,有d唔鍾意都會做吓樣,有d戲都唔交

佢偏心第二個小朋友,冷待 ...

我6299正是偏心個男外孫,每次去到6299度,我個女只會同表哥玩,62想同佢玩,佢就走開。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔好將童謠當真理。 世上媽媽不一定好,我的家庭也不一定快樂。

男爵府

有,佢自己生幾個都唔多理,天生天養咁製,我覺得佢當時純粹係養兒防老既思想。

子爵府

親子王國15週年勳章

冇野係必然,弄孫又唔一定係樂。

男爵府

我未有小朋友時都同你一樣諗法 但有左後 我會同我d女講第二時千其唔好指意我會幫佢湊仔 咁辛苦先甩難 仲要我再黎過 如果佢地揾唔到人湊就唔好生 我都要享受翻我既人生

大宅

對個孫不聞不問,我屋企都有個.但有其他親戚在場,就扮關心個孫,苦口苦面話無得見孫,你見過未?
之後D親戚就話,阿麻咁錫孫,點解唔畀個孫佢見.

大宅

回覆樓主

有孫一定要好愛好錫好想湊,呢個唔係必然道理,幾時開始變左一定要老人家一定要咁

男爵府

老實講,將來我都唔想見咁多,一年一兩次夠,我覺得堅煩。
我自己兩件我都想放返入個肚到

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我愛小魚仙 發表於 18-5-26 08:14
有孫一定要好愛好錫好想湊,呢個唔係必然道理,幾時開始變左一定要老人家一定要咁
...

問題係,有D老人家成日要人快D生,以為佢哋好渴望有孫可以錫可以照顧,點知生完出嚟又完全唔係嗰回事,真係比呢D人吹脹。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我愛我女,但我都不中意BB/細路喎。

首頁
45678...10

尾頁

跳至