母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

至bb岀世兩個月以來都是埋身餵,間中每日有一餐泵岀餵,因為飲中藥怕有藥性。
Bb半個月大時開始左乳頭有黃黃白白的一點,面有時又蓋住一層死皮咁(乾的時候唔明顯,濕的時候就浮岀來)。當時去了健康院話我係真菌感染,俾左藥膏我,以及bb用藥水。但我只有我用藥膏,沒有俾bb用藥,因沒有見到bb口有瘡。用左藥膏一星期,感覺好點就無用。直到上星期有晚痛到失眠又用多一星期。然後決定去睇專科希望斷尾,同時右邊又有時會有抽痛,同左乳的痛不同。

結論
健康院分別兩個醫生都說我係真菌感染
專科話我多奶,食唔哂,塞左個條乳腺,所有有白點。痛係因為俾大腦知仲有奶未岀,斷言我唔係真菌感染,右乳抽痛都樣係因為有奶未岀。俾藥膏擦,同時改善哺乳姿勢

問題! 到底邊個說法啱?每次用藥好煩,怕bb食到。亦不想bb用藥。好想快點痊癒。

大家有無見解,相同經驗??求分享

侯爵府

mrs.hippo 發表於 18-5-25 23:00
至bb岀世兩個月以來都是埋身餵,間中每日有一餐泵岀餵,因為飲中藥怕有藥性。
Bb半個月大時開始左乳頭有黃 ...

我有同樣問題
健康院個醫生睇完話我唔似真菌感染
因為bb 口冇瘡(佢話感染似發毛咁feel 喎)
而我乳頭白點當時又好似好左咁
望唔真係白色點
我係一邊有2點,另一邊有3點
依家有時係粉紅色/紅色
最初有白點時確實有塞奶情況
依家變左粉紅/紅色時又冇
但有一邊胸要用好好好大力先泵到奶
bb 啜先鬆到個胸

別墅

Mary媽咪 發表於 18-5-26 04:53
我有同樣問題
健康院個醫生睇完話我唔似真菌感染
因為bb 口冇瘡(佢話感染似發毛咁feel 喎)

咁你點解決呢?!你餵後有無胸痛?醫生話呢個係真菌感染的明顯症狀

大宅

回覆樓主

我都有過小白點可以分享經驗,我問過泌乳姑娘,有小白點即係果個位出唔到奶,後面既乳腺塞左,如果唔處理就會一路塞到發炎。
姑娘教:用olive oil 濕棉花敷乳頭10分鐘,之後用毛巾擦下小白點,睇佢甩唔甩到。再用下手泵奶,睇下會唔會有奶沖到小白點走。再之後埋身,等bb啜,可以沖走小白點同埋清硬塊。
我就係咁清晒d奶同硬塊。樓主試下。
同埋食卵磷脂,令奶無咁杰,易出就唔塞。

侯爵府

mrs.hippo 發表於 18-5-26 08:14
咁你點解決呢?!你餵後有無胸痛?醫生話呢個係真菌感染的明顯症狀

我個胸成日都會痛
上奶痛,谷奶痛,無啦啦都痛
初初有小白點時確實有塞過奶
每次都係用攬球式餵奶就會通返
(touchwood) 我冇塞奶都個幾月(bb今日84days)
而且我奶多時bb 啜幾下會好似水柱咁噴出黎
有幾多點就有幾多條水柱(有粗有幼)
真係會噴到周圍同bb 濕晒架
我自己覺得因為谷得太勁所以先會痛
依家比起初初痛少左好多
因為我調節緊全埋身唔洗泵奶
但可能我太多奶
由bb 2week 開始調節到依家算ok
隔3-4日或者飲得太多水時就要泵1次奶
唔係bb 飲唔切又會谷得緊要
同埋奶一多就出得勁
我個b 唔鐘意

我記得醫生當時問我有冇食過抗生素
如果有就會好易有真菌感染
當然都要啜奶嗰個個口有瘡或者去廁所冇洗乾淨手先會感染到
佢話如果真係有一食藥就會明顯feel 到好
但冇走去食藥會完全冇料到

p.s:我d 痛好似針拮 or 閃電咁痛既,最緊要人地唔到掟我個胸亦都唔可以壓到佢,依家bb 越黎越大,有時佢手郁都打到我胸都會痛架

別墅

ambermatt 發表於 18-5-26 10:22
我都有過小白點可以分享經驗,我問過泌乳姑娘,有小白點即係果個位出唔到奶,後面既乳腺塞左,如果唔處理就 ...

謝謝分享,試下

大宅

回覆 mrs.hippo 的帖子

分享下小白點經驗,以前試過,不過冇睇醫生,覺得是奶乾了停留係上面,心理覺得好難睇,於是類似擠痘痘咁擠出來,唔痛的,anyway 宜家細女都3歲(上個月才戒奶),覺得唔是咩大問題,不用太擔心

別墅

Elaineli25 發表於 18-5-29 12:10

分享下小白點經驗,以前試過,不過冇睇醫生,覺得是奶乾了停留係上面,心理覺得好 ...

但你有無餵完會胸痛的問題?嗒落去第一下有無痛?

大宅

無痛,唔係睇到一點點白色,真係完全無覺有咩問題

別墅

Elaineli25 發表於 18-6-6 15:03

無痛,唔係睇到一點點白色,真係完全無覺有咩問題

而家有點個邊奶量明顯有下跌,另一邊好夠奶,明顯大細胸。如是真菌感染會否影響奶量?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊