0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb係2個月個時出過頭泥 用左mustela嘅去頭泥洗頭水幾日就無事 但呢1個月唔知點解好多頭皮 佢仲成日r頭(emoji)(emoji)(emoji)

Mustela洗頭水又無用 我用椰子油搽左好多日都無用 第2日都係繼續好多頭皮

到底係咩事呢??我帶佢去睇醫生 醫生都只係話頭泥 搽d bb油無事 但已經好耐啦!

我唔想佢個頭成日都好似落雪咁呀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你洗頭既時候儘量幫bb洗耐小小,一直不斷按摩,就會甩

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我囝囝都系用mustela,愈洗愈乾淨。

別墅

回覆樓主

我研究左啦 原來係濕疹!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

ysze423 發表於 18-5-27 15:31
我研究左啦 原來係濕疹!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

原來係濕疹亞?咁去睇醫生穩陣D
回覆 ysze423 的帖子

Hello ysze423, BB濕疹通常由致敏源引起,常見致敏源包括新嘅衣料、昆蟲、化學物、塵蟎、花粉、牛奶、雞蛋等,避開致敏源,濕疹就會慢慢改善。除左頭仔身體其他部位有無相同情況? BB幾大? 有冇試過敏感?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-29 11:24
回覆 ysze423 的帖子

Hello ysze423, BB濕疹通常由致敏源引起,常見致敏源包括新嘅衣料、昆蟲、化學物、 ...

我已經帶左bb去做致敏源測試 測左15樣都無過敏(包括dust mites, egg, cow milk, tomato, grass, rice, oats, nuts, soya beans, wheat....等等比較常見)

除左頭皮 面同心口手臂都有
Keep住都係反反覆覆 有時候又好似好返 但第2日又發曬出黎 頭皮就係不停有皮屑甩出黎 其他地方都紅腫

珍珠宮

ysze423 發表於 18-5-29 12:56
我已經帶左bb去做致敏源測試 測左15樣都無過敏(包括dust mites, egg, cow milk, tomato, grass, rice, oat ...

原來係濕疹!咁醫生有無開藥膏你搽?

別墅

RubyYu07 發表於 18-5-29 20:18
原來係濕疹!咁醫生有無開藥膏你搽?

有開一隻好低量嘅類固醇 今日已經無左d頭皮啦 但突然發現佢對腳d接位有少少濕疹

真係好辛苦呀!呢到好少少第2度又生!
心情真係上落好大 好大壓力呀!
我唔想全部都用類固醇呀

大宅

回覆樓主

試下用瑞士寶寶皮膚膏,希望幫到你!
ysze423 發表於 18-5-29 23:13

有開一隻好低量嘅類固醇 今日已經無左d頭皮啦 但突然發現佢 ...

致敏源測試只係作,仲需利用BB曾出現過敏記和問診,分析測試才可地搵出致,建議媽媽用日記方記低BB出現症狀時間、症狀/、懷疑觸發致敏物質,俾醫生做參醫生會按BB情況處方適當劑量嘅類固醇藥物,黎舒緩BB皮膚 ,媽媽只需要係患處搽上薄薄一層,搽嘅範圍比患處略大少少,藥膏呈透明狀就可以喇。BB 皮膚角質層比成人薄,媽媽有冇經常同BB做保濕保護佢幼嫩皮膚?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

ysze423 發表於 18-5-29 23:13

有開一隻好低量嘅類固醇 今日已經無左d頭皮啦 但突然發現佢 ...

唉,咁都無辦法,搽薄薄一層就得了。

首頁

尾頁

跳至