時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

978212 發表於 18-5-27 15:24
個個贊到大陸點先進嘅,應該好好了解大陸嘅高知係點睇自己嘅國家,仲有去了解吓依家大陸所謂【新四大發明】 ...

你講乜都無用 人哋最叻係時運高,睇你唔到!總括就係嘥氣!

大宅

LokYauYau 發表於 18-5-27 16:21

我認同佢馬化騰講中國有不足之處,鼓勵自強。其實中國係 ...

你copy & paste 的嗎?
咩叫有實力自行發展芯片?已經有啦,中國嘅超級電腦係全世界最快,問題係開唔開放俾民用市場。

大宅

LokYauYau 發表於 18-5-27 16:40
點解你覺得我copy and paste? 儘管有芯片但未廣泛應用,或芯片未適合用於手机,是否也得花時間去做R&D 呢 ...

如果唔係copy n paste,點解會有咩實力自行發展芯片呢個言論?!其實,又唔係尋日嘅事,出左……well……都已經有好一段日子。再科普一下,麒麟970咩唔係自行開發芯片?依家係芯片設計問題咩,係造工技術呀!唔普及應用?係唔賣俾你,要獨市!華為可以倒過黎閂左美國辦事處添!中興呢?連主要個問題係邊都唔清楚…… 同埋,原來係你地眼中,芯片只係應用係手機,無言!

大宅

青青河邊草 發表於 18-5-27 16:46
呢啲就係策略
睇內地歷史劇多, 學識好多歷史名人故事, 更加明白睇嘢唔可以只睇目前
如何一步一步達成目標 ...

果然係層次唔同!國內D中學生先話罷睇歷史劇,因為多是天馬行空,而你就追睇學歷史!佩服!

大宅

青青河邊草 發表於 18-5-27 17:17
歷史劇vs奇幻劇我仲識分
有啲人接收晒單一信息就以為等於一切
而我係睇完劇後自己再尋找歷史資料來對照

正常人都識分辦歷史劇同奇幻劇,根本唔會將佢地vs, 黄帝战蚩尤係歷史定奇幻呢…… 去貼吧睇?!哦哦哦! 唔怪得市場上水怪源源不絕!原來就係自以為層次唔同的源頭。

大宅

Reminder 發表於 18-5-27 16:41
大陸的科技發展都如此!

香港。。。。的科技發展在那裡?

香港科技發展在哪裡?!?只係落户係邊你唔知啫。講以前,穿梭機的防熱瓦片係香港造的,佢的機械臂亦係香港design的,講近期,湯商科技嘅AI,application全亞洲第1,亦可匹敵,甚至超越歐美,理工大學嘅光學離焦鏡片亦係香港科研成果。

大宅

lyh80115 發表於 18-5-27 17:46

應用都可以創新,無乜技術含量係另一回事。不過香港銀行系 ...

其實你明唔明咩叫電子錢包?唔明嘅話,就唔好口hong hong講銀行系統要升级支持什麼什麼。

大宅

lyh80115 發表於 18-5-27 18:00

咁你解釋下啦,我係一般用家啫,去開深圳覺得好多嘢玩。

原來係一般用家啫…… 咁你點知銀行系統要升級去支持xx?!用番你哋常用嘅術語 --- 願聞其詳。

大宅

lyh80115 發表於 18-5-27 18:10
好似睇過下啲報道,不過從應用上都睇到,現時只有微信可以綁銀行户口,仲要得4間及有網上銀行先得,明顯就 ...

明顯唔太支援?!難道電子支付只等於微信、支付宝?!難道PPS、EPS……等呢D唔係電子支付?唉…… 世界好大唔等於要圍住你轉。

大宅

青青河邊草 發表於 18-5-27 18:23
你回應,令我明白了,原來有啲人個腦只會容許二分法。歷史劇係有好多種類,三國演義係歷史定唔係歷史?
琅 ...

歷史vs奇幻並不是我所提出的謬論,歷史就歷史,唔存在有實有虚。與其要看劇知歷史再從中分虚實,何不踏踏實實讀本書?再者,唔使成日以為自己層次好高,以偏蓋全絕對係你哋的常用技俩。

大宅

青青河邊草 發表於 18-5-27 18:40
我層次唔係好高
但應比你高
起碼我唔會郁啲就當上水的大陸人等於全國大陸人

你說得極對!發表歪理謬論、以偏蓋全嘅絕技,你的層次之高,我甘拜下風!

大宅

littlesister 發表於 18-5-27 18:37
百度真係好多高人,香港好多人眼中既大陸人只係水貨客,同埋通街痾c痾尿個班,就代表所有大陸人
...

百度多高人形同bk臥虎藏龍呢一句…… 如出一轍。

大宅

龍蕊 發表於 18-5-27 19:09
死拗冇意思,你咪試吓做下調查,長期放幾百蚊係大陸戶口多既人多,定係放幾十萬嘅人多
...

仲做survey? 佢身邊嘅人=13億人 or 780萬人嘅sampling嘛!隨時都可以publish㗎!你身邊D人 = nothing!

大宅

wantaima 發表於 18-5-27 19:53
佢既世界只有中國唔緊要,但只睇負面,正面果D佢skip 囇呢!

其實都係彼此彼此啫。難道係只能單一地向好處看,甭從壞方面著眼?!左一句垃圾,右一句我身邊嘅人都xx,再加多句水貨客=大陸人,呢D就係全世界?

大宅

wantaima 發表於 18-5-27 20:14
無啦啦又乜嘢中國最把炮什麼地溝油大頭奶粉⋯⋯⋯⋯乜嘢意思呢?其他人講乜你唔好入我數拉埋一齊講,而且 ...

所以我係話彼此彼此,並不特定指你,彼此之意,可於翻查一下字典。而我亦都只係隨便舉例list下,只留意好新聞,不看壞消息那些。

大宅

超級特務 發表於 18-5-27 21:00
講核心高科技,無啦啦變微信支付寶promotion, 呢d關高科技咩事
電子支付=高科技,未瞓醒 :que ...

因為佢地眼中嘅支付宝同微信就係等同如高科技!你話太湖之光情何以堪!

大宅

超級特務 發表於 18-5-27 23:49

基本數學、科技研發一向都有,只係無人留意。中國D國防導彈係可以走s/z型軌跡,美國D都係直射。而先前墨子号嘅成功就証明中國擁有及能發展最高端的科技,而呢個技術美國都做唔到!

大宅

超級特務 發表於 18-5-28 01:11
s/z型軌跡係咪代表領先,老實講我唔知。
我淨係知整個中國芯片企業加埋巿值仲少過一間貴州茅台。
...

先唔好講點計你呢個所謂嘅xx貴過xx嘅市值,貴州茅台嘅市值貴過中國整個芯片企業一例中,我終於明白人們口中嘅微信/支付宝就=高科技。亦好慶幸中國仲有一D有抱負有遠見嘅科研人員,唔係單單用錢去衡量一個價值。

仲有,你又知道嗎……所謂最高端芯片什麼什么係美企,呢D美企係fabless?但光刻機嘅技術係荷蘭的,只係美國唔俾人出口、禁售大陸……etc,但呢唔代表中國無能力去design.

大宅

jonwu 發表於 18-5-28 10:27
的確係我冇留意香港都有,謝指正。

香港嘅科技有幾多自主研發?有幾多唔駛靠人?

有幾多自主研發?有幾多靠人?呢D你又有無留意呀,定係你又誤以一為零?!難道美國矽谷內就全部係美國人?

大宅

ddkaka 發表於 18-5-28 11:02

想知你呢啲反中反上腦,美國乜都好嘅人,去咗美國未?建議你 ...

大陸好先進好進步,你又返左大陸住未?

首頁

尾頁

跳至