時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ImWoodstock 發表於 18-5-28 00:11
基本數學、科技研發一向都有,只係無人留意。中國D國防導彈係可以走s/z型軌跡,美國D都係直射。而先前墨子 ...

s/z型軌跡係咪代表領先,老實講我唔知。
我淨係知整個中國芯片企業加埋巿值仲少過一間貴州茅台。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-5-28 00:42
八達通出咗廿幾年,點同出咗一年多嘅支付寶比較,遲多幾年邊隻唔好用冇人用自然會被淘汰架啦
...

唔洗等幾年,你見微信支付的優惠一完結,即刻少了很多香港人用。

TnG已經是一個例子,前排睇財經節目訪問TnG個老闆,佢都話除非繼續不停燒錢去做優惠,否則很難改變香港人現有的支付習慣。

香港的支付寶及微信支付目前主要市場還是給國內遊客使用為主。

大宅

超級特務 發表於 18-5-28 01:11
s/z型軌跡係咪代表領先,老實講我唔知。
我淨係知整個中國芯片企業加埋巿值仲少過一間貴州茅台。
...

先唔好講點計你呢個所謂嘅xx貴過xx嘅市值,貴州茅台嘅市值貴過中國整個芯片企業一例中,我終於明白人們口中嘅微信/支付宝就=高科技。亦好慶幸中國仲有一D有抱負有遠見嘅科研人員,唔係單單用錢去衡量一個價值。

仲有,你又知道嗎……所謂最高端芯片什麼什么係美企,呢D美企係fabless?但光刻機嘅技術係荷蘭的,只係美國唔俾人出口、禁售大陸……etc,但呢唔代表中國無能力去design.

伯爵府

54heima 發表於 18-5-28 00:17
以馬化騰身份可以講呢番說話,而不是一味歌頌成功自居,中國的確進步

同意

伯爵府

caa 發表於 18-5-27 23:36
嗰四項新四大「發明」笑大人個咀,全部都是抄

真係笑爆咀,仲久唔久就歌頌祖國幾幾幾先進,香港幾幾幾落後,就係因為有支付寶

男爵府

Alex123 發表於 18-5-28 01:11
唔洗等幾年,你見微信支付的優惠一完結,即刻少了很多香港人用。

TnG已經是一個例子,前排睇財經節目訪問 ...
認同不過愛國人士從來唔分析
又唔去睇唔同自己意見既評論
一味”中國強大了, 中國又贏”自居

侯爵府

小ice 發表於 18-5-28 00:57
正是,所以我咪話近年香港人變左姓lai囉

男爵府

A_lcy 發表於 18-5-28 03:14
真係笑爆咀,仲久唔久就歌頌祖國幾幾幾先進,香港幾幾幾落後,就係因為有支付寶
...
真系淨得支付寶?
大家去大家樂/大快活/超市最嘥時間係乜?排隊! 大陸而家開始無人餐廳/無人超市,慳番排隊時間!

https://m.youtube.com/watch?v=cfGl6krx-mM

滅火導彈
https://m.youtube.com/watch?v=kCIyz0b8Fps

online 裁縫 / AI 助教
https://m.youtube.com/watch?v=QpwORoRoLTQ

還有我在會展中國科技展見過"免插管"胃腸鏡,只要吞下薬丸般膠囊(會隨大便排出)便可,不用麻醉,唔駛瞓醫院,深圳已經有了

香港有嗎?

其實良心話,香港唔係一無是處,香港在某d 領域仲有優勢(但正在流失中),最弊就係不少香港人固步自封,劃地為牢,盲目抗拒大陸所有野,成日本土本土,從來香港優勢就係國際視野,國際大都會(問心如果香港唔係靠吸收外來好野,香港有幾多發明?),今時今日冇咗世界第二大經濟體,第一大經濟引擎,下一代資訊科技龍頭大熱門嘅中國,仲算乜嘢國際化?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

A_lcy 發表於 18-5-28 03:14
...

又係你, 如果大陸衰, 香港吾知有無影响, 再黎有無影响到你閣下甘呢?
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珍珠宮

bunnyjanjan 發表於 18-5-28 08:40
大陸嘢俾獨裁中國政府監控,知哂你所有嘢

我永遠唔會用大陸嘢,例如支付寳

真的,你看看自己身邊乜嘢係大陸嘅

水晶宮

bunnyjanjan 發表於 18-5-28 08:40
大陸嘢俾獨裁中國政府監控,知哂你所有嘢

我永遠唔會用大陸嘢,例如支付寳

我飲緊水差d噴出黎

敢問樓主驚有咩比人監控到

珍珠宮

jonwu 發表於 18-5-28 08:24
真系淨得支付寶?
大家去大家樂/大快活/超市最嘥時間係乜?排隊! 大陸而家開始無人餐廳/無人超市,慳番排隊時 ...

Agree x10000
現在香港成敗的地方,不是落後,而是固步自封

珍珠宮

小雄維尼 發表於 18-5-28 08:49
我飲緊水差d噴出黎

Me too
正在飲水中

琥珀宮

ImWoodstock 發表於 18-5-28 02:29
先唔好講點計你呢個所謂嘅xx貴過xx嘅市值,貴州茅台嘅市值貴過中國整個芯片企業一例中,我終於明白人們口 ...

我指的巿價不是純計錢,而是呢個數字反映中國投入既科技領域相對真係太少。何解一提數字就當人眼中只有錢?

珍珠宮

小雄維尼 發表於 18-5-28 08:49
我飲緊水差d噴出黎

hk 出街冇 cctv ?

多d 仲好,成日有人掉煙頭,又掉泥頭

正苦好似睇唔到咁

琥珀宮

bunnyjanjan 發表於 18-5-28 08:39
全球最具價值百大品牌 中國一間都冇

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20160512/5509445 ...

一定有偏見,中國微信支付寶淘寶阿里巴巴百度京東華為小米中興順豐高鉄點解冇份?
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

youhello507 發表於 18-5-28 09:10
hk 出街冇 cctv ?

多d 仲好,成日有人掉煙頭,又掉泥頭

吾講呢d小野, 無cctv既話, 好多案都破吾到

首頁

尾頁

跳至