時政擂台

跳至

首頁
45678...30

尾頁

子爵府

littlesister 發表於 18-5-27 13:35
根本篇野就唔係只講電子支付,但明報就只 highlight 呢樣野,就咁多人只睇標題發言,香港好多標題黨

Btw, ...

(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章

9594 發表於 18-5-27 13:20
我都無,我唔想所有野都太方便,比啲野自己忙下,做人會充實啲

建議你洗衫唔好用洗衣機,用手洗,唔好用地拖拖地,用布好d

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

超級特務 發表於 18-5-27 13:41
稀土唔會係中國獨有
開採稀土會造成環境污染,發達國家唔會做,轉去落後/發展中國家做。
...

唔係獨有! 不過真係佔左9成產量! 如果中國唔出口, 美國又會點?
放下自在

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

青青河邊草 發表於 18-5-27 13:25
你識唔識紙張都唔係蔡倫發明?
發電機都係法拉第改良
咁又如何呢?

中國係文明古國,唐朝盛世威盡全世界係事實。但清末,國共內戰,抗日戰爭,文化大革命,科技起步遲,又幾十年停滯,落後於人又係事實。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 18-5-27 13:27
馬化騰其實就係呢個意思,中國要有自己的科技基礎,唔係單靠外國技術。我睇唔到佢有認為支付寶、高鐵本身有 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

超級特務 發表於 18-5-27 13:48
中國係文明古國,唐朝盛世威盡全世界係事實。但清末,國共內戰,抗日戰爭,文化大革命,科技起步遲,又幾 ...

男爵府

回覆樓主

經常有這討論-中國vs西方,我都非常不喜歡Donald Trump及怕美國校園槍擊案,但若論教育,I have no doubt to choose US over China. 美國的apple, tesla vs 中國的新4大發明tells a lot...

真心問jm們會揀中國作為孩子升學的地方嗎?

琥珀宮

畀面勳章

Lorican 發表於 18-5-27 13:38

哦⋯⋯係呀?我係講緊dirty,因為我好少跌野,而家仲用緊嗰 ...

咁都要八達通可以在街市流通先用到呢,如果用較低成本既 QR code, 咪又係要用手機,當然你可以繼續在魚檔用現金,但海產好多細菌,現金會仲 dirty, 好多魚販 TB hand, 如果魚檔可以唔駛用現金, 我會立即用電子支付,但可以用八達通卡既機會應該好細

水晶宮

熱血金章

小ice 發表於 18-5-27 13:43

我唔想自己咁方便啫,無話過想自己出勞力喎,拎過第二樣黎比較過啦

子爵府

lhyv 發表於 18-5-27 13:53
經常有這討論-中國vs西方,我都非常不喜歡Donald Trump及怕美國校園槍擊案,但若論教育,I have no doubt t ...
身體最誠實

子爵府

經常有這討論-中國vs西方,我都非常不喜歡Donald Trump及怕美國校園槍擊案,但若論教育,I have no doubt t ...

(emoji)

琥珀宮

cattz288 發表於 18-5-27 13:47
唔係獨有! 不過真係佔左9成產量! 如果中國唔出口, 美國又會點?
...

產量嘛。
美國本身有3000萬公噸,唔開發,因為環境污染嚴重。
日本係全世界最大稀土儲備國,喺海底,又係唔開發之嘛。
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

畀面勳章

點解突然討論教育既?係咪要去教育王國?

水晶宮

LCHF 發表於 18-5-27 13:22
回覆 bunnyjanjan 的帖子

新四大發明:高鐵、掃碼(二維碼)支付、共享單車和網購

「睇唔到上面四樣嘢有邊樣係佢發明」

同感呀!你話四大偉績還説得過。有時D嘢 唔會講講下就變係的

LCHF    發表於 18-5-27 14:00

珍珠宮

littlesister 發表於 18-5-27 13:55
咁都要八達通可以在街市流通先用到呢,如果用較低成本既 QR code, 咪又係要用手機,當然你可以繼續在魚檔 ...

我就係唔想個電話多細菌,電話會貼落耳仔、面,最好唔好有現金找返黎,所以我盡量比到散紙就比,就係話想有八達通機囉。
不過是旦啦,我講自己想法je,唔係要人認同。

子爵府

mother904 發表於 18-5-27 13:27
馬化騰其實就係呢個意思,中國要有自己的科技基礎,唔係單靠外國技術。我睇唔到佢有認為支付寶、高鐵本身有 ...
日海域蘊藏大量稀土,全球消費量數百年份
https://technews.tw/2018/04/11/the-tremendous-potential-of-japan-deep-sea-mud-as-a-source-of-rare-earth-elements/

咁點算啊!?

珍珠宮

cattz288 發表於 18-5-27 13:47
...

賤賣梗係受歡迎。

就如當年即棄筷子成就了日本攞“衛生方便”彩頭, 但代價係中國伐去大片原始森林去“貢獻”的,當個個欣賞日本如何保存自然風貌、撲去欣賞時,中國西北大方荒漠化嘅代價至今邊個付緊?邊個承受風沙漫漫?
“富”起來的又回饋了多少建設中國?還是千方百計千萬移民離開個爛攤?

琥珀宮

brindlewin 發表於 18-5-27 14:00

賤賣梗係受歡迎。

稀土污染好恐怖,周圍寸草不生,水源污染飲咗會致癌。
人地有但唔開採,唔係冇原因。
鄧小平一早都知問題所在
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

超級特務 發表於 18-5-27 13:56
產量嘛。
美國本身有3000萬公噸,唔開發,因為環境污染嚴重。
日本係全世界最大稀土儲備國,喺海底,又係 ...

開採太貴喎!

日本科學家於2011年7月4日聲稱,在太平洋海底發現巨大的稀土蘊藏,可開採量約是全球陸地上已證實藏量的1000倍。[又2012年6月28日東京大學研究團隊在日本最東端的南鳥島周邊海域,發現含大量稀土的泥礦床,其蘊藏量相當於日本約230年的消費量。但目前並無任何國家到太平洋海底開採出稀土礦資源,而從經濟角度來講,相較於目前稀土礦價格,自海底開採並不符合經濟效益。
放下自在

珍珠宮

青青河邊草 發表於 18-5-27 13:23
我日日用支付寶囉
唔覺有你講的問題
當然transaction無八達通咁快

八達通都有交易紀錄

首頁
45678...30

尾頁

跳至