自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘉華(0173)白石角嘉熙首個週末開放示範單位,90後情侶吳小姐及梁先生稱,明年結婚,欲斥500萬元購入開放式單位。

梁先生指,該盤價錢吸引,開價低於同區二手樓,加上近期新盤缺乏細單位,故前來睇樓,二人目前皆與家人同居。
吳小姐稱,父母沒有任何資助,自己15歲出來工作,現時已工作4年,全憑兩人一手儲錢,她分享,「唔會好似有啲後生仔,儲唔到首期,但係一個月去幾次旅行,又食好貴,我哋多數返屋企食,食平啲,食三餸飯都唔緊要,唔會去日本。而且睇戲唔會睇300蚊飛,剩係睇夜場,就算有5蚊都會儲!」
梁先生續指,目前樓價貴,但自住沒問題,年輕人上車最大問題是儲首期,直言不怕摸頂,「出黎住嘅話,唔買就瞓街。」吳小姐又補充,不想租劏房,因為現時劏房租金已很貴。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今朝有睇呢單新聞, 但無話佢19 YRS!!!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cy101 發表於 18-5-27 16:59
今朝有睇呢單新聞, 但無話佢19 YRS!!!

自己15歲出來工作,現時已工作4年<--我睇呢句咋...

寶石宮

又咁, 冇理由一係買樓, 一係租劏房咁極端架

子爵府

回覆樓主

我反而來知佢做乜,15歲開始做野,學歷唔高,只做左4年已經夠首期神話一樣

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個女一路講, 佢條仔係隔離一路笑, 即係點?質疑佢女友講嘅野???

伯爵府

little06 發表於 18-5-27 17:02
我反而來知佢做乜,15歲開始做野,學歷唔高,只做左4年已經夠首期神話一樣
...

可能係sales,跑到數連佣金幾萬月薪無難度。

水晶宮

回覆樓主

4 年就買到樓

寶石宮

ayi1 發表於 18-5-27 17:06
可能係sales,跑到數連佣金幾萬月薪無難度。

一出黎做sales就幾萬....15歲WO

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

一定有內情無講出黎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

如果無父幹, 真係幾警世喎
放下自在

公爵府

回覆樓主:

儲首期啫,無話full pay 買樓吧,系咪一成首期都可以上車??

琥珀宮

連個男都好似細路仔咁, 真係無父幹母幹???或者GRANDPARENTS 無幫拖?

子爵府

...

辛苦$
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

琥珀宮

...

same here, 做咩工咁犀利,咁大家唔駛辛苦入大學,跟佢十五歲出嚟做咗嘢先

琥珀宮

good_pig 發表於 18-5-27 17:02
又咁, 冇理由一係買樓, 一係租劏房咁極端架

一個月儲5萬,4年都已經240萬,打個八折,都有192萬,又唔係冇可能嘅,但奇就奇在佢咁細個囉

男爵府

koala904 發表於 18-5-27 17:08
一定有內情無講出黎

我都覺得係。15歲出來普通打工4年,正常點俾到首期?(當然在文員都月入3萬的bk世界,nothing is impossible!)

寶石宮

mandy952 發表於 18-5-27 17:11
一個月儲5萬,4年都已經240萬,打個八折,都有192萬,又唔係冇可能嘅,但奇就奇在佢咁細個囉
...

一個月儲5萬............

goldpiglet    發表於 18-5-29 22:31

大宅

good_pig 發表於 18-5-27 16:57
嘉華(0173)白石角嘉熙首個週末開放示範單位,90後情侶吳小姐及梁先生稱,明年結婚,欲斥500萬元購入開放式 ...

一個月去幾次旅行 ,你估打工皇帝 ,咁多假 四個人喺屋企食三餸好豐富喇
睇戲有時一年都未必入一次戲院
乜唔係早場有特價,夜場都有特價㗎咩

首頁
12345...17

尾頁

跳至