自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

珍珠宮

happyhappymapa 發表於 18-5-27 18:26
可能投資有道呢!如果四年前將儲嘅錢,不停咁樣買騰訊嘅話,咁都唔係冇可能㗎!

...

開股票戶囗要幾嵗?

大宅

識人20頭都買到貴樓
但做傳銷做到無朋友

伯爵府

amy0107 發表於 18-5-27 17:14
一個月去幾次旅行 ,你估打工皇帝 ,咁多假 四個人喺屋企食三餸好豐富喇
睇戲有時一年都 ...

我加埋去大陸,一年都去唔到幾次旅行,四個人三個餸其實好豐富,我早幾日問朋友住幾千萬樓也是4個人三個餸.我超過二十年都無去戱院睇過戲添.

大宅

回覆樓主

無知一問,15歲做野係合法架咩?

伯爵府

pomanlife 發表於 18-5-27 18:43
15歲唔傻童工咩?

我都有同樣疑問

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

可能本身有家底,佢自小已經儲落筆積蓄,所以加快上車。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 18-5-27 18:50
開股票戶囗要幾嵗?

18?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-5-27 18:48
我當年17歲就出來做pt

你遲左兩年,我都16歲pt
但19歲去左日本,就咁,19歲買唔到樓

珍珠宮

good_pig 發表於 18-5-27 16:57
嘉華(0173)白石角嘉熙首個週末開放示範單位,90後情侶吳小姐及梁先生稱,明年結婚,欲斥500萬元購入開放式 ...

15出來做家族生意,男入贅,現19己接管公司,可有錢買樓! 朋友以上現幾層樓!

寶石宮

0q.cathy 發表於 18-5-27 18:19
男既做地盤,如果有親戚做開跟住做,一個月二,三萬都吾奇,只要有工開,一日都講近1500以上。女既咪做美容 ...

後生極,sasa都唔會請18歲都冇

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

睇左4次都睇唔到話1個月儲5萬,點解你地睇到

內文話3餸飯,應該係講緊食店門口嘅飯盒,一飯3餸,三十幾蚊果啲,唔係4個人食3個餸。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

babybabyu 發表於 18-5-27 17:51
做勞力工,都揾到萬幾二萬,同家人住,一年儲十零萬,4年5-60萬,新樓做8-9成按連二按,同女友一齊供,應付 ...

同意

公爵府

Angel_Rose 發表於 18-5-27 17:56
15歲即係中三畢業啦大概,有咩工種中三已經做得,又賺到大錢呢

洗頭,化妝,修甲,sales

寶石宮

patpat234 發表於 18-5-27 19:00
睇左4次都睇唔到話1個月儲5萬,點解你地睇到

內文話3餸飯,應該係講緊食店門口嘅飯盒,一飯3餸 ...

係有jm話每月儲到5萬,買樓咪得囉

唔係文中講架,文中話有5蚊都要儲起

寶石宮

koko2000 發表於 18-5-27 19:05
洗頭,化妝,修甲,sales

中三去讀化妝都要時間啦,一出身有幾皮?

伯爵府

回覆樓主

假設佢做惠康夜班收銀,有$19000一個月。家人支持不用家用,公司近屋企丶自己帶飯或回家食,一個月用$4000儲$15000不是沒可能,減稅項及保險等一年儲15萬,4年就60萬。一成首期$50萬,其實是有可能喎!同男友一齊儲的話更加有可能,4年間每人儲25萬唔係咁難囉!唔洗話人做家禽嘅。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

琥珀宮

eva91605 發表於 18-5-27 18:54
無知一問,15歲做野係合法架咩?

合法,但受一些限制

https://www.gov.hk/tc/residents/employment/jobsearch/employyoung.htm

琥珀宮

rubycourt 發表於 18-5-27 18:55
我都有同樣疑問

合法,但受一些限制

https://www.gov.hk/tc/residents/employment/jobsearch/employyoung.htm

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

good_pig 發表於 18-5-27 18:58
你遲左兩年,我都16歲pt
但19歲去左日本,就咁,19歲買唔到樓

本人愚見,覺得樓唔會永無止境咁瘋癲地升,後生嗰啲冇經歷過97,sars 為左買到樓真係好搏,用埋呼吸plan 等,經濟好就話,經濟唔好時,好多公司都大裁員,到時啲樓變成恐慌性拋售

寶石宮

pomanlife 發表於 18-5-27 19:20
本人愚見,覺得樓唔會永無止境咁瘋癲地升,後生嗰啲冇經歷過97,sars 為左買到樓真係好搏,用埋呼吸plan ...

算啦,呢個社會,上左車就皇帝

首頁
34567...17

尾頁

跳至