自由講場

跳至

首頁
12345...32

尾頁

複式洋房

睇到有另一個帖講好唔好送仔女去外國讀書,我想分享下我嘅經歷,順便呻下

我自己算係末代會考生,其實中學嗰陣時我讀書都係冇乜興趣,但阿爸阿媽好想我讀大學。會考績成唔算好,知道就算repeat都冇可能升到中六。但嗰陣時年紀細,好怕出嚟做嘢,repeat又覺得好瘀,於是就嗌阿爸阿媽供我去外國讀。嗰陣時搵咗幾間升學顧問,話澳洲學位返嚟香港都係學位,同香港8大3大係一模一樣,嗰陣時唔知以為真係,全家人嗰陣時都好大希望

於是阿爸阿媽將蓄落嗰幾十萬同我搞咗去澳洲讀一年基礎班,之後就好易升到澳洲大學。好坦白咁講,喺澳洲人人都有得讀大學,啲位多到好多當地人quit u,大學入面好努力嘅人係有唔少,但copy sources交功課都畢到業係大多數。 有時放長假返香港阿爸阿媽都會好自信咁同親戚講我係外國留學,叫浸鹹水,幾年之後畢業算係專科,阿爸阿媽迫我返香港做嘢,其實我真係唔想返,因為知道香港呢度競爭好大,同埋本地大學嘅學生都唔夠工,點到我呢啲澳洲非8大?

出國讀書見識係有嘅,但如果用嚟搵工,不如攞去畀首期,香港啲廢hr好鍾意帶有色眼鏡睇人。

返到嚟之後我寄過好多份cv出去,大部分都冇得見工,有得見嘅個hr都會問我睇會考成績,之後就冇消息,阿爸阿媽成日問我點解專科畢業都唔去做返專科,我真係唔知點同佢講,佢哋仲以為係佢個年代,out到溝通唔到,我唯有講想試下唔同嘅工。返嚟幾年我依家都係做緊文員,但我同阿爸阿媽講只係搵緊工,但我心知根本機會好細

有時都會覺得阿爸阿媽好無知,有邊個唔知呢個年代出去外國讀書主要得兩種人,一類就係成績超好連HKU都滿足唔到佢,所以要去讀牛津哈佛,另一類就好似我咁,佢哋自己都有下屬,但都唔知澳洲畢業係畀人睇低,我唔明點解我阿爸阿媽好似仲停留喺80年代,仲問我點解揾咁少又唔畀家用,你估我想係咁?

我夠想知我點解唔係富二代?有時我會諗如果會考嗰陣阿爸阿媽用筆錢幫我畀首期,依家就唔使咁辛苦,日日hea仲賺到幾百萬,累我依家做死一都揾唔返

大宅

牛年勳章

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:04
睇到有另一個帖講好唔好送仔女去外國讀書,我想分享下我嘅經歷,順便呻下

忍唔住講句,當初係你自己嘈,要爸媽供你去讀,返到黎香港又怪父母,乜都關父母事,自己冇責任?
應該諗,點解當初唔俾心機讀書?
話父母短視,乜都唔識,你自己又有冇長遠的計劃?

xi_belle    發表於 18-5-30 12:34
wcpcelia    發表於 18-5-30 11:14
bull2015    發表於 18-5-29 17:02
kmamy    發表於 18-5-29 14:45
APIGMA    發表於 18-5-28 16:07
jpangel    發表於 18-5-28 15:45
meow_day    發表於 18-5-28 14:04
catjeffcat    發表於 18-5-28 09:00
good_pig    發表於 18-5-27 17:19

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

你父母好好啦,唔係有錢都送你去讀書。
其實工作一來講運氣,個人都好重要。
其實唔係乜公司都咁care 你中學個公開試。
讀書同俾首期根本就係兩回事。唔通你父母俾左首期你,你又一定條路好過宜家?

珍珠宮

回覆樓主

「於是就嗌阿爸阿媽供我去外國讀。」
依家冤父母?欠左你?

子爵府

回覆樓主:

學識檢討自己先
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:04

jm幾歲,唔介意講的話……
今時今日一張沙紙是門檻咋……
我都大學畢業……間大學仲係世界級極難入的……
今日都係ftm....冇收入
其實你父母已好好,叫做供過你,去過外地體驗過,呢d都係得著...
至於事業前景,背景、努力、際遇、天時地利人和缺一不可……
而努力是自身起碼可以掌握的事,加油!
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

伯爵府

想生BB熱投

我都係末代會考生
知道自己吾鍾意讀書,當年18歲都未夠就搵工做啦

你怕出黎做野,先出國讀書
點解重要怪父母呢

你搵多搵少都要畀家用

wcpcelia    發表於 18-5-30 11:15

公爵府

親子王國15週年勳章

姓(賴)的

珍珠宮

王國教室勳章

不離不棄 發表於 18-5-27 17:10

忍唔住講句,當初係你自己嘈,要爸媽供你去讀,返到黎香港 ...

一個人條路好講心態。佢父母好慘,付出咁多,到頭來又怪父母。
點解唔去反省下自己?點可以好d?點改善自己?點可以多機會?
大把人公開試唔好,大學又唔top,事業發展好好乛

琥珀宮

首先要改變想法,人生先可以改變

大宅

回覆樓主

其實你既專科係?點解返到黎唔向自己專科發展儲經驗?

子爵府

回覆樓主:

你本身讀咩?
岩岩出社會搵野做,係耐d先搵到

別墅

15週年勳章

回覆樓主:

其實你父母肯供你去讀書已經好好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係你父母應該後悔冇避孕

Yvonne1117    發表於 18-5-31 11:20
loveman08    發表於 18-5-30 15:25
Mnbvcxdsa    發表於 18-5-28 00:14
芝麻街    發表於 18-5-27 19:03

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 18-5-27 17:14
一個人條路好講心態。佢父母好慘,付出咁多,到頭來又怪父母。
點解唔去反省下自己?點可以好d?點改善自己 ...

咪係囉...

買層樓比呢D 仔女咪又係遲早敗曬..

佢父母應該咁生呢舊

peggypeggy820    發表於 18-5-28 11:43

珍珠宮

回覆樓主

我有朋友都去咗澳洲,大你幾年啦,成績都唔見得好。喺澳洲勤力工作,而家買跑車買樓。生活得好好。我覺得,你父母已經為你創造咗機會,但你自己做得唔夠人好,怪得邊個。

琥珀宮

回覆樓主:

姓屈定姓賴?

伯爵府

我都想知樓主的專科係什麼?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

神又係你鬼又係你!! 父母前世欠咗你!

珍珠宮

王國教室勳章

Moti 發表於 18-5-27 17:22
我有朋友都去咗澳洲,大你幾年啦,成績都唔見得好。喺澳洲勤力工作,而家買跑車買樓。生活得好好。我覺得, ...

咪係,條路係靠自己㗎!
我有cousin 直頭响外國讀d唔多好的學校,佢返香港終於知道生活艱難。
宜家好努力工作,生活好好,一切係靠自己

首頁
12345...32

尾頁

跳至