自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 18-5-28 06:39
好心你啦,我仲細過你,都唔會好似你咁諗。父母當初冇狠心踢你出去搵工,肯畀一大舊錢你去讀書,已經好好。 ...

人地HR唔係癈、就係知你咩料、真係浸過咸水值錢d咩、dse都唔掂、過去幾年英文talk 成點先、有d野呃唔到人

luvkaka    發表於 18-5-28 09:02

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

你都幾好笑,我覺得你係當初「呃」左你老豆老母供你去外國讀書喎,如果佢地知你今日咁嘅態度,佢拎d$自己印印腳仲好!

供完你讀書仲話佢地無知,我贊同呀,如果佢哋識諗,當初就應該reject 你咯

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 18-5-28 08:48
人地HR唔係癈、就係知你咩料、真係浸過咸水值錢d咩、dse都唔掂、過去幾年英文talk 成點先、有d野呃唔到人
...

人地應該聽到唔對路先問會考,問心我本地大專都好少問會考

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

學下人啦

伯爵府

好彩睇下你呢個POST,如果唔係將來俾我仔話我不善理財,貪$,無知. 我真係臨老過唔到世.

公爵府

回覆樓主

你仲好意思話你父母無知?你有冇覺得自己為左面子嘥左父母幾十萬好衰女?

水晶宮

回覆 littlemicphone 的帖子

嘩, 你咁樣講嘢既, 真係替你父母難過.

男爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:51
不如你地自己諗下,當年你係父母,仔女唔識諗,你會洗啲錢叫佢去讀書,定買層樓等升值,再畀仔女有錢追尋自 ...

如果當年你父母唔供你去外國讀,我估你又怨父母一世,有錢都唔供我讀,攪到我連學位都無,工又搵唔到。

父母有錢不是老馮比你,無話要幫你比首期,有本事自己搬出去住就可以唔洗比家用,同家人住夾返份好正常,唔好講到要比家用咁偉大。

本人未讀過名校,連村校精英班都未讀過,會考都有repeat, 係香港讀大學,3大都無入,但現在都係專業人士, 份工唔洗升,頂薪都有6位數字。

我老公係澳洲土生土長,跟我返香港未又搵到食

侯爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:45
係香港廢hr用有色眼鏡睇人嘅問題,好鍾意攞會考成績將人分類,我咁多年前會考關依家乜事? ...

我覺得你眼中的廢HR好醒目,識得分應徵者是第一類或是第二類。

公爵府

cindyhl 發表於 18-5-27 18:15
可能根本唔係學歷問題,應該係個人問題多D通常淨係識得賴嘅人,多數都係冇本事或人格有問題

...

面試對話中唔多唔少會睇到應徵者既性格。出黎做成績真係唔係好重要架咋,如果樓主出黎做幾年野都仲比人問攞會考成績,我估係應該係對話露左底,例如外國留學幾年但英文都講唔好⋯ HR先會想睇你會考成績

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Alange 發表於 18-5-28 02:33
錯!
做人父母不是不應該投資在仔女身上,反而係投資前要講清楚你既期望。Never take it for granted!

其實做父母都要量力而為,要家庭好真係好多野要考慮,唔係瞓晒身係仔女身上就係好,仲有如樓主所講佢父母亦無同佢分析人生規劃既重要,只係用錢去滿足一個大學夢。 如果做父母只需要有書就俾仔女讀,我覺得真係好EASY,假設有好多父母知藥劑業飽和都會同仔女講讀之前要有心理預備,咁你父母一舊飯咁你話讀就話好以為一定有光明前途收入高咁就死得。

我相信樓主見有POST 講送唔送仔女去外國讀書有感而發,大家無謂再批評佢喇!!!!

公爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 19:22
其實係一家人嘅錢

一家人既錢?你contribute 左幾多呢?最後仲要比你一個人洗晒都仲要好委屈你咁。

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

源頭就係你自己有問題..... 明知洗左父母幾十萬積蓄,
你話順左爸母意返黎香港做嘢..... 你話你搵得小...... 咁
就唔比家用..... 唔好講供你讀書個幾十萬, 咁你都有工作
做父母問你攞家用都好應該..... 唔係一句話搵得小就唔使
咁好難怪父母追你攞家用....

大宅

回覆樓主:

如果你父母有遠見,先唔好生你,再攞十幾萬做首期買層樓收租,佢哋就使問你舊义燒攞家用

男爵府

回覆樓主

一位廢青的心聲

珍珠宮

不離不棄 發表於 18-5-27 17:10

忍唔住講句,當初係你自己嘈,要爸媽供你去讀,返到黎香港 ...

絕對係.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

purple_onion 發表於 18-5-28 04:09
快還$給你父母!

岩!

男爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:53
得你明白我
我都明白你。
我贊成對於不能成才、不懂感恩的子女,父母不應投資太多資源在他們身上。

錢永遠在身邊的好。若你父母見到你呢個post,最後悔的應該是他們。

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主

怨天尤人不如努力現在
今天收入多少不等於他日成就,再係度諗之前點點點,不如想下點令自己進步

首頁

尾頁

跳至