自由講場

跳至

首頁
34567...32

尾頁

子爵府

回覆樓主:

真系大開眼界

複式洋房

不如你地自己諗下,當年你係父母,仔女唔識諗,你會洗啲錢叫佢去讀書,定買層樓等升值,再畀仔女有錢追尋自己夢想?

我好心分享自己經驗,但個個人都鬧我

男爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:04
睇到有另一個帖講好唔好送仔女去外國讀書,我想分享下我嘅經歷,順便呻下

你要求父母比你去讀書,讀完返黎搵唔到工搵唔到錢又賴父母仲停留係以前個年代,應該唔好比你讀書,應該買層樓比你?
掉返轉頭諗,如果當年你父母買左層樓比你,你到今日仲係咁廢搵唔到工搵唔到錢比唔到家用,你咪又賴父母唔比你出去讀書.... 好心你咁大個人自己努力d,指意外國返黎就搵到錢高薪厚職既係你自己。

Mnbvcxdsa    發表於 18-5-28 00:41

大宅

回覆樓主:

係咪膠post黎架?作文都作得好啲啦……
我c6係澳洲新南威爾斯州大學畢業嘅,又唔見得好似你講俾人睇低咁囉 話晒都係上巿大公司高層,依家都算生活可以啦…有自己樓又有放租樓,我做FTM養我哋一家4口都算係人眼中算可以咁啦

其實係你個人問題多過去留學地點係澳洲嘅問題
bk好奇怪,周不時有啲post响度唱衰澳洲留學
呢個post真係好膠囉,零分重作啦!

水晶宮

小可愛11 發表於 18-5-27 17:46
佢可能畢唔到業

喺另一帖話畢咗業㗎
除非由頭到尾都係膠啦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

複式洋房

stevewoo 發表於 18-5-27 17:46
我覺得樓主岩喎。

仲讀緊書既時候,就算有自己睇法,有時父母都會覺得自己意見先係最啱,根本冇可能有自 ...
得你明白我

水晶宮

回覆樓主

有幾多個想出國讀書都冇呢個能力同機會
比得你讀就咪咁多怨言啦

伯爵府

曲線post ?

如果你真係有咁嘅思想,唔怪得你仲係一個文員only 。將責任推卸給別人,社會,無諗過自己欠缺左啲乜,只識得自怨自艾。別人成功唔一定係讀名校,靠父母蔭,大把人無先天條件仍然可以賺取很多。

複式洋房

回覆樓主:

話你係叉燒嘅jm,都已經好有厚度!
我又唔覺得個post好膠, 因為我身邊都有人係咁, 父母供完畢業後, 唔畀佢哋去畢業典禮

伯爵府

回覆樓主:

膠post

禁止訪問

水晶宮

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:51
不如你地自己諗下,當年你係父母,仔女唔識諗,你會洗啲錢叫佢去讀書,定買層樓等升值,再畀仔女有錢追尋自 ...

樓唔係實賺
知識就跟你一世
相信你父母已經俾咗佢哋認為最好嘅你
希望呢個唔係膠post
咁啱我女等dse放榜,如果佢咁算我會好心痛
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

畀面勳章

NatalieTY 發表於 18-5-27 17:51
你要求父母比你去讀書,讀完返黎搵唔到工搵唔到錢又賴父母仲停留係以前個年代,應該唔好比你讀書,應該買 ...

完全同意!

公爵府

不離不棄 發表於 18-5-27 17:10

忍唔住講句,當初係你自己嘈,要爸媽供你去讀,返到黎香港 ...

你講左我想講既野

大宅

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:45
係香港廢hr用有色眼鏡睇人嘅問題,好鍾意攞會考成績將人分類,我咁多年前會考關依家乜事? ...

如果你會考唔好,仲有機會讀大學應該比心機考啲好成績!比人睇到你可能一時失手,你係得嘅。

我會考都失手所以我大學時係我成世人最勤力認真讀書嘅時候,因為我知道呢張成績表一定要見得人,最後我入到大公司類似香港MT嘅program.

成功失敗係自己嘅責任,咁都唔明你永遠都唔會上到位

大宅

牛年勳章

我覺得樓主岩喎。

仲讀緊書既時候,就算有自己睇法,有時父母都會覺得自己意見先係最啱,根本冇可能有自 ...

以佢成績,父母想佢讀牛津哈佛都冇用啦!
佢父母的確冇遠見,如果佢哋有,一早應該叫佢出黎做嘢,去外國讀做咩!
如果有遠見,應該唔生,一了百了

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你搵唔到工,我估學歴只佔部分,最大原因相信係你個人問題,我係HR, 見你心態咁negative, 都唔會請你

複式洋房

我覺得樓主岩喎。

我起初係見有其他帖講有無人後悔畀仔女出國讀書,先分享自己心路力程,結果係畀人鬧爆

男爵府

2018復活節勳章

nms 發表於 18-5-27 17:55
曲線post ?

如果你真係有咁嘅思想,唔怪得你仲係一個文員only 。將責任推卸給別人,社會,無諗過自己欠缺 ...

樓主話佢有專科資格

水晶宮

回覆樓主

唔識知足常樂。咩都blame others.

首頁
34567...32

尾頁

跳至