自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

年頭同左個以前中學老師食飯.
我同佢講現在既生活係只有返工同放工, 放假留係屋企果種宅女.
本身我無拍拖, 同埋我D中學同學在畢業之後無晒聯絡,
之後返工都有8,9年, 以往廿幾歲果陣都有去青少年中心, 都識到D人.
但現在又無晒聯絡.
到左舊年中, 公司D女同事走晒, 得返我一個女同事
同埋幾個男同事(好多已婚)一起公司做事...
有次公司食團年飯, 一枱男同事唔係講打機就講波,
老闆都係大叔來, 同D男同事無咩話題, 只講公事..
所以今年年頭我就約左好耐無見既中學老師,
但係佢係阿SIR , 唔係MISS.
因為我只有呢個阿SIR既聯絡方法, 所以搵佢...

就係咁, 我就同左佢講我現在既生活,
佢就知我依家既狀況, 實在太宅,
所以叫我一係學下野, 一係返教會,
我初初同佢講, 我唔係基督徒, 返教會我唔知融入到教會,
不過佢叫我試下行一步,
終於都係2月開始, 搵我既細佬返既教會, 一起返.
但我細佬佢都唔係教徒, 但都返左幾年, 不過佢經常轉工, 所以教會都唔定期的,

終於開始左我返教會既生活,
同我細佬一齊去崇拜,
內容係唱詩歌, 之後有牧師講聖經故事(但我次次都聽唔明 D 聖經故仔),
之後會有捐獻, 當然我都未捐過,
再唱下詩歌, 咁就一個上午..

上星期終於都有個叫團契小組返,
但令我再一次迷網的事, 就是這個開始,
一開始個牧師都有問我, 信主既情況係去到邊?
我話暫時都係一張白紙.
之後都同我解釋返, 小組既弟兄姐妹都係信徒, 信左一段時間的,
小組既活動, 除左成員分享近況, 都會有講主講耶穌, 仲會有祈禱的.
當然佢地都會歡迎我呢D新人啦, 咁我都能夠認識幾位朋友既.

但事後再想..我參加左幾個月既崇拜,
同埋呢一次既團契之後,
我都有想過我自己, 是否真的適合再返教會呢? 我覺得同佢地好似仲有段距離感..
事後我都有同家人傾訴, 自己是否適合.
但唔返教會, 星期日我有D咩好做?
又係自己一個行街, 自己一個跑步, 踏單車?
我既社交圈子依然很窄..

來緊7月, 我會再見返個阿SIR 一次, 咁到時我都唔知點同佢講我既迷網..

子爵府

回覆 s160656 的帖子

其實你覺得自己容入唔到就唔好強迫自己,好多時都係講原份。得閒可以去學下野,上吓啲自己鍾意既班都可以。

珍珠宮

試多一兩次睇下情況有無改善, 如果仍然覺得格格不入就唔好強迫自己去返, 可以去工聯會網站大把興趣班可以報, 再唔係去搵義工做, 從中識D新朋友

男爵府

s160656 發表於 18-5-27 23:14
我同佢講現在既生活係只有返工同放工, 放假留係屋企果種宅女.
本身我無拍拖, ...

你似呼係為擴闊社交圈子先返教會......
返左咁耐你都冇感動過......?
例如,唱詩歌,講導!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

本身我無拍拖, ...

你以前讀書多唔多朋友仔?
你會否係一個聰明嘅亞氏保加? 唔係貶意, 純粹想幫你諗下有冇其他原因。

子爵府

回覆樓主:

你想返教會, 其實只係因為寂寞, 想用教會去填補生活中的空虛, 信仰對你嚟講其實可有可無, 咁樣嘅信仰係脆弱得不得了, 只會越返越迷惘,越返越寂寞。
不如自己搵啲真正嘅興趣去學或者去做, 或者自己搵啲機會去做義工, 令自己更有存在感。

伯爵府

牛年勳章

Onlok 發表於 18-5-28 00:18
你以前讀書多唔多朋友仔?
你會否係一個聰明嘅亞氏保加? 唔係貶意, 純粹想幫你諗下有冇其他原因。
...
讀書有, 不過畢業之後, 無聯絡

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

除左返教會,學野之外
其實仲有好多野揀

可以選擇做義工,參加行山隊
唔使逼自己一定返教會

公爵府

畀面勳章

本身我無拍拖, ...

唔返咪唔返洗咩同阿sir交代。輕輕帶過咪算

伯爵府

唔同教會唔同style
我自己當時揀咗間坐教堂聽道
因為我可以自己一個靜靜聽,平靜下
小組要我對一班人有壓力
所以我一直都係自己返,係冇識到任何朋友
點頭朋友係有
返教會唔一定識到人架

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

學你鐘意的事
甚至自己一個去羅湖商業城修下甲、按下摩、周圍行食下野⋯⋯好多都是咁

侯爵府

回覆樓主

我覺得唔啱feel就會唔應該勉強,只會浪費時間。 信仰冇得被游說㗎。

珍珠宮

回覆樓主:

宗教呢樣野
格格不入無謂勉強
苦惱圈子細無朋友
發掘自己興趣
有個男友日子無咁悶

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

本身我無拍拖, ...
人如果唔想維持現況,人就要去改變,改變係開放自己去接受新事物,你要有呢個接納別人的心,你才會開心,否則你會覺得自己和新事物格格不入,這其實完全取決於你自己的做法。
如果你未接受到自己去改變,就算吧,返回自己的comfort zone 就好。

公爵府

放假可以做下義工,上興趣班,都會令到自己開心

水晶宮

本身我無拍拖, ...
咁你未信,要同其他人冇距離又真係難喎!
慢慢來啦!到你信左主會好好多

不過,我都唔同意返教會的目的為了識人或擴闊圈子

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可能間教會唔岩你,我比較怕悶,我返果間係好澎湃好活潑既,講道時間最長都係一個鐘,敬拜係live band好有氣氛,好感動,其實初信既人真係最有福,因為經歷神最多,我中間都轉過去其他教會,真係集中唔到最後都返去原教會,祝福你
感激遇上你~

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你可以參加畀新朋友學習嘅主日學

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Mnbvcxdsa 發表於 18-5-28 08:58

放假可以做下義工,上興趣班,都會令到自己開心
AGREE其實想擴闊生活圈子, 識多些人, 唔一定要返教會。
可以做其他, 參加行山會(如果鍾意行山既話), 紅酒班/ 攝影班。
去社區中心做下義工, 幫到人, 又識多D人。

Mnbvcxdsa    發表於 18-5-28 09:53
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至