自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我兩個小朋友出世紙無加英文名,啲證件又到期要做過
如果只係想加英文名係咪都要改名契?
如果唔用改名契要等11歲?

男爵府

回覆樓主:

即是改名, 如果新passport加英文名, 要全部証件改過晒, 以後做任何申請都要用新名, 因為法律上你已經不是chan tai man, 而是chan tai man peter

如果你有其他國家passport, 部分國家會係你renew 証件時, 帶晒新名舊名的証件

11歲拎兒童証, 同改名完全兩回事,如果你真係要加 , 建議你唔好等到11歲拎兒童証先黎改, 反而阻住做兒童証

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

MrsTsea 發表於 18-5-28 03:18
如果唔用改名契要 ...

你直接問入境處好d...不過我覺得佢地講d 野未必準, 但總叫出自官方把口....

入境處職員話要去律師樓搞, 但有JM 話唔係. 不過我係想改動個仔既中文名, 職員話個名一落左去第一本護照就即係confirm 左, 之後有乜改動就要搵律師, 但最後佢地內部有人自動幫我改左.

fyi:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11857611

講開兩地身份, 我阿媽響兩個地方有兩個名, 手續又冇搞清楚, 4x年後連帶我地都有少少關係, 所以要係要諗清楚係咪一定要改名, 因為有d 不便係跟小朋友一世. 你用 "改名契" 去search 下bk 會多d 資料, 同埋預計會影響到d 乜野生活小節.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

11歲前改就咁喺出世紙加remark就可以! 跟住改換埋証件!

放下自在

男爵府

回覆樓主

我覺得唔加比較好,一來可能佢大左想轉英文名,二來加了在正式文件上,買機票果d好鬼煩。我公司出差時成日唔記得幫同事加英文名,航空公司有時無所謂,揸正來做有次攪左好耐先過到。煩到爆!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

北寄貝 發表於 18-5-28 08:05
我覺得唔加比較好,一來可能佢大左想轉英文名,二來加了在正式文件上,買機票果d好鬼煩。我公司出差時成日 ...

點會唔記得架仲要成日,返工唔可以咁唔小心

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-5-28 08:17

我問過,因為換兒童證時,passport剛續期又快要旅行,所以沒有幫佢做。等她18歲才一次做,其實只需要填一張form

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-5-28 08:17

通常大部份都淨係得拼音英文名,唔記得落有幾奇?依家,有加英文名在身份證的同事好多時都要自己再提買機票或申請文件的人。

男爵府

我個小朋友係11歲前,係身份證加上英文名,之後護照回鄉卡改埋,出世紙上仍然冇英文名,不用搵律師,係入境處搞掂,身份證上顯示曾改過名。唔麻煩。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chai 發表於 18-5-28 08:38
我個小朋友係11歲前,係身份證加上英文名,之後護照回鄉卡改埋,出世紙上仍然冇英文名,不用搵律師,係入 ...

你意思係咪換兒童身份証時加英文名? 所以出世紙不變?
咁如果換証前改出世紙都係$140, 抵d喎!
放下自在

水晶宮

畀面勳章

北寄貝 發表於 18-5-28 08:05
我覺得唔加比較好,一來可能佢大左想轉英文名,二來加了在正式文件上,買機票果d好鬼煩。我公司出差時成日 ...

我自己case,出世紙無變,11歲換證時加了英文名,當時係好簡單亦不用$。

不過,同意jm講,唔加好過加,不知何故,多年來工作丶申請什麼手續,等等,硬係有人處理時,會漏加個英文名! 多年來試過不知多少次,令我要做額外的事情!最新一次係,申請credit card,收到張卡無我個英文名! 又要我打去問,回覆又話無問題,問點解又答唔到。亦試過公司出trip, 個保險又係無左個英文名!你知啦,買保險個名好重要㗎嘛!保險公司又話無問題,搞到我心掛掛

大宅

我自己18歲先加英文名落身分證

你等小朋友18歲自己決定啦

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

11歲前就咁去改出世紙就得500蚊度,之後改晒證明佢,11歲前最易搞又唔洗改名契
感激遇上你~

寶石宮

2023年兔年勳章

lovelybaby2015 發表於 18-5-28 09:07
我自己case,出世紙無變,11歲換證時加了英文名,當時係好簡單亦不用$。

不過,同意jm講,唔加好過加, ...

信用卡無問題因為好多外國人唔係出全名

男爵府

cattz288 發表於 18-5-28 08:52
咁如果換証前改出世紙都係$140, 抵d喎! ...

是呀!只身份證加左,出世紙冇加,阿仔已18歲,出世紙好小用。

珍珠宮

王國教室勳章

Poyau 發表於 18-5-28 10:22
信用卡無問題因為好多外國人唔係出全名

係,我香港ID同passport 係唔同名,無問題。
Credit card 都唔同。
其實買travel insurance 跟HKID名就得,機票跟passport ,試過公司機票寫錯名,原來無題,例如Chan tai Man David
機票係Chan tai Man ,airlines 話得。

大宅

cattz288 發表於 18-5-28 08:52
咁如果換証前改出世紙都係$140, 抵d喎! ...

改埋出世紙先$140 一張?同攞出世紙時一樣價嫁咩?

大宅

kiko_mami 發表於 18-5-28 09:15
11歲前就咁去改出世紙就得500蚊度,之後改晒證明佢,11歲前最易搞又唔洗改名契
...

姐係改埋出世紙係咪?我細女得張出世紙 咁岩大女又無回鄉證~所以諗住兩個女加埋英文名

象牙宮

MrsTsea 發表於 18-5-29 03:17
改埋出世紙先$140 一張?同攞出世紙時一樣價嫁咩?

更改費係425!再拎過出世紙就140
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我自己當年18歲果時加埋英文名,之後先開銀行戶口,再換領證件之類,無咩麻煩

小朋友就出世紙時已加左。

首頁

尾頁

跳至