家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

你地每月儲到幾多錢?會點投資?

我每月大約都儲到1萬,但係唔知點投資好

子爵府

loveby 發表於 18-6-6 11:22
你地每月儲到幾多錢?會點投資?

我每月大約都儲到1萬,但係唔知點投資好

放心好快就會有人叫你買儲蓄保險, 或者叫你買基金

某某專家話自己從來唔會買任何儲蓄 保險 ,基金, 佢只會買大藍籌 , 作為收利息之用。

因為買儲蓄保同基金 ,就係人哋睇住你啲錢,你自己設定投資組合,就係自己睇住自己啲錢, 你覺得人哋睇住你啲錢會緊張,定係你自己睇住自己啲錢緊張

如果乜都唔識,建議儲夠一定嘅現金, 再作考慮, 呢個世界上除咗買磚頭係有保證之外,任何嘅投資 ,都係冇保證

香港樓買唔起就買大陸樓, 當然而家叫你買香港樓等於叫你去死, 但經濟永遠係一個週期,現在儲子彈將錢每月做定期,然後儲夠一定數目 , 在經濟低潮時可以去掃貨

複式洋房

baby668 發表於 18-6-6 11:28

買基金係可以自己設定投資組合,自己睇住既,儲蓄plan 先唔得,同埋如果打算買藍籌收息既話,直接買派息債券基金預期派息可以高過藍籌且波幅低過單買隻藍籌,如果樓主投資咩都唔識可以考慮股票基金/藍籌 呢d 風險相對低既投資工具

子爵府

jason111 發表於 18-6-6 12:57
買基金係可以自己設定投資組合,自己睇住既,儲蓄plan 先唔得,同埋如果打算買藍籌收息既話,直接買派息債 ...

簡單講啦, 一句人哋睇住你啲錢安全,定係你自己睇住自己啲錢安全

已經講曬

買基金, 除非係買一啲你唔能夠買到嘅市場, 例如好多年前印度新興市場,升到嘭嘭聲, 你只可以透過買入基金, 去買印度市場, 否則基本上係完全唔需要買基金, 仲有買基金最大嘅唔好處,就係要承受因為基金經理,入錯市而下跌嘅風險。

所以對金融市場冇認識嘅人,其實絕對不適合買入任何基金

至於買投資保險產品,更加係超級戇居,簡直係倒錢落海

大宅

謝分享

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jason111 發表於 18-6-6 12:57
買基金係可以自己設定投資組合,自己睇住既,儲蓄plan 先唔得,同埋如果打算買藍籌收息既話,直接買派息債 ...

買基金真係好傷 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

要來的終於都來了

大宅

好中肯

大宅

回覆樓主

我自己都係買月供儲蓄保險,每個月自動幫我儲起d錢唔驚洗大左,但我偏向保証既多d, 投資蝕左好肉痛(emoji)

wcpcelia    發表於 18-6-10 09:35

複式洋房

回覆 大力大力 的帖子

你POST所講既基金苦主們都係買保險公司既基金PLAN 投資相連壽險,簡稱101/105,經保險公司買會多佐保險公司的一堆收費,年年扣咩行政費,管理費,仲會鎖你錢,提早拎曬會有提早贖回費用,加上唔少基金PLAN 係既基金係MIRROR FUND 而唔係DIRECT FUND,所以會有苦主所講情況。
而我講既買基金係直接向基金公司買基金,唔經保險公司的,買時只需比認購費,沒有你所講既一堆不斷扣的好貴的收費,你見statement只有你當前投資組合的價格,唔會見到月月扣/年年扣 既任何收費,直接買基金同買股票一樣,隨時放都得,沒有任何贖回費用,而基金的價格已經係扣佐基金公司費用,當你30蚊買入隻Direct Fund 幾個月後升到33蚊,你落ORDER 話放就係按33蚊計價,而你會拎番33蚊乘你買佐幾多單位。

而買基金好的地方之一係如樓上所講可以買D 你買唔到既市場,如印度,基金本身冇問題,重點要揀好的基金(上morningstar 大把資料睇到) ,有問題既係經保險公司買基金PLAN,PLAN 問題加保險agent 唔識投資亂買/唔管理投資組合,先令到咁多苦主出現。 正常買基金就應該搵iBank /Fund House 買,買保險先搵保險公司,唔好撈亂曬唔同金融機構專長做的野,在不恰當的地方買金融產品。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jason111 發表於 18-6-9 04:53
回覆 大力大力 的帖子

你POST所講既基金苦主們都係買保險公司既基金PLAN 投資相連壽險,簡稱101/105,經保 ...

投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15864911
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Eva3196 發表於 18-6-9 00:06
好中肯

其實作為新手,真係唔建議買投資產品, 情願買外幣, 雖然賺得小,但風險相對較低, 其實香港現時定期約有兩厘息, 一百萬定期每個月都有千幾蚊, 雖然唔算好多,但至小穩穩陣陣

子爵府

jason111 發表於 18-6-9 04:53
回覆 大力大力 的帖子

你POST所講既基金苦主們都係買保險公司既基金PLAN 投資相連壽險,簡稱101/105,經保 ...

咁講啦, 任何投資產品都可升可跌, 好多段蠱專家,都教人哋睇基金,要睇在 經濟最低潮時期,仲可以幫客戶賺錢嘅基金, 而且最少要睇十年以上表現,先至可以證明到果隻基金嗰班底,是否有足夠實力幫客戶賺錢, 我只可以講買基金大有學問。

***胡亂叫人投資 等於叫人去死**

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

loveby 發表於 18-6-8 16:48
謝分享

買基金有機會要每個月畀昂貴手續費 , 由於太複雜 ,畀左自己都唔知。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我都唔太識投資,有人民幣定期,買外幣,另外每月月供股票,儲若干港幣.....慢慢積少成多

大宅

YuYuMother 發表於 18-6-13 09:04
我都唔太識投資,有人民幣定期,買外幣,另外每月月供股票,儲若干港幣.....慢慢積少成多
...
我都想月供股票,供邊隻好?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

loveby 發表於 18-6-14 17:06
我都想月供股票,供邊隻好?

其實都有唔少好股票可以投資,不過每人風險承受能力都唔同,好難推介哦。

你可以search月供股票post參考一下

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都覺得月供股票最簡單, 手續費又透明度高

男爵府

lovepinkybb 發表於 18-6-9 01:37
我自己都係買月供儲蓄保險,每個月自動幫我儲起d錢唔驚洗大左,但我偏向保証既多d, 投資蝕左好肉痛(emoji)
...

Me 2, 起碼一定唔會蝕,年年有錢派,息口又唔錯。

Btw樓主一個月儲到一萬好叻呀!羡慕

大宅

BlairHo_2015 發表於 18-6-18 14:52
Me 2, 起碼一定唔會蝕,年年有錢派,息口又唔錯。

Btw樓主一個月儲到一萬好叻呀!羡慕

一個月一萬真係好叻,我儲比大仔細仔各1000咋

首頁

尾頁

跳至