懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我知人奶是最好 但要返工做唔到全職媽咪

想問媽媽們 有人話第一口人奶好重要 係黃金初乳好有營養
我都想餵 但係怕 之後餵唔返奶粉
有媽媽可分享一下經驗嗎?點做好

別墅

qubepang 發表於 18-6-6 22:11

我都全職,阿仔全人奶27個月,如果你有心餵人奶,雖然辛苦d,但一定做到。

別墅

Love_momo 發表於 18-6-6 22:46
我都全職,阿仔全人奶27個月,如果你有心餵人奶,雖然辛苦d,但一定做到。
...

我同媽咪住佢唔讚成我餵 因為介口要好清 又要煲湯水谷奶 又餵得密
但主力佢照顧BB冇計啦

大宅

回覆樓主

我都全人奶左18個月直到最近有左第二胎開始無奶先停。我都係奶奶湊我番工。但我無介到好清 正常飲食有湯水飲但唔係晚晚。仲有飲咖啡食雪糕。其實如果你想喂人奶不如join d 人奶group or 搵母乳顧問睇下問下,唔好係度估估下。如果係唔想喂,就唔好喂,最緊要你舒服。

別墅

Ballz 發表於 18-6-6 23:21
我都全人奶左18個月直到最近有左第二胎開始無奶先停。我都係奶奶湊我番工。但我無介到好清 正常飲食有湯水 ...

其實我想餵 但唔埋身餵 都知道人奶是最好

所以就想 就算唔長久餵 都餵初乳比BB 只係怕食完人奶BB就唔食奶粉

但我媽咪話已經要照顧我仲要照顧埋BB怕搞唔掂
主力我媽咪照顧,要就佢

男爵府

BK Milk勳章

qubepang 發表於 18-6-6 22:51
我同媽咪住佢唔讚成我餵 因為介口要好清 又要煲湯水谷奶 又餵得密
但主力佢照顧BB冇計啦
...

餵人奶無需要介好清
亦都唔好介太清

別墅

pigda 發表於 18-6-6 23:42
餵人奶無需要介好清
亦都唔好介太清

我好鍾意食魚生 辣野 同飲茶 呢d已經唔得

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都係自已湊就全埋身,返工就泵奶,阿女全人奶到2歲,到3歲多就慢慢自然離乳,主要係睇你堅唔持,難關一路餵一路有,但唔好太緊張,輕輕鬆鬆咁就離乳lu~
無論人奶定奶粉,都係一種選擇,唔好有壓力就得啦。

別墅

moonmoonstar 發表於 18-6-6 23:48
我都係自已湊就全埋身,返工就泵奶,阿女全人奶到2歲,到3歲多就慢慢自然離乳,主要係睇你堅唔持,難關一路餵一 ...

就係我媽咪同我老公都叫我唔好餵人奶

大宅

qubepang 發表於 18-6-6 23:43

點解唔可能食呢d? 魚生勁上奶。我都有飲茶。其實如果你mama 係湊b 果個,佢又唔讚成,你又唔想堅持,其實都唔洗問啦。至於食左人奶會唔會唔食奶粉,其實好小會咁,你只係打算喂初乳,姐係頭果10幾日,bb 出世無耐,無咁快食慣左咀刁既。
而且好多人初時都唔夠奶要補奶粉,所以唔會唔食,我仔都補左半個月奶粉。不過如果喂人奶真係
方便好多,拿起件衫就有,奶粉又要開又要洗樽又
清毒又風干。埋身食人奶唔洗婆婆幫手tim.

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

qubepang 發表於 18-6-6 23:52
就係我媽咪同我老公都叫我唔好餵人奶

你自已都有湊的時候就餵啦,你媽媽唔願意就就餵奶粉,bb係唔會食左人奶而唔食奶粉(唔可以話100%無,但9成都唔會),無人支持都係好慘,不過如果生仔係女人天職,其實餵人奶都係一樣,我覺得有難處餵唔到人奶係盡左力,但如果只係唔想餵就唔餵,其實只係做左天職的一半(不喜勿插)。
我餵人奶係好單純想法,我覺得女人天生子宮為生仔,乳房天生係餵哺,既然大肚生仔係自然事,餵人奶都係自然的後續。
不過我都覺得,每個人有自已的難處啊,真係唔好有壓力,如果餵人奶令你地家庭唔和睦,咁係咪真係得呢條路?如果唔餵人奶你會後悔的,你又係咪要顧慮其他野咁多呢?
希望你可以開開心心,輕輕鬆鬆咁行育兒路啦!

別墅

Ballz 發表於 18-6-6 23:54
點解唔可能食呢d? 魚生勁上奶。我都有飲茶。其實如果你mama 係湊b 果個,佢又唔讚成,你又唔想堅持,其實 ...

明白了:mother:唔該哂你

我都係想 就算唔可以長期餵人奶
都係頭嗰幾日俾啲最有營養嘅初乳 BB

別墅

moonmoonstar 發表於 18-6-7 00:04
你自已都有湊的時候就餵啦,你媽媽唔願意就就餵奶粉,bb係唔會食左人奶而唔食奶粉(唔可以話100%無,但9成都唔 ...

謝謝你
我開頭都堅持話餵人奶
但係我媽媽太反對所以就算啦!飲奶粉好了

所以而家只係想初頭嗰幾日
俾啲最有營養嘅初乳BB

別墅

qubepang 發表於 18-6-6 22:11

反而我聽好多人係bb飲咗奶粉之後唔肯飲人奶,可能奶粉甜d

男爵府

BK Milk勳章

點解唔得?我全部都有食
食住餵
魚生會多奶 又有益,點解唔食

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

咁好既你媽媽同老公,唔洗你餵人奶會舒服好多,起碼唔洗戒口,係咁食野,泵奶,又怕會塞奶,發炎,仲有最緊要係可以有人幫手,bb無咁痴身~~

我老公勁想我全埋身,連奶樽都唔用

水晶宮

回覆樓主

基本咩都食得。
我食魚生爆奶。

不過餵倒幾多就幾多唔洗太stress

我孖嘅半人奶半奶粉都係咁。不過太辛苦。餵左4個月就無。

男爵府

回覆樓主

首先,冇話一定要戒口,就算食左退奶食物只要keep住餵就會多返,主要是藥物和飲酒要小心。有D媽媽一向食辣BB都慣。其次,唔一定一刀切全人奶或奶粉,盡量餵到幾多就餵幾多,或者平日屋企人餵奶粉、晚上自己埋身。主要令BB得到抗體,少D病痛咁大家都輕鬆D。

別墅

SVbaby 發表於 18-6-7 02:20
首先,冇話一定要戒口,就算食左退奶食物只要keep住餵就會多返,主要是藥物和飲酒要小心。有D媽媽一向食辣B ...

睇到你地d回覆我開心哂 放心餵果幾日

而家唔望長餵 只望餵到果幾日了

子爵府

我依家第2胎都係餵人奶,99又係同我講話要戒口,真係睬佢都傻你講ge所有野其實都食得,不過我就戒咗魚生,唔係怕生冷,而係太多蟲唔想食…

首頁

尾頁

跳至