懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 qubepang 的帖子

喂頭一個月先喇, 全埋身, 唔駛煩到你媽媽, 樽都唔駛洗, 人奶b無易病, 仲易湊呀, 我第一胎全泵(半人奶, bb 2樣都食), 泵媽辛苦到爆(太多野洗無人幫我洗), 都堅持左6個月. 今胎會試全埋身, 返工先泵.

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

返工果陣,可以將奶泵出黎,再帶返屋企喂BB.

別墅

kksun 發表於 18-6-7 16:59
回覆 qubepang 的帖子

喂頭一個月先喇, 全埋身, 唔駛煩到你媽媽, 樽都唔駛洗, 人奶b無易病, 仲易湊呀, 我 ...

埋身餵會好痴身咖好多BB慣左媽媽陣味唔跟其他人

別墅

littlefunpig 發表於 18-6-7 01:34
咁好既你媽媽同老公,唔洗你餵人奶會舒服好多,起碼唔洗戒口,係咁食野,泵奶,又怕會塞奶,發炎,仲有最緊 ...

我媽媽就話會谷奶塞左會好痛又要通 餵得唔正確會損 自己病又要小心d 顧得我黎顧唔到BB

我就想餵人奶 佢主力照顧無計
我而家諗住頭幾日餵人奶 之後要BB食奶粉

男爵府

qubepang 發表於 18-6-7 01:43
我好鍾意食魚生 辣野 同飲茶 呢d已經唔得

做乜唔食得

我兩個小朋友全人奶,我即食面,laksa, fish and chips,奶茶咖啡乜都食

我個女已經六歲,不知幾健康

複式洋房

回覆樓主

同意樓上講,坐月埋身餵,樓主阿媽真係奶樽都唔洗洗

就算癡身,如果你之後返工俾婆婆湊,佢癡你都癡極有限

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

scmtse 發表於 18-6-7 23:21
做乜唔食得

我兩個小朋友全人奶,我即食面,laksa, fish and chips,奶茶咖啡乜都食

D有害物質會過落d人奶度,對bb唔好

咖啡因、魚生有菌,酒更加唔飲得

大味道食物如咖哩都唔食得

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-6-8 00:15

咖啡因係限量。就算懷孕或哺乳,醫生話一日一杯無問題。魚生係有可能有菌,但嗰啲菌無可能會去咗奶度。酒係最好避免,但科學上一份酒精會喺兩三個鐘後喺體內分解。
母乳媽媽多啲食唔同味道嘅食物,令奶帶有唔同氣味,有助減低BB將來加固偏食嘅機會。如果媽媽喺大肚時都會食咖哩,其實BB好可能已經由胎水接觸過呢啲氣味,應該唔會點抗拒。

其實餵母乳真係唔多嘢戒口,切勿講到太複雜,嚇親啲準媽媽新媽媽。就算媽媽飲食唔算健康,其實係影響自己身體多過影響啲奶。

水晶宮

qubepang 發表於 18-6-7 23:13
我媽媽就話會谷奶塞左會好痛又要通 餵得唔正確會損 自己病又要小心d 顧得我黎顧唔到BB

我就想 ...
咁你都唔係生完即刻返工㗎,既然打算餵頭幾日不如埋身餵埋個產假,婆婆仲少嘢做呢。我全埋身,坐月時陪月下晝煮完晚飯得閒到坐咗喺度。

我餵緊第二個,餵兩個都冇試過嚴重谷奶塞奶。唔係個個都會咁。你諗得太多了。

水晶宮

qubepang 發表於 18-6-7 19:12
BB痴唔痴身睇人睇性格。我餵兩個女都係全埋身,一個痴身一個唔痴。

請恕我一問,你咁多對母乳嘅誤解,喺邊度聽返嚟㗎?

男爵府

qubepang 發表於 18-6-7 19:12

媽媽係最親既人,佢知你愛佢錫佢自然會痴你。埋唔埋身都一樣。

男爵府

littlefunpig 發表於 18-6-8 02:15

我自己住外國,所有朋友都係餵人奶,係一兩個會補粉,都係有經驗既奶媽,印度媽媽餵兩胎日日食咖哩,Korean 日日kimchi..去到探印尼既,奶媽比舊煎炸野我食。我地個個日日奶茶咖啡,醫生已經講左好少咖啡因會落奶,或一日只飲一杯。spicy 既你怕就久唔久先一次,酒係可以飲,白酒一杯,兩個鐘人體內酒精已經冇唒。有個app叫feed safe 用你體重計你飲一杯白酒等幾耐先餵得。去到大少少,相信B.B. 已經唔洗一日餵10-12次,我仔三個幾月已經一日五餐,好固定。魚生既我認同你,我有次食回轉,可能天氣熱,轉得太耐,食完痾到七彩,不過都照餵照泵,d菌喺我身體唔會落奶,係自己辛苦d,下次去第二間食。

男爵府

回覆樓主

如果B.B. 大既,固定左隔三四個鍾先食,較啱timing,餵人奶係可以飲酒。呢個app 係australian breastfeeding association 出既,佢會用你既體重去計飲完一杯standard drink 等幾耐酒精就會揮發唒。

我自己全人奶兩個b, 細b 已經三個幾月,我自己有一星期飲一個shot glass 梅酒。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 18-6-8 02:36
咖啡因係限量。就算懷孕或哺乳,醫生話一日一杯無問題。魚生係有可能有菌,但嗰啲菌無可能會去咗奶度。酒係 ...

講得好正確。

有時見d奶媽,介都清一清,攪到唔開心。其實有冇奶同情緒有超大關係,好過乜野上奶谷奶湯,有時候我推住b 去街買杯咖啡,同其他奶媽吹下水,人又開心,泵奶都泵多左。餵人奶最緊飲水夠多,食夠卡路里(一日要比平時多500造奶),心境開朗。今胎我只飲過一次木瓜湯,咪又係咁餵。我人喺外國,有乜多奶野又冇得賣,通草呀乜乜魚都唔知點整,我一腳踢,有個大,我自己都唔得閒整。

珍珠宮

回覆樓主

你可以泵出來餵,就餵黃金初乳果幾日。

禁止訪問

男爵府

qubepang 發表於 18-6-6 22:51
我同媽咪住佢唔讚成我餵 因為介口要好清 又要煲湯水谷奶 又餵得密
但主力佢照顧BB冇計啦
...

我係在職媽媽,餵左兩胎,都無話戒到好清。反而乜都食對bb 先健康

我連咖啡,奶茶,酒都無戒。酒未最多泵完奶,臨訓前飲,第二朝乜都無哂啦

男爵府

tutu556 發表於 18-6-8 15:25
唔洗太擔心, 我就揀左雅X隻hmo比bb,貪佢有母乳成份之外仲唔貴,而家食左幾罐,都好健康 ...

其實我唔明點解有人信奶粉會有母乳成份,無母乳做原材料,何來母乳成分呢?其實有無諗過呢個問題?

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-6-8 00:42
咁你都唔係生完即刻返工㗎,既然打算餵頭幾日不如埋身餵埋個產假,婆婆仲少嘢做呢。我全埋身,坐月時陪月下 ...

婆婆就係叫我唔好餵人奶 話又要煲野比我谷奶 又要照顧BB搞唔掂

水晶宮

qubepang 發表於 18-6-9 19:01
婆婆就係叫我唔好餵人奶 話又要煲野比我谷奶 又要照顧BB搞唔掂
其實並冇需要特別煲嘢谷奶㗎喎,最主要真係靠你勤力、姿勢嘴型正確地餵!食咩飲咩係其次,你夠飽夠水分就得。

首頁

尾頁

跳至