自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

純個人感受分享,希望幫到同樣抑鬱症的jm參考!

因為我有抑鬱症四年多了,有一次同好朋友聊天,才知道自己患了抑鬱症,
再到後來的崩潰,與社工聊天,才知道自己到達必須睇醫生才不會神經失常的地步!

我的症狀大概有,極度健忘,上一秒講完的野,下一秒已經忘記,又重復講番。

幾年黎都完全唔識笑,唔知別人為何小小事都開心大笑,我基本忘記了怎麼笑,沒有東西讓我有笑意。

常常想哭,或者好容易哭,無端端就會好悲痛落淚。
腦海裡幾分鐘就會出現死亡畫面,諗嘢好絕望。
經常陷入死亡的沉思、掉了許多頭髮。

無數次想自殺,離開這個痛苦的地方。

幾年來總是覺得好疲倦,基本不喜歡外出,不想動,不想照鏡子,天天呆在家裡,一些外出的意慾都冇。

睡覺常常半夜驚醒哭泣。

胃口不佳、完全不能集中精神、情緒低落+絕望、

第一次,
我去九龍的基督教服務中心睇私家醫生,750元包二星期的藥。
醫生好無耐性聽我講野,雖然我講的野比較匪夷所思,但人生如戲,戲如人生,你做醫生,完全不問情由就唔相信你的病人,覺得我講大話,給了一些思覺失調的藥我,如果我人生順風順水,我洗乜黎睇抑鬱症啊!而且要求他給我醫生紙,一收完錢,即刻走左,話醫生紙要下次見他才會俾我。
食藥的那些天,心跳快,頭暈,胸悶不想進食。完全影響正常生活。

第二次,
見的是BK介紹天水圍有精神科牌的家庭醫生,醫生好有耐性,聽左我講好多野(一小時以上)。可能因為社工陪我一起看醫生,所以醫生非常有耐性吧!,然後俾左21天藥,1100元。藥食左沒咩副作用,沒咩特別,沒覺得5舒服,但試過唔食4天,情緒又會變番極度失落。總體黎講,都幾滿意這個醫生。事後的姑娘亦非常對我關心有加,好好人。

第三次,
由於聽人講,如果有嚴重抑鬱症,就必須找

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sssssssss 發表於 18-6-7 17:57
純個人感受分享,希望唔會收律師信

因為我有抑鬱癥四年多了,有一次和好朋友聊天,才知道自己患了抑鬱症, ...

如果食葯有好轉就keep住食! 加油
放下自在

珍珠宮

因為我有抑鬱癥四年多了,有一次和好朋友聊天,才知道自己患了抑鬱症, ...

俾定個心理準備你
通常政府新症都會睇耐d
但之後時間會冇咁長
醫生都好好的
記住要食藥
即使你已經覺得好好
都不可以自己停
另外
你都可以問下醫生
可否專介埋去睇心理或者社工輔導
同埋你都要迫自己出下去街同做運動
我明係好無動力
但絕對有幫助的
祝早日好返

伯爵府

BK Milk勳章

我都是看政府精神科,但是醫生一般很快,幾分鐘,給藥,有沒有效果也不知道。如果要聽你講的那是心理學專家和姑娘,其實姑娘的態度最好,好耐心。不過我太忙,沒時間,現在只食藥。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主你好正面,好積極,千祈唔好放棄治療,祝好
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

BK Milk勳章

樓主,先恭喜你的喜事先

男爵府

我好認真睇曬!加油!祝福你每天開心,健康!

伯爵府

BK Milk勳章

但是我食的藥物政府醫生說已經算好,由半粒食到1粒每日,我也不知道有沒有效果。藥物的效果有多大,很難講,情緒的起伏由周圍發生的事左右

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

都係番政府醫療好的慢性病,想問第一次個醫生是否尖沙咀個間?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

appledai 發表於 18-6-7 18:03
我都是看政府精神科,但是醫生一般很快,幾分鐘,給藥,有沒有效果也不知道。如果要聽你講的那是心理學專家 ...

朋友就係睇政府醫生, 基本上五分鐘出返嚟.

男爵府

20150618bb 發表於 18-6-7 18:09
都係番政府醫療好的慢性病,想問第一次個醫生是否尖沙咀個間?

正式的精神科醫生的藥,才有針對性,於是我睇左專科。1450元28天藥。
醫生好無耐性,好快速甘傾左15分鐘,然後開藥,可能他已經對我的嚴重抑鬱症見怪不怪吧。
醫生不失不過吧!不是不好,可能因為佢習慣了,可能因為我bb再旁邊唱歌吵著佢。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

欣賞你勇於面對自己的病症,積極求醫祝福你早日康復,加油

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sssssssss 發表於 18-6-7 18:13
yeah
真係尖沙咀,加連X老道個個醫生男定女呀?

男爵府

20150618bb 發表於 18-6-7 18:15
真係尖沙咀,加連X老道個個醫生男定女呀?

男的

珊瑚宮

sssssssss 發表於 18-6-7 18:19
男的
你放鬆的..............的,保重身體

伯爵府

因為我有抑鬱癥四年多了,有一次同好朋友聊天,才知道自己患了抑鬱症, ...

現睇到政府醫生,經濟好多,樓主記得每日都要食藥,唔好自己停,一停就會再嚴重過之前嘅病情,因我周邊有3位情緒病人

公爵府

回覆樓主:

樓主,加油

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加油,祝你早日康復
感激遇上你~

子爵府

因為我有抑鬱癥四年多了,有一次同好朋友聊天,才知道自己患了抑鬱症, ...

樓主,加油!正能量!

首頁
12345...6

尾頁

跳至