自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 18-6-9 10:52
首先,我第一次回應你,係因為你話由小朋友唔合格, 我衹係話畀你知有好多學校唔合格係要留班。 之後你就 ...

魚媽,你咁就唔啱啦,見到我越講越遠都唔 yap 返我埋嚟,我差少少就要開始講全球天氣暖化問題添呀~

大宅

jacobkit 發表於 18-6-9 08:22
我係公務員,我head 之前都俾機會我讀書,話咁會快d acting, 但其實我做得呢份工,我就係諗住放棄事業睇家 ...

Del

珍珠宮

畀面勳章

SNCBB 發表於 18-6-9 11:10
睇到jm講,小學係佢地最後"需要"媽咪既階段,好感觸 係,要2選1,我一定要家庭,仲希望好似jm講,用 ...

係呀

我都好感觴,時光總不留人,好掛住阿囡好需要我既階段,現在期待佢上大學既一天了

男爵府

回覆樓主:

要識得去取捨。 有得必有失。 在職媽媽要工作同家庭平衡, 談何容易, 好簡單, 你睇宜家邊件事你覺得重要d, 就花多d時間去果邊。
但我個人覺得, 工可以再搵, 小朋友既成長, 錯過左就係過左。 邊件事你覺得重要d就由你自己決定

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

greenpea 發表於 18-6-9 11:31
魚媽,你咁就唔啱啦,見到我越講越遠都唔 yap 返我埋嚟,我差少少就要開始講全球天氣暖化問題添呀~ :ba ...

哦…… 如果你係我小朋友我諗我就會!

大宅

SandyWu 發表於 18-6-9 11:45
係呀

我都好感觴,時光總不留人,好掛住阿囡好需要我既階段,現在期待佢上大學既一天了 :ilo ...

我都期待佢上中學既一日

大宅

回覆樓主

視乎自己係工作有幾多成功感,亦視乎自己返工對家庭有幾多貢獻。
我都好想一日到黑同小朋友一齊,但同時如果我返工,未來就會有多d資產照顧自己老年生活,對下一代負擔輕左,真係要自己取捨。
可以考慮下升職的話,人工升幅係咪值得你投放多d時間落去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

littleyen 發表於 18-6-9 12:40
視乎自己係工作有幾多成功感,亦視乎自己返工對家庭有幾多貢獻。
我都好想一日到黑同小朋友一齊,但同時如 ...

認同你講法, 如果升咗職只係多幾千蚊,
得到嘅唔及失去嘅多!

侯爵府

畀面勳章

厚多士 發表於 18-6-8 19:01
入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

仲有係,今屆小一同下屆小一係最多人果兩屆。呢兩屆既小朋友真係由未出世爭到死果日。所以我情願自己跟貼啲,同個仔打好個底同培養好學習態度,上到好中學後就可以放手靠仔仔自己。

珍珠宮

BK Milk勳章

入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

我為咗個囡由全職轉兼職,職都冇得升架喇,但我唔後悔,jm講得啱,公司可以冇咗你,家人唔可以

大宅

唔好講有小朋友
結左婚之後已經唔需要再搏
我地的小朋友就出世
我都已經計劃左雖然平時比婆婆照顧
但我地都會盡量陪佢

公司又唔係無左我唔得
我只係拎緊最低工資~
但小朋友係我地的唯一
我會放佢係第一位

子爵府

最近我都有所得著,公司同事個仔出問題,要辭工陪佢, (仔喺外國,應該類似憂鬱症之類, 對咩都冇興趣,唔出街) , 我哋同佢食飯傾計 ,有個朋友一話中的, 佢話:我哋咁辛苦做嘢,都係為咗仔女,如果有咩一定要取捨, 一定會以仔女嘅利益為大前提。

首頁

尾頁

跳至