自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

各位家長,暑假好快就開始,你地會唔會暑假期間畀仔女去補專科班? 如英文或數學咁
我自己仔仔已讀中學了,但英文不是太好,所以平時一星期都有一堂專科英文班上緊,但心想暑假有多餘時間,唔想佢在家打機,最重要想佢進步快啲,所以加多一堂即一星期2堂給仔仔,你地各得過份嗎?
因為我有個朋友話我要仔仔補咁多,補習不是他自己想的,温習應該是他自己揾習,不是依賴補習,如果他冇補習咁他的科目咪即死,
我當然明白這道理,但阿仔不是一個自動自覺的人,我只是想在專科班學習科目知識和技巧,等佢能夠應付學業,咁做我有錯嗎?

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

進步仔仔當然想啦!只是想但無心去實行,我都時常話他,要有行動先有收穫,唔去練習又點會識,單靠學校上堂聽書,能夠有進步嗎?所以就畀我要他去補習彌補他的不足,
但這個做法被我朋友話

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

平時上堂6小時,一星期30小時
暑期補習每星期幾小時?2小時?4小時?
路人甲話辛苦,我都廢事理佢

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-10 14:48
平時上堂6小時,一星期30小時
暑期補習每星期幾小時?2小時?4小時?
路人甲話辛苦,我都廢事理佢

補英文平時一星期一堂2小時,暑假加一堂1.5小時
我是被朋友話我要仔仔去補習,會另仔仔倚賴補習,不是自己去温習,冇補習咪唔會進步囉!

子爵府

NokNokB 發表於 18-6-10 14:54
我是被朋友話我要仔仔去補習,會另仔仔倚賴補習,不是自己 ...

可能我嗰個仲係小學未去到你迫切。我小朋友一星期一次補英文(1.5個鐘),但我會選擇暑假就停晒所有學述上嘅嘢,除咗學校功課,我就比佢地hea爆咁過佢地嘅假期

水晶宮

回覆樓主:

整個暑假每星期只補2堂英文,當然無問題,其實每個孩子需要不同,跟本不需要理會他人。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我是被朋友話我要仔仔去補習,會另仔仔倚賴補習,不是自己 ...

如果全世界細路都會主動溫習,就唔會有補習班生存到了

水晶宮

自己最清楚子女情況,其他人的意見重要嗎?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

環保接龍勳章

NokNokB 發表於 18-6-10 14:24
各位家長,暑假好快就開始,你地會唔會暑假期間畀仔女去補專科班? 如英文或數學咁
我自己仔仔已讀中學了, ...

路人甲乙丙我唔會理。 睇個仔意願,佢冇問題就去馬, 好過花時間打機!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

其實讀咁多年書
又陪住小朋友讀書

我真係唔相信補習有用,除非係主人翁自己提出補習

被逼補習的,最多只係短期有用,之後會反彈
甚或一啲用都無

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

NokNokB 發表於 18-6-10 14:24
我自己仔仔已讀中學了, ...

如果暑假冇咩攪,2堂補習我覺得 ok喎

子爵府

回覆樓主:

路人甲點講我當然唔理佢,我有我照做,但佢會話我個仔 :(乜你要人睇住你先做嘢,自己嘅嘢唔喺為自己做,唔怪得你要去補習啦!做畀人睇你去補習,但你補咗習又唔見你有咩進步)咁樣聽見我堅嬲,因為佢咁講完,我個仔就話我,仲咩要佢去補習? 補咁多都冇用啦!

我個仔讀書不是好叻,要平時操練
而家佢讀band 1 英中,唔努力啲就唔得,更何況英中一得要搞掂佢英文能力

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

傻豬黎架!我從來唔理路人甲,乙,丙,丁......的說話,最緊要你仔肯唔肯補,我今年暑假都報咗專科作文班俾亞女,因為平時返學唔想咁辛苦,就唔會加呢D補習,但亞女自己喜歡寫作文,但技巧方面就麻麻,所以暑假報作文班俾佢,佢自己又好like!完全無問題!
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

子爵府

vicki23126 發表於 18-6-10 15:39
傻豬黎架!我從來唔理路人甲,乙,丙,丁......的說話,最緊要你仔肯唔肯補,我今年暑假都報咗專科作文班俾 ...

你就好,你囡囡喜歡寫作,我就是要仔仔提升佢英文寫作和會話能力,所以暑假先加
我都好想阿仔自動波,但佢唔喺呢!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

NokNokB 發表於 18-6-10 15:43
你就好,你囡囡喜歡寫作,我就是要仔仔提升佢英文寫作和會話能力,所以暑假先加
我都好想阿仔自動波,但佢 ...

其實我覺得小朋友好難自動波,如果係自動波的小朋友都係屋企由細到大訓練出黎架!好似我女咁,佢就算喜歡寫作,都要有人叫佢寫架,佢唔會自己去寫,所以我報暑期班俾佢一個星期寫一篇文都好呀!其實仔仔唔反感,你可以放心去報,因為我覺得好多時學野有技巧好過佢死抄死背!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

子爵府

回覆樓主

我細仔小一,呢個暑假會一個星期三堂補英文,每堂個半鐘。
邊個話我push個仔我都唔會理佢!

子爵府

NokNokB 發表於 18-6-10 15:43
我都好想阿仔自動波,但佢 ...

自動波溫書=大人鐘意番工一樣!
有幾多人做到?

子爵府

Froggy_joe 發表於 18-6-10 15:22
其實讀咁多年書
又陪住小朋友讀書

唔逼補習只會更差!到時後悔已經太遲!

子爵府

回覆樓主:

其實香港讀書嘅小朋友 ,確實是辛苦的,奈何香港的教育制度唔好,但要在香港生活和競爭,有啲嘢唔做唔得,因為自己阿仔唔喺天生聰明

首頁

尾頁

跳至