自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hotingmum 發表於 18-6-10 15:52
唔逼補習只會更差!到時後悔已經太遲!

唔補習,唔等於咩都唔做

不過似乎我入錯post,我都係做路人甲算了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

補習一定有用,但語文要浸,慢慢先睇到成效。暑假有時間緊係補多堂啦,我贊成的。我仔都係中一,英文暫時ok,有補開英文(高小開始),靠返學上堂係學得唔夠,除補習外,暑假有時間都要鼓勵仔睇多d英文書!

大宅

NokNokB 發表於 18-6-10 16:03
佢冇囝囡的

我自己唔會理人,我哥叫我問小朋友喜歡做咩系暑假,我問左,習照補,加打波,加韓文,加英文,另外所有活動照舊,我立即應承同問點解,佢話唔想在家打機比我鬧。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lojo11 發表於 18-6-10 21:49
補習一定有用,但語文要浸,慢慢先睇到成效。暑假有時間緊係補多堂啦,我贊成的。我仔都係中一,英文暫時ok ...

同意,提升語文能力,一定要多睇課外書

子爵府

minglam49 發表於 18-6-10 21:50
我自己唔會理人,我哥叫我問小朋友喜歡做咩系暑假,我問左,習照補,加打波,加韓文,加英文,另外所有活 ...

都好好,唔想打機畀你鬧而去補習,我個仔鬧極都打

大宅

NokNokB 發表於 18-6-10 22:37
都好好,唔想打機畀你鬧而去補習,我個仔鬧極都打

其實,佢唔打機都有好多功課要做,睇图書功課,数學必做,另外,佢好喜歡睇图書……

公爵府

回覆樓主

既然個路人冇囝囡,佢講的話就更冇說服力啦
如果佢話我囝囡時,我一定叫佢自己生番個,用佢自己的一套方法教
樓主,唔好理人,個仔英文唔好,係咪佢負責先?

珍珠宮

畀面勳章

回覆 Froggy_joe 的帖子

真心話。超級同意。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個朋友少見D, 佢又無仔女, 憑咩去話人!!

子爵府

Froggy_joe 發表於 18-6-10 21:43
唔補習,唔等於咩都唔做

不過似乎我入錯post,我都係做路人甲算了

唔補習,唔等於咩都唔做
是,但可以講每個小朋友都唔同,需要做啲咩都唔同,唔可以一概而論

子爵府

cy101 發表於 18-6-11 00:03
呢個朋友少見D, 佢又無仔女, 憑咩去話人!!

其實我朋友講法,我唔會覺得佢錯,都可以有佢嘅道理,但佢嘅表達方式另我好反感,由其對我個仔講嘅說話,細路唔識諗,真是可以理解錯誤
真是可以講,佢冇自己的兒女,是唔會明白做家長心態

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主

我曾經聽一個人講過
佢話補習唔系長課本知識。而系去學習讀書方法。

伯爵府

NokNokB 發表於 18-6-10 14:24
各位家長,暑假好快就開始,你地會唔會暑假期間畀仔女去補專科班? 如英文或數學咁
我自己仔仔已讀中學了, ...

塘邊鶴的說話不需太認真
但若果是囝囝向你投訴說辛苦,就要好好處理了!

男爵府

回覆樓主:

你朋友太主觀了!!
每個學生既性格都唔同,
所以學習方式都會不同,
如果係較被動果類,
補習確係有幫助!!

本身係自動自覺果啲就當然有唔同方式啦!!!

父母才最清楚如何協助仔女進步!!

而且暑假只佔每星期兩堂都唔係佔好多時間吧!!

子爵府

ching070707 發表於 18-6-11 01:44
我曾經聽一個人講過
佢話補習唔系長課本知識。而系去學習讀書方法。

啱,補習社就是教技巧

琥珀宮

NokNokB 發表於 18-6-10 14:24
各位家長,暑假好快就開始,你地會唔會暑假期間畀仔女去補專科班? 如英文或數學咁
我自己仔仔已讀中學了, ...

點補法?同細路幾大先?我選擇自己同佢係屋企補英文,佢唔鍾意去補習社,話好迫,冷氣又凍

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

NokNokB 發表於 18-6-11 00:45
其實我朋友講法,我唔會覺得佢錯,都可以有佢嘅道理,但佢嘅表達方式另我好反感,由其對我個仔講嘅說話, ...

我女小三都有補習,我媽在我女面前話好陰公咁細個要補習,我都即刻stop佢唔俾佢講。怕小朋友聽聽埋埋變負面。
我唔理路人甲的,今個暑假中英數都有補,想好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果有需要一個星期上一堂兩堂都可以!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

NokNokB 發表於 18-6-11 00:45
其實我朋友講法,我唔會覺得佢錯,都可以有佢嘅道理,但佢嘅表達方式另我好反感,由其對我個仔講嘅說話, ...

我女小三都有補習,我媽在我女面前話好陰公咁細個要補習,我都即刻stop佢唔俾佢講。怕小朋友聽聽埋埋變負面。
我唔會理路人甲的,今個暑假中英數都有補,想好好準備升高小。

子爵府

回覆樓主:

補習唔會進步。只會keep到。想英文好真係要多睇英文書英文節目。

首頁

尾頁

跳至