懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Floral925 發表於 18-6-19 16:16
強烈建議所有媽媽都 8 weeks 先照,講真 6 weeks 有時有機會照唔到,但照唔到又一般都唔會咁快決定唔要,有 ...

我第一胎無經驗所以比較緊張!而且果陣check到有左無耐又流啡,完全6神無主!下一胎我就更加有經驗了!

複式洋房

KoeyChau 發表於 18-6-19 16:20
我第一胎無經驗所以比較緊張!而且果陣check到有左無耐又流啡,完全6神無主!下一胎我就更加有經驗了!
...

我覺得點都等到8 weeks 先决定,祝好運,加油,我都係 8 weeks 先照到

男爵府

回覆樓主:

我last m18/4,驗到有27/5, 因為流啡入急症1/6照得胎囊,要卧床到2星期後返e院再覆診, 點知13/6又流多啡, 我又入急症, 住一晚院再照,多咗粒胎芽, size好細, 進展速度太慢!醫生話覺得係流產, 但佢都畀咗兩星期後我再覆診! 我自己就book咗私家後日去照! 我同你時間差唔多, 自己都唔敢抱期望

複式洋房

crystal174 發表於 18-6-19 16:41
我last m18/4,驗到有27/5, 因為流啡入急症1/6照得胎囊,要卧床到2星期後返e院再覆診, 點知13/6又流多啡, ...

我剛剛上網睇過d資料,話有醫生講過第一次懷孕作小產既機會係四五個孕婦入面就會有一個!
同埋小產完半年內容易中好多!我地要加油呀!放寬心情!我仲要等到月頭再去照,不過聽日會照樣去產檢

男爵府

KoeyChau 發表於 18-6-19 16:46
我剛剛上網睇過d資料,話有醫生講過第一次懷孕作小產既機會係四五個孕婦入面就會有一個!
同埋小產完半年 ...

我第二胎lu 聽天由命啦冇得強求!大家加油!

珍珠宮

回覆樓主

而家6wk,有D早,或者遲下先做決定

侯爵府

KoeyChau 發表於 18-6-19 16:46
同埋小產完半年 ...

我都試過早期流產,其實d醫生見得太多都唔會點安慰你架啦,不過無左之後真係好易中返,我隔左一個cycle 就中返,所以你都要加油

水晶宮

KoeyChau 發表於 18-6-19 14:17
我係睇醫生照出嚟既相去睇個週數

第一張相係6/6

第二張相個胎有 7.1mm. 正常 7mm 以上要有心跳, 不過你有剛剛好 7mm. 你無唔舒服的話等多一兩個星期會好 d.

大宅

回覆樓主:

如果你last m計,6week可能真係未睇到呢

別墅

KoeyChau 發表於 18-6-19 12:03
剛剛睇完醫生,現在6w,話聽唔到bb有心跳,已經寫信叫我去醫院排期做手術,應該點好!我是照陰超的!我應該 ...

我都覺得可以等多1-2星期先
我都係成9weeks先去私家度照超聲波咋
希望下次你去照超聲波會見到bb 心跳啦
祝好孕

大宅

KoeyChau 發表於 18-6-19 16:18
佢今日都完全無比建議我,我問佢有無心跳佢話無,就即刻話寫信比我排期!跟住我問佢話但係好多人都等到8we ...

加油,盡量保持心情開朗,多d休息就係對自己同個胎最好的事~~~

男爵府

del

複式洋房

KoeyChau 發表於 18-6-19 12:03
剛剛睇完醫生,現在6w,話聽唔到bb有心跳,已經寫信叫我去醫院排期做手術,應該點好!我是照陰超的!我應該 ...

等8週先照啦!咁細個未咁快聽到心跳。你呢間診所應該叫你8週先睇佢。你得6週都接,有錢收就咩都唔理。
點都好,都要睇多1,2個醫生去confirm。唔好只聽一個醫生講呀!

複式洋房

KoeyChau 發表於 18-6-19 15:39
hormones係小產既意思?小產完會好易中返?我仲諗住今次唔得我就去做ivf啦
...

hormones 係指荷爾蒙,坐完小月會有段黃金期特別易中啲

複式洋房

KoeyChau 發表於 18-6-19 12:51
李振x醫生...所以我決定7月3號去盧乃本再照

Jm, 呢個醫生超唔掂的!建議你比多少少時間bb 長大再照!

我上星期四個日我6w4見啡, 咁第二日我去呀李醫生度諗住可以拎安胎藥加照下bb。

點知呀李醫生唔知趕收工定係點, 急住照話無心跳又話5w幾就一定會見到心跳, 嚇我話唔樂觀又十問9 唔認咁就趕我走叫我下星期再返黎再算。

呢幾日我好努力食蛋今日我去第度照就有心跳了。

複式洋房

Gracebaby00 發表於 18-6-19 23:46
Jm, 呢個醫生超唔掂的!建議你比多少少時間bb 長大再照!

我上星期四個日我6w4見啡, 咁第二日我去呀李醫 ...

係呀!我又係尋日見啡,今日去睇佢!佢今日就係咁講呀,完全無問過我要唔要安胎藥,就直接寫信比我去排期!跟住我話好多人話8週先照到心跳,佢話以佢經驗6週一定照到!我明白佢有經驗,但其實有時我覺得好多野都唔好咁斷言同人講一定照到!雖然bb未大,但始終都係一條生命!跟住佢都係就咁打發我走,跟手又叫我如果政府一個星期後無幫我照就叫我返去搵佢!我打死都唔會再返去搵佢

複式洋房

Gracebaby00 發表於 18-6-19 23:46

我上星期四個日我6w4見啡, 咁第二日我去呀李醫 ...

你最後去左邊間照呀?我一check到有左就一日一隻雞蛋

複式洋房

KoeyChau 發表於 18-6-20 00:07
你最後去左邊間照呀?我一check到有左就一日一隻雞蛋

你係2 月媽? 不如私下傾?

複式洋房

Gracebaby00 發表於 18-6-20 00:42
你係2 月媽? 不如私下傾?

可以呀!我電話:67325099

男爵府

del

首頁