自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

事緣我有個20歲出頭既朋友(男仔)
佢話佢細佬偷左屋企錢(過萬)(爸爸公司錢),
去賣運動裝備,果男仔佢好內疚,話自己唔識做哥,教唔好個細佬……
(個男仔幾乖,20歲仔,做2份工,一份興趣,一份正職)
(細佬讀書,中五,讀書果類既乖仔)
咁我就好多士咁安慰完佢,
就話如果我仔係咁(偷錢),
一係報警,一係就叫佢係爸爸公司做野填數……
咁佢既反應係,“ 我知點做喇”
跟住佢又問左我幾個問題,如果仔女發生呢D野,你會
1)貪玩反叛,唔想返學,覺得自己大個(中一)
2)食煙,飲酒(18歲)
3)吸毒
4)做ptgf(18歲,俾人洗晒腦,覺得完全無問題)
……#2繼續

男爵府

回覆樓主:

咁我就答佢
1)大個即係要返工喇,我會出糧(最低工資)俾佢返學,做好工作,
同時要俾返生活開支我,日常用品,伙食……
2)我都年輕過,食煙飲酒,我ok,不過我諗會同佢一齊做
(起碼教佢點樣唔醉,同要安全)
3)第一時間帶佢去介毒所同報警
4)會表明唔好,但如果佢係洗晒腦既話,我需要佢極度安全,
同埋要表明我知

(p.s將來遇到咁既事,我唔知係咪都會咁做,只係而家既我係咁諗啫)

水晶宮

回覆樓主:

除左題目2,其它的問題全都同父母的問題離不開,小孩有問題,父母最大責任,問題出現就1齊解決

男爵府

spikenard 發表於 18-7-1 12:05
除左題目2,其它的問題全都同父母的問題離不開,小孩有問題,父母最大責任,問題出現就1齊解決
...

係,解決問題先係要點,個男仔好好奇咁話,
你唔會好嬲咩或者會鬧佢,罰佢……
我話,掉返轉,如果係你,屋企人係咁鬧你,你都唔會聽喇,
最重要係了解問題所在同解決問題

水晶宮

曈曈媽咪 發表於 18-7-1 12:10
係,解決問題先係要點,個男仔好好奇咁話,
你唔會好嬲咩或者會鬧佢,罰佢……
我話,掉返轉,如果係你,屋 ...

如果,18,罰咩呢~駡咩呢~隔多2年可能都結婚生仔,大過了,要駡都係能聽教的年齡駡,到到佢30時回望呢件事,只是小時1樁,我們曾經也有18,22的時候

男爵府

回覆樓主:

3其實入到戒毒所,9成出番黎都一樣,只會識到18區同樣吸毒既人,方便日後買毒品,戒毒既關鍵係家人支持,搵出問題根源

首頁

尾頁

跳至