自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

貓咪頸、膊頭起敏感粒(已睇獸醫証實),想問是不是環境敏感?如食物敏感才是全身起嗎?獸醫只叫做敏感測試,成幾千元……

大宅

meii939 發表於 18-7-3 10:34
貓咪頸、膊頭起敏感粒(已睇獸醫証實),想問是不是環境敏感?如食物敏感才是全身起嗎?獸醫只叫做敏感測試, ...

去fb 天下貓貓一樣貓群組問,應該多人回應你

大宅

jj1984 發表於 18-7-3 10:56
去fb 天下貓貓一樣貓群組問,應該多人回應你

thx

瑪瑙宮

meii939 發表於 18-7-3 10:34
貓咪頸、膊頭起敏感粒(已睇獸醫証實),想問是不是環境敏感?如食物敏感才是全身起嗎?獸醫只叫做敏感測試, ...

會唔會貓糧轉左,天氣熱,要開冷氣。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 18-7-3 13:21
會唔會貓糧轉左,天氣熱,要開冷氣。

乾糧無轉,有時食不同的罐,有冷氣抽濕機, 獸醫話呢一生都要食處方糧,就算驗完食物敏感,大部分貓狗都係會食返處方糧 咁重驗來重乜?

侯爵府

回覆 meii939 的帖子

貓貓即使食開同品牌乾濕糧, 都有機會突然對食物敏感, 又如果屋外環境, 即係隔離屋有冇裝修, 有冇刺鼻氣味, 屋外有冇起樓等嘈音, 都會令貓貓有壓力引致皮膚問題。醫生開抗敏處方糧, 都係幫助貓貓找出致敏源其中一個方法, 先食處方糧, 然後觀察貓貓有冇好轉, 用排除法搵出問題根源, 搵到原因後, 可以續步轉回一般乾濕糧。

大宅

anma 發表於 18-7-4 08:50

貓貓即使食開同品牌乾濕糧, 都有機會突然對食物敏感, 又如果屋外環境, 即係隔離屋有 ...

隔離屋走廊整緊水喉, 唔知係唔係崛起啲灰, 醫生 要我驗完致敏,然後喺外國度身訂做支敏感針,個個月去打,我當然唔想啦, 佢 而家先至1歲, 唔想畀佢個個月打針, 可能咁樣獸醫先至有錢賺, 佢哋完全冇講可以用食物排除法

侯爵府

我個人覺得, 就算人類, 都唔係咁容易驗得出致敏原因, 見你經常轉換唔同貓罐頭俾佢食, 食物同環境轉變都有可能引致, 如果貓貓冇抓損皮膚, 食玩瞓都正常, 精神狀態好既話, 你唔駛太過擔心, 或者你先試下只俾乾糧同蒸雞肉佢食, 勤d清潔家居, 再觀察一下。
貓貓先得一歲, 唔駛長期打針咁慘, 如果你仲係唔放心, 建議轉獸醫。

大宅

anma 發表於 18-7-4 09:39

我個人覺得, 就算人類, 都唔係咁容易驗得出致敏原因, 見你經常轉換唔同貓罐頭俾佢食, ...

謝謝你意見,很有用,我再餵固定貓罐,改善下家居環境

anma    發表於 18-7-4 10:07

瑪瑙宮

meii939 發表於 18-7-4 08:29

乾糧無轉,有時食不同的罐,有冷氣抽濕機, 獸醫話呢一生都 ...

佢得1歲,唔一定係敏感既,驗黎都係咁,食住處方糧一排,再慢慢將乾糧比佢當小食,日日比dd。睇下佢適應情況,外來影響都可能影響到佢,例如隔離屋裝修聲響太嘈咁啦。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 18-7-4 11:41
佢得1歲,唔一定係敏感既,驗黎都係咁,食住處方糧一排,再慢慢將乾糧比佢當小食,日日比dd。睇下佢適應情 ...

好,我逐樣試試,謝謝

瑪瑙宮

meii939 發表於 18-7-4 11:50
好,我逐樣試試,謝謝

寵物醫生,好多都叫貓主人,驗乜驗物,
佢得1歲,留意多些,唔一定係敏感既,
蒸下雞柳佢食下啦。

大宅

moonlight9198 發表於 18-7-4 13:49
寵物醫生,好多都叫貓主人,驗乜驗物,
佢得1歲,留意多些,唔一定係敏感既,
蒸下雞柳佢食下啦。

thx

首頁

尾頁

跳至