自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

小心有人話:要發展就係咁,香港好落後,國內鐵路好完善;我都想快啲通車,以後多啲返去玩,好”放”便(有人打放,不是方);你唔搭,大把人搭;以前xxxxxx年代都係咁,又唔見有事......

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

珍珠宮

回覆樓主:

揾ICAC 捉晒班人渣

萬物皆空,因果不空

珍珠宮

mmmo 發表於 18-7-8 00:13
小心有人話:要發展就係咁,香港好落後,國內鐵路好完善;我都想快啲通車,以後多啲返去玩,好”放”便(有 ...

亲,不能同意更多~

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

ss@ss 發表於 18-7-7 23:31
建制派仲要送香港一程,否決特權法查禮頓!唉!不久將來,大陸果種超級豆腐渣,冧樓,冧天橋既悲劇都不遠矣 ...

乜建制同禮頓D人唔搭地鐵?冇乜事話知你,到時touch wood貓哭老鼠假慈悲。

侯爵府

回覆樓主:

翡翠宮

littlesister 發表於 18-7-7 23:42
你會錯意啫,唔係以前有做,而家有做係合理,而係好多人話而定先有丫嘛,咁既然以前都有,點解會話而家先 ...

確實一直存在,我同事阿哥做建築,都話自己參與起嘅樓唔敢住

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 18-7-8 10:28
確實一直存在,我同事阿哥做建築,都話自己參與起嘅樓唔敢住

咁誇? 邊間?
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

工程看似好需要認真及嚴謹,但做工程嘅人就係求其了事嘅地盤工人

男爵府

回覆 carolwong168 的帖子

唉! 保皇班人追打泛民就大大聲,真係關乎大眾嘅嘢就聲都唔聲下,仲要投埋反對票,唔比用特權去查

大宅

馬爾太 發表於 18-7-7 23:52
呢件事係1992年改編成電視劇——廉政行動之《危樓驚夢》,有興趣可以自己睇返。
前車可鑑,當年港英政府果 ...

真心唔明D人點解仲支持保皇黨

子爵府

cattz288 發表於 18-7-8 10:32
咁誇? 邊間?

似係華茂。呢間我老公話出晒名差。跟住就到會德窿、奇士。

珍珠宮

littlesister 發表於 18-7-7 23:42
你會錯意啫,唔係以前有做,而家有做係合理,而係好多人話而定先有丫嘛,咁既然以前都有,點解會話而家先 ...

我相信偷工減料也一直存在,只是會否明目張膽咁去做。自從香港成立了ICAC之後,在政府大型工程可以話已經很少見。
加上這次事件的重點並非在於是否第一次出現偷工減料,而是政府及港鉄會否認真處理及追究到底。

子爵府

mmmo 發表於 18-7-8 00:13
小心有人話:要發展就係咁,香港好落後,國內鐵路好完善;我都想快啲通車,以後多啲返去玩,好”放”便(有 ...

我就唔信條線嘅鐵路通訊系統冇問題!根本成個工程成日要追加撥款,但起啲咁嘢出嚟!啲錢去晒邊?問多兩句保皇就係度嘈話問咁多阻住地球轉!依家知蔣嘅老公原來同中建高層係親戚,怪唔之得係立法會俾錢俾得咁爽手!

大宅

馬爾太 發表於 18-7-7 23:52
呢件事係1992年改編成電視劇——廉政行動之《危樓驚夢》,有興趣可以自己睇返。
前車可鑑,當年港英政府果 ...

保皇同政府梗係愛理不理啦。班高官同權貴全部住豪宅坐私家車。第時最好冇事,一有事如果果班權貴同高官有屋企人死向果度。佢哋一定即刻做野。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

Amy1974 發表於 18-7-8 00:18
其實一直都係咁,只係依家有心人撩出嚟。

建築行業一直都係咁,價低者得,唔偷工減料生存唔到。

政府的大型工程出價其實一點也不低,香港的鐵路建造價可以話貴絶全球。
我就唔信好似元朗想興建的530米行人天橋開價要17億,都要偷工減料才有錢賺。

其實建築行內的價低者得,並不在於他們向政府的標價低,而是由於他們一直用判上判的方式去做工程,中間很多中間人食價,咪攪到最後真係落手做嘢的人咪要睇餸食飯,偷得就偷囉。或許是你比咁嘅價錢,就預咗咁嘅質素也要收貨。

香港人真係要多謝這些有心人,否則肯定沒有人會發現。

伯爵府

馬爾太 發表於 18-7-7 13:10
引用某會員常用回覆:起好你唔好搭囉

再講遠d:咁驚移民啦

琥珀宮

畀面勳章

Alex123 發表於 18-7-8 13:34

我相信偷工減料也一直存在,只是會否明目張膽咁去做。自從香 ...

而家係冇依足所有程序施工,內行人會知,港鐵工程要求已經算好高,差少少唔會有結構性危險,我家人如果咁都覺得係豆腐渣工程,咁其他私人公司工程就.......大家都係唔好出街,要野外露營比較安全

首頁

尾頁

跳至