自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同老公分別細個都唔會有機會被父母帶去咩咩公園,咩咩樂園玩...父母都工作太忙零食, 唔多買...最多食梳打餅...總之屋企有咩就食, 唔好咁多野講..
讀書當然"求學便是求分數啦"~~~
考得好係基本, 唔好就係你無盡力...永無中間
晚上,9點前要上床訓, 唔眼訓都要訓...
我媽自問係堅怪獸, 我一空閒就會送1-2本supplementary Exercise俾我開心下~~
想睇30分鐘電視都話唔可以...要偷偷地睇...

糖果/朱古力一食就話
去麥記, 只可以食飽...飲奶= = (不如唔好去啦~)
暑假呢, 永遠忙過人地返工....車輪轉式去上堂...唯一開心係參觀可樂廠,面包廠咁...

好啦...10幾20年後.....

我有2個小朋友, 4大長老...搖身一變...
YES 爺爺
YES 麻麻
YES公公
YES婆婆

我阿爸次次上黎探我地, 好似搬左百X上我屋企...買成千蚊野俾2個孫仔...
一樣野都無我地份....入面全部都係佢眼中曾經既垃圾食物,佢話小朋友係食呢D先開心....

99對老公學業好有要求, 拎100分係正確本份..
但對我2個仔呢, 小朋友慢慢教, 唔好迫佢地, 愉快學習才是最重要

老爺一得閒就帶佢地去X險樂園..一玩就200-300蚊!!!! 玩到佢地開心為止.... (老公不是味兒)

婆婆曾經係我心中既女魔頭!! 但佢而家係呢度4個中最離譜的!!!!
生日俾$10000利是= =, 仲叫我唔好自己袋..(啤! 係人細個都係俾阿媽儲然後搭句至理名言"留返大學用!"架啦)
未夠, 阿仔因為學校有行為問題, 我叫埋婆婆一齊去學校...諗住佢可以教育一下我個仔啦...見完之後婆婆勁嘈...話
學校要求高, 咁細個你想佢點先? 發呆坐係課室叫好呀? 跟手帶左佢去食麥當奴, 又雪糕...又麥樂雞...
年頭去日本玩, 婆婆話佢請...大佬呀!正常以為一家4口有份去啦....點知婆婆只想帶佢地2個...唔預我地囉..
最過份係..婆婆話ECON無晒位...upgrade 上去business同佢地坐...無病呀! 知你有錢..唔係咁呀...我俾遲家用追我到我氣都透唔到!! 佢地對腳咁短...同埋得3個鐘...做咩要坐business???

sorry 激動左少少

你地既四大長老又點呢....

侯爵府

lalang02 發表於 18-7-10 14:47
我同老公分別細個都唔會有機會被父母帶去咩咩公園,咩咩樂園玩...父母都工作太忙零食, 唔多買...最多食梳打 ...
[size=1.2em]佢地對腳咁短

[size=1.2em]sorry 笑咗

水晶宮

畀面勳章

我同老公分別細個都唔會有機會被父母帶去咩咩公園,咩咩樂園玩...父母都工作太忙零食, 唔多買...最多食梳打 ...

係呀,我媽都係好例子
我細個比佢打到飛起
佢竟然依家同我講,
個孫係要錫

侯爵府

難道您未聽過 ---------孫係要黎縱, 教就留返俾佢老豆老母, 我係黎玩孫, 唔係黎湊孫

facialchung    發表於 18-7-10 20:16
amalee    發表於 18-7-10 15:54

別墅

JM,睇完你的發表,真係身同感受不過小朋友真係好幸福,有四大長老咁錫佢地

男爵府

himhim0502 發表於 18-7-10 15:01
難道您未聽過 ---------孫係要黎縱, 教就留返俾佢老豆老母, 我係黎玩孫, 唔係黎湊孫 ...

咪係!!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我娘親經典語錄

係呀,你係我個女,佢係我個孫,咁梗係唔同啦!仔女要教,孫要鍚,教就梗係等佢父母教。

好彩佢口中個孫係我阿哥個女
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

寶石宮

2023年兔年勳章

iris5a 發表於 18-7-10 14:51
佢地對腳咁短

可以當床瞓

珍珠宮

我父母唔插手,6299我出皇牌(我先生)

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

真理是 孫係用來寵的

我有個長輩,以前做校長又做教育局,好strict 唔笑㗎。但佢寵壞孫係全城冠軍

男爵府

咪即係你比錢的家用黎比一老兩小坐business .... 哈哈(emoji)定兩老老小,自己就返工找數?

禁止訪問

回覆樓主:

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

睇咗你個 post,完全感同身受!明明我細個係嚴父出孝女,而家就話我對個仔太嚴苛!
未經許可,請勿轉載

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仔係教,孫係縱

子爵府

回覆樓主:

我爸爸媽咪話既:孫係愛黎縱,要錫到燶,教就由父母教 所以我兩個女鍾意公公婆婆鍾意到不得了 我62都勁錫佢地,每次見到都笑到見牙唔見眼 唯獨是我99,唔錫唔氹兩個孫,搞到我兩個女怕左佢

大宅

回覆 vencyk 的帖子

我媽+Step dad + 2 boys!
我後父又係...4歲仲餵飯...好話我成日叫佢自己食...凍晒有咩好食..
小朋友係咁架啦...

不過佢有cancer, 我唔想佢辛苦....上次去日本都可能係最後一次...
佢有lung cancer....我媽咪想佢地4個去旅行, 可以俾uncle回憶下同2個孫仔...雖然無血緣不過係佢至親...

我uncle成個電話都係我2個仔既相...wallpaper又係..whatsapp頭像都係...

其實好好笑..4大長老+我同老公+我工人..都係用我2個仔既相係whatsapp..有時唔睇名...都唔知邊個打邊個..

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我諗我第時都係咁對d孫

自己教仔女都耗盡一生咁濟,有孫就緊係縱架啦,仲教 !?留返比佢父母教

amalee    發表於 18-7-10 15:58

伯爵府

回覆樓主

咪係。明明細個好嚴食飯唔準落地,係街唔準周圍跑,而家個孫咁做夠膽死話小朋友係咁架啦

大宅

回覆 大笨鐘 的帖子

無錯...條底線無晒.....
我阿爸成餐飯就係服侍佢地....一早知佢地黎一早去果欄買香印青堤($280一串),因為我個影帝既仔, 上次留左10粒俾公公, 我阿爸開心到呢...所以而家次次上去食飯..都會見到日本水果等佢地2個食...

我地去佢屋企食飯...誇張到專登買"巴斯"碗筷 + "mcqueen"碗筷俾佢地2個...
話咁樣食得開心D...

無野呀....$199一套....

世界變左....我印象無記得我阿爸會買貴野...都係橙呀..蘋果咁上下...

大宅

回覆 Poyau 的帖子

我咁大個女..一次都未坐過....無人請我坐....

首頁

尾頁

跳至