夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同c6 結婚4年了,連埋拍拖都5年,有左就結。
大仔都就4歲,細女都2歲幾。
結婚後我一直都知佢脾氣臭,火爆。 屋企人話十個圍村佬十個都係甘,無得搞。 我捻:火爆姐,我都火爆,大家包容下啦。
而我就做左ftm. 到仔仔出世,初初都有心機一齊湊,幫我手湊仔仔比我休息下,我好感恩,覺得老公雖然脾氣差,但愛錫呢個家。 但慢慢,脾氣越來越臭…一星期總有2-3日嘈交,大小事都嘈。 我同6299一齊住,99叫我忍下。 我學習包容忍耐。 到三年前,佢有一次嘈到話離婚,趕我走… 我無理佢…到事後傾番件事,我原諒佢,大家約法三章點嘈都吾可以講離婚同趕人走,我好傷心。

大宅

annatai912 發表於 18-7-11 15:29
我同c6 結婚4年了,連埋拍拖都5年,有左就結。
大仔都就4歲,細女都2歲幾。
結婚後我一直都知佢脾氣臭,火 ...

但至此之後,雞毛蒜皮既事都可以話我一獲,例如我今日吸少次塵,地下有少少塵,佢嫌dirty,反而話我無做。 我有時解釋我當下未有時間或照顧住小朋友忙左啲,叫佢幫下手。
佢總是話:我番工忙,好攰。 你留得起屋企,就應該做好屋企既野。

瑪瑙宮

吓, 我同事个女婿係圍村人, 唔係咁架喎, 對老婆超好.

大宅

annatai912 發表於 18-7-11 15:31
但至此之後,雞毛蒜皮既事都可以話我一獲,例如我今日吸少次塵,地下有少少塵,佢嫌dirty,反而話我無做。 ...

佢總是吾會理我地,到前排又再趕走,我真係走了,佢怪我不同佢商量,話我走就自把自為。
後來我係屋企抖左幾日,冷静下我就回去了,我屋企人陪我番去,去到就罵左佢一獲,點解可以甘對老婆,但佢無悔意,屋企人問佢可否嘈交不趕我走,佢只答我盡量
後來逼佢答得實在啲,佢話我吾頂咀吾駁咀就吾會甘對我。
後來我決定走了,入房執證件,佢仲怪我搞場大龍鳯為咩,話我想要幾多錢。
我話:我只想你愛我地一家多啲。
6299就追住我地,叫我地不好走,我99話:佢呢家都無話你無趕你走拉。 到62話你要走甘我吊頸死好過,佢先追出來,話應承我地,我屋企人話不需要。

大宅

annatai912 發表於 18-7-11 15:39
佢總是吾會理我地,到前排又再趕走,我真係走了,佢怪我不同佢商量,話我走就自把自為。
後來我係屋企抖左 ...

佢好兇狠甘瞪住我家人話:係米無得番轉頭,我家人話:不是! 只係冷静。 然後我地就走,佢見到追吾上就發悔氣對6299話:佢要走,由佢地走。
到我走了,第2日 有打幾次電話比我,有WhatsApp 我,但我沒回覆, 佢態度好差話:你係米甘吾想比我知你既野? 你覺得甘對仔女好?
然后話:我知你留係屋企無聊,我應承你放假陪你地去玩拉。
但我要的不是這些,一路以來佢要的就好似一個妹仔,乜都聽佢話,乜都聽佢講。

大宅

annatai912 發表於 18-7-11 15:40
佢好兇狠甘瞪住我家人話:係米無得番轉頭,我家人話:不是! 只係冷静。 然後我地就走,佢見到追吾上就發 ...

我回左娘家好幾日,佢搵過我一日之後就無再找我,我知道就算我心軟回男家,都吾會得到改善,都係過呢種生活…我知日日吵罵生活下,對仔女成長不好,我要既係決絕啲,踏出個一步,去發展我一家三口既新生活。
但我真係好掛住佢好愛佢,到今日我每日仲喊緊,如果得我一個,我吾介意你甘對我,因為我對你仲有愛。 但我仲有小朋友,我要為小朋友著想,我知要走,要離婚,離開你先真正對佢地好… 但我吾敢,我吾夠膽去做,我吾想連最後一張好微小無價值既結婚證書都無…我吾夠膽想像無你既日子。

大宅

annatai912 發表於 18-7-11 15:40
我回左娘家好幾日,佢搵過我一日之後就無再找我,我知道就算我心軟回男家,都吾會得到改善,都係過呢種生 ...

我吾知要點調節我既心情…因為真係好難好難比到勇氣… 我屋企話由我決定,點做都支持我…但我真係放吾低…
jm 們,你地經歷呢個位個陣,係點調節心情? 我真係好難受
我好年輕,90後一個,佢都快40了…我吾知點解佢可以甘答我…我明我條路會難行,只係我無得揀… 佢愛自己多過愛一個家

我知道好長好長…我吾知道可以向邊個講,我壓抑係心好耐。 希望大家望下睇下我呻下…因為呢段時間日子真係好難過

大宅

只為吵鬧分開, 我認為唔值得. 何況仲有小朋友. 不如俾啲時間佢, 慢慢改善.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

大宅

annatai912 發表於 18-7-11 15:42
我吾知要點調節我既心情…因為真係好難好難比到勇氣… 我屋企話由我決定,點做都支持我…但我真係放吾低… ...

看完妳的境況,實在不知怎樣說。
但幸好妳仍有屋企人支持,若可與一對子女暫住娘家,未嚐不是好事。期間可找一些兼職,充實自己。現階段始終子女最緊要,如妳說自己也是火爆型,硬碰硬對孩子成長實非好事。

一紙婚書其實是很薄弱,婚姻卻可磨合、經煉,變得堅壯。

分開相處,也許是目前較理想的折衷方法,離婚與否再後話吧。

要應付火爆的人,必須以柔制剛,但這非一時三刻能夠做到,因為要從內而修,試試多想想與孩子開心的事,待心境能平和下來時,才再想往後要行的路。

男爵府

連自理情緒都唔識嘅人,有乜好愛

大宅

其實你已經踏出咗第一步, 只係暫時唔習慣無佢係身邊既日子, 因為過去既4年, 你每一日都有佢係身邊, 所以而家離開咗, 係會覺得好似無咗d野咁

講真, 你受唔住而暫時離開未嘗唔係一件好事黎, 等自己冷靜下, 先再諗下以後條路點行啦

而家最重要係比d時間自己去做下自己想做既野, 或者搵份part time, 或者去學下野, 你仲後生呀

大宅

crystal媽咪 發表於 18-7-11 16:50
男家一哭二鬧三上吊。
拍拖時情緒係點?
要認真傾,但最好有雙方家人,感覺上你老公好火爆

拍拖個時好正常架…一個好好男人。 係婚後先發現甘

翡翠宮

回覆樓主:

不如你吾好做 ftm 等自己生活吾好圍住佢轉,對你自己心理健康D
請工人,佢有吾順眼咪去鬧工人,夠膽咪打死佢囉叉燒

禁止訪問

回覆樓主

大宅

mini1204 發表於 18-7-11 18:14
不如你吾好做 ftm 等自己生活吾好圍住佢轉,對你自己心理健康D
請工人,佢有吾順眼咪去鬧工人,夠膽咪打死 ...

我有講話請工人,我番工。 工人錢我出埋,但佢吾肯。 佢覺得我番工就會有婚外情。 佢想控制我,佢好怕有變數,出去番工怕我不受佢控制

大宅

回覆樓主

佢話唔比出去做嘢就唔比啦!太大男人啦!所以先發脾氣

大宅

jamlee309 發表於 18-7-11 19:03
佢話唔比出去做嘢就唔比啦!太大男人啦!所以先發脾氣

係…佢係大大大男人。 我自問大男人可忍,但趕老婆辱罵老婆就吾得。 我試過柔啲對佢,希望可以化下。 點知我覺得我似係佢附屬品,似隻狗。 佢話點就要點,吾得我就要話你,你駁我就趕你走。 我like 你個陣就乜都得,講錢就發夢。 就算搵十萬九千七都吾係你。 我只係覺得甘樣對小朋友不好

翡翠宮

annatai912 發表於 18-7-11 18:51
我有講話請工人,我番工。 工人錢我出埋,但佢吾肯。 佢覺得我番工就會有婚外情。 佢想控制我,佢好怕有變 ...

難得你又咁聽話
比我根本吾會理佢

首頁

尾頁

跳至