自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

過多幾個月要放產假,所以公司請左一個老女同事幫我手
教左佢兩個禮拜野,學到的野只係而家的3成
日日都錯野,每隔幾日就一單大野咁
話好多野但係又唔找野抄低,抄完又唔睇繼續錯
最賤係我自己寫定一堆貼曬係mon面前
隔兩日講一次,放假前一日又講一次每日要做的野
放假番黎佢夠膽死話我無同佢講!
另外一單係寄速遞,佢又話我無講,
我同事即刻串佢一句「mon隔離張紙大大隻字寫得好清楚…」

其他同事見到佢有錯處就好心提一提佢
佢只係話唔好意思但無打算去做d野出黎睇

同office的同事都睇唔過眼又唔出聲
今日終於有同事問我放產假個陣點算…佢重話「佢真係每日一粒出奇蛋咁請你食~」
我就同佢係度比較大聲傾等佢自覺下
之後我其他野要指佢錯處我當面問佢有無聽到頭先對話
佢話只聽到一句,媽的,比曬說話你聽都聽唔到

今日先嬲,我叫佢去執一執野,佢無端端問同事借鎚仔
我見到即刻問佢乜事,佢話個櫃爛左要整一整
之後我大聲話佢唔好攪,佢重要話「你信我啦!好快的乍!」
嚇到我即刻衝出去走廊回避
等佢攪完,我番埋去問佢點解要咁做,佢話見d野跌曬驚我kick親
但下一句話「呀!我唔記得左呀!唔好意思!」
但再下一句係問我點算,我個下嬲到講左句「你想點就點。」就番埋位做野
聽番當時同事講,見佢去整櫃個個都O曬嘴唔識比反應…出曬聲提佢都重要做
有心定無意?我唔知啦

而家我叫佢係咁做粗重野同厭惡性工作迫佢走算
請佢個個又長期唔係香港,同佢講叫我比機會佢試下
大佬,與其請個弱智不如我自己做番啦
我自己做都無咁激氣!

我都想問下大家我而家可以點做...

男爵府

睇佢係咩性格既人,提點冇用可能要搵有個強勢D既人出泥講下

大宅

勞氣小妹 發表於 18-7-12 01:02
過多幾個月要放產假,所以公司請左一個老女同事幫我手
教左佢兩個禮拜野,學到的野只係而家的3成
日日都錯 ...

唔岩既就揾辦法炒左佢立即請過個,吾好話人弱智

水晶宮

pongpig 發表於 18-7-12 16:37
唔岩既就揾辦法炒左佢立即請過個,吾好話人弱智
o係囉, 佢仲怕有嘢KICK親佢, 都叫做有心吖.

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

...........都係......大家角度唔同所出現的紛爭,因為係temp job,
佢知道無論好唔好都係無花紅.......一樣結果會係執包伏走........

所以無心做"""係佢眼中"""係應份........
至於你話再搵新既人,一睇公司budget,熟手既除非真係叻人比人炒左,唔係好難.......大方向都係簡單入data野,filing比temp clerk做, 煩既野就要搞你其他同事

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

佢係咪原有公司的人?佢幫你做埋你的工作,其實有無額外PAY,有同冇的心態會同D,冇當然HEA啦
定新請一個人返黎,如果新請好難跟,不過就算難跟,其實小事應該做得到呀~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇睇曬你咁大段嘢,如果你教左,都寫低曬。佢都做唔到呢啲嘢,留番老細自己決定會唔會再請第二個
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

老女同事

基本上聽到呢個description,第一你要尊重別人既記憶力先啦,我都知道有左係會煩燥,同埋聽落佢態度都唔係"一言九頂"者.......

你可以將所有task拆開慢慢教, 頭3日只做速遞單不斷重複,做到佢記到為止
或者幫手做其他同事既下欄野,即係data entry,再由同事抽出時間接你既高難度野.........
你要做既係replanning拆開工作有咩自己+同事的簡單野可以比佢做到,
再將自己既複雜野拆細比同事接手

其實將心比心,如果佢可以一至兩個月內完全取代到你個位仲run得好smooth,佢可能叫價仲比你低..........咁老細會點做呢???? 工作唔高增值仲要比咁高價錢????生完之後搵方法迫你返屋企湊細路???

大宅

回覆樓主:

"與其請個弱智不如我自己做番啦"
其實使唔使咁話人,又叫人做老女人!唔好話做你下屬,做你d同事都好慘!

咁你咪自己做番囉!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

佢冇心學, 如果係temp比我都冇心機啦, 上左手學熟左就要走

大宅

回覆樓主:

用鎚仔整嘢有咩問題?佢又唔係dup 你個肚?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

luvkaka 發表於 18-7-12 16:43
o係囉, 佢仲怕有嘢KICK親佢, 都叫做有心吖.

我一路睇,都冇諗過唔好喺大肚婆面前揼嘢呢回事.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

potatomama10 發表於 18-7-12 23:05
用鎚仔整嘢有咩問題?佢又唔係dup 你個肚?

同問,唔明點解樓主叫唔好搞

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

馬爾泰若㬢 發表於 18-7-12 22:15
"與其請個弱智不如我自己做番啦"
其實使唔使咁話人,又叫人做老女人!唔好話做你下屬,做你d同事都好慘!

Agree, 根本就係有偏見+歧視。

伯爵府

DHA勳章

回覆樓主

如果唔想佢揼.你咪直接同佢講. 唔準揼.可能佢真係唔知呢~~~信則有.不信則無. 百無禁忌

大宅

親子王國15週年勳章

教晒,寫低晒d step就ok la

禁止訪問

回覆樓主

大宅

先唔好講人地點做野,可能真係未熟悉工作程序

但你稱呼同事為老女人同弱智!你個人品好極有限啦
你都就黎做人阿媽,咁人地都有阿媽生架
好心怕你kick親都可以咁話人,咩心理

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

成日錯係唔好,但咁話人唔係幾好
人地可能都唔想,唔係人人都咁醒一點就明

大宅

回覆樓主:

如果你咁避忌,點解唔直接同佢講因爲你懷孕,驚動胎氣,請佢唔好搞呢?

講真,我一開始都唔明點解佢拎搥仔,你咁大反應囉

首頁

尾頁

跳至