親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

13號飛大阪,打算玩大阪,京都,奈良!去之前擔心的地震呀,大雨呀...我諗多左!大阪所有回復到正常過正常!呢2日高温成35-37...熱過香港!第一天去了天王寺動物園,中伏中伏!差點中暑!動物熱到訓曬覺!

溫馨提示:如果帶住有老有少,儘量减少戶外活動啦!呢幾日京都大阪持續高温!我都拿拿林改行程去多d室內有冷氣地方!

希望大家玩得開心!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我都係14號嚟,尋日去佐鈴鹿車場,真係超級無敵熱。尼幾日又係日本假期,尋日鈴鹿個水上樂園,入場d人多到排隊要成個鐘都入唔曬,嬉水池多人到插針都唔入,周圍行得既路都擺滿帳篷。大阪既水上樂唔知係咪一樣咁既情況。

大宅

honey_2b5b 發表於 18-7-16 00:28
13號飛大阪,打算玩大阪,京都,奈良!去之前擔心的地震呀,大雨呀...我諗多左!大阪所有回復到正常過正常 ...

有乜景點提議呀?我下星期去大阪和京都、可以去邊無咁熱呢?

珊瑚宮

417bbs 發表於 18-7-17 22:42
有乜景點提議呀?我下星期去大阪和京都、可以去邊無咁熱呢?

京都火車博物館(室內)

複式洋房

12312 發表於 18-7-17 22:54
京都火車博物館(室內)

我去了天保山海遊館+旁邊shopping mall+魔天輪+聖瑪利亞號郵船

(mall 入面右food court,2/f 又要100yen 店, 可shopping 又big sale!必要食food court B字頭雪糕店超級好味!阿囡吃了3球!)

郵船和麼天輪好抵坐(用大阪周遊卡免費去,入去排隊show 張卡就得)!郵船如冇位坐(冇劃位的),可去上層vip,補500yen 有冷氣又要drinks 包,就影下相休息下差下電45mins!

基本天保山可玩大半日,老少咸宜!

wcpcelia    發表於 18-7-24 10:03

複式洋房

京都火車博物館(室內)

京都38-40度,一天跟local tour 去了天橋立+伊根餵海歐+美山!超舒服坐冷氣車又吾驶自己揾路!(網上预早book..有台灣人和說英語導遊) 個人覺非常值!

另一天太熱頂吾顺,去了清水寺和伏見,本來想去奈良,都熱到吾想去!

複式洋房

honey_2b5b 發表於 18-7-23 22:37
京都38-40度,一天跟local tour 去了天橋立+伊根餵海歐+美山!超舒服坐冷氣車又吾驶自己揾路!(網上预早bo ...

**熱到底衫底褲濕曬!唯一降溫方法覺最好是濕毛巾,風扇都吾夠毛巾好用!

男爵府

honey_2b5b 發表於 18-7-23 22:17

我去了天保山海遊館+旁邊shopping mall+魔天輪+聖瑪利 ...

請問郵船要等多久?我想先帶小孩去 lego discovery center, 可唔可以预先取定船票?謝!

珊瑚宮

我去了天保山海遊館+旁邊shopping mall+魔天輪+聖瑪利 ...

天保山-只是坐過摩天輪,行了小小商場。其他無興趣

男爵府

天保山海遊館+旁邊shopping mall+魔天輪+聖瑪利亞號郵船用大阪周遊卡免費去,是否要提早去換票券?

複式洋房

daddadmum 發表於 18-7-24 09:34
天保山海遊館+旁邊shopping mall+魔天輪+聖瑪利亞號郵船用大阪周遊卡免費去,是否要提早去換票券?

...

全部都即排即玩,船係12點,1點,2點....好似每一個鐘-班,你可約30-40分行過佢,我等左10分鐘就上船。如果冇周遊卡免費,不-定要坐!因要1600yen ,我贪佢免費!

可吾可以提早換我吾知呀!我都係吾驶排隊就坐!

wcpcelia    發表於 18-7-24 10:04

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

京都火車博物館(室內)

想請教下如果係大阪坐車去京都站去鐵路博物館係咪只可散買車票?
我見阪急1日票又唔經京都站
關西周遊卡又唔多抵,1日1-2個地方的話。

珊瑚宮

yuensiu 發表於 18-7-24 10:51

想請教下如果係大阪坐車去京都站去鐵路博物館係咪只可散買 ...

我就咁do卡,無買過xx一天pass

大宅

京都38-40度,一天跟local tour 去了天橋立+伊根餵海歐+美山!超舒服坐冷氣車又吾驶自己揾路!(網上预早bo ...

請Pm 一天團資料.謝

大宅

yuyu.c 發表於 18-7-16 04:56
我都係14號嚟,尋日去佐鈴鹿車場,真係超級無敵熱。尼幾日又係日本假期,尋日鈴鹿個水上樂園,入場d人多到 ...

我去左枚方公園個水上樂園 都好多人 但就唔駛排隊入 開頭入樂園時周圍冇咩人 原來全部入哂水上樂園 個人造流區 好似排隊過關貢飄住流 水泡貼水泡 日本人鐘意放地席係旁邊野餐 好Po 有冰箱有枱仔 入面沖涼沐浴配套好好 有d似浴場 有風筒 有冷熱水沖涼 仲有乾泳衣機 雖然多人但有秩序有禮 都好好玩

男爵府

annawing 發表於 18-7-24 11:33
我去左枚方公園個水上樂園 都好多人 但就唔駛排隊入 開頭入樂園時周圍冇咩人 原來全部入哂水上樂園 個人造 ...

請問枚方水上樂園可以加衫响泳衣出面? 可著拖鞋去池面? 如果3歲小朋友會有野啱玩? Thanks

伯爵府

回覆 honey_2b5b 的帖子

請問local tour 參加邊間?

大宅

好媽媽勳章

我去左枚方公園個水上樂園 都好多人 但就唔駛排隊入 開頭入樂園時周圍冇咩人 原來全部入哂水上樂園 個人造 ...

我地打算星期一至去,可能會少人D,其實個水上樂園可以玩到一日嗎?天氣太熱,可能冇乜心機玩其他game

大宅

好媽媽勳章

Yokoso, KKday or Starway?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

日本人去水上樂園推晒車仔帶晒帳篷, 好勁架

首頁

尾頁

跳至