自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

大台熱播BB, 惹來不少熱話, 也令我憶起當時囡囡出生的點滴

每次產檢, 醫生都說肚中BB體重偏輕。後來醫生建議早點開刀讓她出世飲奶, 比起留在我肚裏好。結果BB出世, 體重只得5磅幾, 體型明顯比其他BB奀。還記得健康院姑娘mark了她的體重….是在成長線下方。

當時靠母乳+奶粉(我選用美XX), 很快在兩三個月大時, 體重終於可以mark在成長線上還好囡囡可接受母乳和奶粉的味道, 靠著兩者的營養(其實囡囡飲奶粉較母乳多), 體重總算追上正常水平, 個心都安定點了。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都無乜奶 要飲奶粉 但BB都健康

wcpcelia    發表於 18-7-16 12:32

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我囡囡個時都係咁~母乳唔夠,吮又吮得唔好,又吮到我損哂~唯有補奶粉佢食,之後都係飲母乳同美素XX奶粉,囡囡體重都keep 到生長線以上,仲胃口唔錯添

男爵府

回覆樓主

5磅幾應該唔算太奀

男爵府

回覆樓主

成長線下方即係三以下喎
如果出世有五磅幾
點都唔算under生長線呀美數加兒媽媽

同埋正常係會谷肥啲BB先開刀
唔會因為輕反提早攞出嚟㗎喎
你個個咩醫生?

男爵府

cynthia29 發表於 18-7-19 11:08
我囡囡個時都係咁~母乳唔夠,吮又吮得唔好,又吮到我損哂~唯有補奶粉佢食,之後都係飲母乳同美素XX奶粉, ...

咩叫生長線以上?
一至100都係生長線

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆 cynthia29 的帖子

所以媽媽們不論餵母乳抑或餵奶粉,都是值得尊敬! 餵母乳呢,媽媽又疲勞又辛苦,真是超級偉大! 餵奶粉呢,又要小心選擇品牌(BB是否喜歡這味道?營養是否豐富?BB吸收得如何?...),真是很費神呢!

男爵府

回覆樓主

1分

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆 bbbbb001 的帖子

囡囡起初退唔到黃,又喊唔停,體重跌了很多。唯有補奶粉,佢肯飲之餘,體重開始回升返生長線的中上位置。最重要都係佢健康地成長,所以之後都keep住比母乳同奶粉,兩者各有各營養補給比囡囡。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都係母乳+奶粉(我選用美XX兒), 不過生長線仲係咁跌, 無奈要接受現實. 我細女原本有9磅幾, 跌到underweight, 高度好跌到去平均線.

佢地健康少病痛就算.

伯爵府

回覆樓主

個個都食美素

大宅

bbbbb001 發表於 18-7-19 15:57
成長線下方即係三以下喎
如果出世有五磅幾
點都唔算under生長線呀美數加兒媽媽

咁快搵到亮點

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

ivycwl 發表於 18-7-20 18:30
個個都食美素

咁快拆穿人

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

留在肚中應該重得快過出世
女仔5磅幾唔輕

伯爵府

vpo0615 發表於 18-7-16 11:34
大台熱播BB劇, 惹來不少熱話, 也令我憶起當時囡囡出生的點滴…每次產檢, 醫生都說肚中BB體重偏輕。後來醫生 ...

食量係點我覺得係小朋友本身,同出世幾重無關
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

子爵府

回覆樓主:

我個女出世剛好5磅,我冇奶餵極都唔上加埋睇中醫都唔得,所以我女係食奶粉大,佢成長線到7歲都係偏中下,但身體好健康。 佢咩奶粉都飲過咁滯,當年奶粉要搶,sample唔好浪費

男爵府

回覆 bbbbb001 的帖子

或者可能係我對成長線既講法唔清楚,惹嚟誤會...果陣係健康院姑娘同我講點睇成長線,然後講我囡囡既體重係標準以下,吩咐我要好好照顧佢飲食。
所以之後再到健康院,姑娘喺成長線圖表mark體重時,仲讚我將囡囡照顧得好好!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

我餵唔到人奶,也是給BB飲奶粉,加油

男爵府

牛年勳章 Poo得好勳章

我餵左1個月母乳,無乳,要轉奶粉

首頁

尾頁

跳至