自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友(男仔, 升小一)想買書包, 見大家推介LEGO, BECKMANN 同SEVEN為主..尋日去大眾睇, LEGO書包重690g左右(label寫), 我見佢手抽位, 背揹住條帶都幾幼下, 側邊放水樽的位也頗緊, 但款式就很時尚..

見到一個牌子, 係BATMAN款, 應該SANRIO的, 但網上找不到圖(同呢個同設計同料的=> http://www.ellonhk.com/zh-hant/category/product/2076/?parent_id=9 ), 見佢手抽位幾厚, 背揹位亦較闊, 拎上去好舒服, 而重量只有570g!(label寫), 我覺得各方面都好過lego, 但個樣就幼少左d..

另一款就係seven, 見大家都推, 我就未見過實貨, 但官網就睇中呢個 => https://www.seven.eu/seven_us_en ... sible-geko-boy.html , 但我去佢官網既facebook問佢地, 話重900g.
但之前見個個都讚佢輕, 唔知係咪呢個款特別重呢?

大家有冇乜見議哦, 請分享下...

男爵府

回覆樓主:

我尋日去左揾seven,利園二期有間有搭賣,佢係輕,不過款少,外國style,$970冇折仲要大大隻字made in china,我冇晒興趣

男爵府

natabibi 發表於 18-7-18 17:38
我尋日去左揾seven,利園二期有間有搭賣,佢係輕,不過款少,外國style,$970冇折仲要大大隻字made in chin ...

我其實未睇過seven既真身。但見親呢度既comment係話超襟用同輕。
但問又話900g,所以先想問多D了解多些。。

Batman嗰個真係好輕(570g),只係四百蚊唔使(折左),但又怕個樣太細路番小學唔多好。。
找到係呢個啦=>http://www.ellonhk.com/zh-hant/category/product/3118/?parent_id=9

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

一年班Seven太大

男爵府

lymchau 發表於 18-7-18 21:43
一年班Seven太大

Seven有細size 的

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ronaldlcm 發表於 18-7-18 16:49
小朋友(男仔, 升小一)想買書包, 見大家推介LEGO, BECKMANN 同SEVEN為主..尋日去大眾睇, LEGO書包重690g左右 ...

你去尖沙咀海運定海港城試下先, 小一用Seven 真係大咗啲

大宅

回覆樓主

Batman 我個仔今年買咗!我自己就覺得好好。好輕同埋好貼身!好似差唔多$1000
(愉景新城買)
Lego 我個仔上年用呢一個!感覺非常之差,所以今年換書包,早換早享受。Lego 唔貼身,人體工學設計非常一般。差唔多$600!

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

我仔個zeven 由二年班用到今年升中一都未爛, 本來仔仔話升中要繼續用, 係我要佢用outdoor 先肯換咋。
可想而知zeven 真心好用, 1000元可用多年, 真係貴買平用

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Zeven, 我覺得又唔係特別輕,但係就真的很襟用,由一年班用到七年班,都係新的一樣!係後來阿女貪新款才轉另一款新的。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我囡小一開始用Beckmann 22L 用左兩年,而家升小三想轉大容量,之前Facebook 見到有seven 代購,想今年試下轉呢個牌子,比左d款阿囡揀但佢reject 我話要孭返個舊書包,(我見價錢都唔平,同Beckmann 有得揮),最後我帶左佢買返Beckmann 28L大少少,佢好鍾意孭呢個牌子嘅書包!所以我建議你比小朋友試左先決定,因為始終佢地用,個感覺只有佢地先feel 到

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我仔仔小一用Lego,小二至小六用同一個Zeven,我覺得好抵用。今年九月升中一,已買了Gregory,但阿仔都話Zeven最舒服

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友(男仔, 升小一)想買書包, 見大家推介LEGO, BECKMANN 同SEVEN為主..尋日去大眾睇, LEGO書包重690g左右 ...

一年班,zeven 對佢來就太大,起碼3年級先轉

珍珠宮

回覆樓主

小一時阿仔用Beckmann,小二已要轉Seven

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

參考一下:

https://topick.hket.com/article/2105065/【開學系列】護脊書包重量比拼%E3%80%80如何揀個好書包防寒背?

大宅

回覆樓主

真係唔好買呢啲名牌書包,只係得個重字,我買果三隻不同牌子都覺得超重!

大宅

回覆樓主

我大女小一開始用Zeven,到真係好輕好好用,今年升小四,個書包都好新淨,但係冇放水樽位係一個缺點,同埋用Zeven真係要夠高先得

我細女今年升小一,已買左Beckmann,因為佢唔夠高同埋佢話要有公仔,初時我女都有試lego書包,但係覺得唔係好貼背,而Batman書包就冇試過

我將Zeven同Beckmann 2個書包比較,Zeven真係輕d,同埋內籠大d,不過,因為係小朋友用,你真係要俾佢自己選擇

男爵府

songabchuk 發表於 18-7-18 22:46
Batman 我個仔今年買咗!我自己就覺得好好。好輕同埋好貼身!好似差唔多$1000
(愉景新城買)
Lego 我個仔 ...

多謝各位的回覆..
我會搵機帶埋仔仔去試下BECKMANN同SEVEN先..

但就咁睇SPEC, 同問SEVEN意大利公司(經FACEBOOK直接問), 兩個都成900grams重, 都講唔上輕..

我講嗰個batman係好平的(唔使四百蚊), 但見佢只有570grams, 真係算好輕, 同埋揹背帶兩條都好粗好厚, 感覺卸力好好(我攞lego隔離比, lego兩條帶幼好多)
(終於搵到條link-> http://www.ellonhk.com/zh-hant/category/product/3118/?parent_id=9)

男爵府

多謝各位的回覆..
我會搵機帶埋仔仔去試下BECKMANN同SEVEN先..

但就咁睇SPEC, 同問SEVEN意大利公司(經FACEBOOK直接問), 兩個都成900grams重, 都講唔上輕..

我講嗰個batman係好平的(唔使四百蚊), 但見佢只有570grams, 真係算好輕, 同埋揹背帶兩條都好粗好厚, 感覺卸力好好(我攞lego隔離比, lego兩條帶幼好多)
(終於搵到條link-> http://www.ellonhk.com/zh-hant/category/product/3118/?parent_id=9)

大宅

Vinccy 發表於 18-7-19 00:58

點解要轉?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

Vinccy 發表於 18-7-19 00:58

兩款比較,邊款好d?
小女九月升小一
本來之前諗住買Seven
但見過有小一生用就好似大左d
所以買左Beckmann

首頁

尾頁

跳至