0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

陀B 前到生B 我身體都麻麻,好容易就病
生B 後已經病左兩次,對上一次仲惹左比BB
累佢咁細個就要睇醫生食西藥

坐月有請陪月,但一補少少就燥,喉嚨痛。
唔大補得,所以無乜點補過。只係平補
坐月開始有去睇中醫,中醫話我血氣虛,
佢幫我調理,但效果好慢。食中藥都病左兩次
轉頭又食返西藥

屋企人見我身體差,想我停餵人奶
我都見我身體差成咁,有d 動搖。1516中
因為一病,又怕惹到BB...d 藥醫生話餵奶都食得,但我都怕過到比BB...

so far 今胎暫時都夠BB 食全人奶
我見咁難得又夠食,唔想咁快放棄。
(上一胎呀B 食好多,只可以半人奶,最後堅持到9個月)
今胎呀B 既生長線亦由中間升至中上
搞到我唔係好想放棄,想盡力去為佢做多一點,堅持耐一d...

好爭扎。。。。。
請大家比d 意見我。謝謝你地!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果你而家已經好番既話,而且仲有人奶可以繼續俾架。我覺得你咪俾自己太大壓力喇,你可以病既死後咪俾bb食,但係keep住泵奶,等好番時候再俾佢食

大宅

你病左餵人奶,會過個隻病的抗體俾bb,可以防止佢感染或快d好架!難得夠奶,不要放棄呀!或者你諗下轉奶粉,bb身體未必會更好呢,而且用妳自己的奶餵大bb,係件好sweet的事💓

大宅

回覆樓主:

做到全人奶即是夠奶啦,梗係唔放棄

大宅

Spyspy 發表於 18-7-25 11:02
陀B 前到生B 我身體都麻麻,好容易就病
生B 後已經病左兩次,對上一次仲惹左比BB
累佢咁細個就要睇醫生食西 ...

你有得餵。。就梗係餵啦。。我想餵。。都冇。。。你自己小心d身體。。身體會5會慢慢開始好。。我朋友佢都係餵人奶。。又係成日病。。。睇過中西醫都係咁。。後來佢每日早上去晨運。。佢身體開始好。。。佢仲話比未晨運之前d奶好同埋多。你要加油。。比bb最好。。

大宅

回覆樓主:

你餵左幾耐喇?全人奶到就堅持下。
我都係虛,食緊中藥都2個幾月未好晒(手尾長既內感),中醫講因為我餵奶,藥好溫和要食耐d藥。無法啦,照食藥照餵啦。
我坐月都係平補,大補野買左未煲,等好返再煲。
我曾經有好多餵奶問題想放棄人奶,而家日日瞓得6個鐘就要起身泵奶,個人虛又易眼瞓,頂頂下就百日,我都係睇下頂到幾耐,復工頂唔到就自然收奶算數。唔洗計算太多,順其自然啦~~

別墅

回覆樓主

多謝各位,已經餵左4個月。
其實我心係想堅持,但依家病左仲未好返哂。屋企人成日叫我停,就開始動搖係咪真係要休息。
我都知有得餵係好難得,因為我上一胎咩都唔識,上唔到奶。
今胎有經驗,所以比上胎奶量多左。
我會再努力堅持。多謝大家!!!

別墅

ambermatt 發表於 18-7-25 17:55
你餵左幾耐喇?全人奶到就堅持下。
我都係虛,食緊中藥都2個幾月未好晒(手尾長既內感),中醫講因為我餵奶 ...

四個月了!
我已經返工了,返工泵兩轉奶真係好攰!(emoji)
加上半夜又要起身泵。同身體差,令我有呢個念頭。
謝謝你,我會試下再堅持的!

大宅

Spyspy 發表於 18-7-25 18:41
四個月了!
我已經返工了,返工泵兩轉奶真係好攰!(emoji)
加上半夜又要起身泵。同身體差,令我有呢個念頭 ...

我bb一個半月大後無半夜泵了,而家瞓前大約11-12點泵,起身後大約6-7點泵,半夜無泵~你會唔會調到時間唔洗半夜起身泵啊?

珍珠宮

回覆樓主

我覺得可以堅持嘅,不過唔好俾自己太大壓力

子爵府

回覆樓主:

有奶就繼續餵,餵到幾耐得幾耐,不過唔好俾太大壓力自己,加油呀!

別墅

ambermatt 發表於 18-7-25 21:32

我bb一個半月大後無半夜泵了,而家瞓前大約11-12點泵,起 ...

依家臨訓11-12泵一轉 or 親餵,都慢慢tune 緊,但有時BB 無醒,半夜4-5 都會谷醒。試過幾次唔泵,就奶量跌。希望可以tune 得到訓多少少
多謝你既建議

首頁

尾頁

跳至