自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

咁信邊個好?
Cool傳統那位話要脫兩隻,而家唔脫怕18,19嵗時啲牙會迫返出嚟。
透明:話唔駛,cool 兩年左右
另一位cool透明:都係唔駛脫。cool約五年,頭兩年要矯正下爬開始向後縮之類

大宅

思澄爸爸 發表於 18-7-25 15:48
咁信邊個好?
Cool傳統那位話要脫兩隻,而家唔脫怕18,19嵗時啲牙會迫返出嚟。
透明:話唔駛,cool 兩年左 ...

cool 5年? 我以前cool牙,1個醫生話要cool 4年,另1個話其實正常cool牙2年內1定搞掂,除非係果d好嚴重既case。同埋傅統鋼cool普遍都要脫牙,隱適美唔係個個1開始就cool到,有d太亂都要cool一輪傳統,先轉隱適美。我最後1年半就cool完,好彩無搵4年果個醫生

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

咁信邊個好?

我仔傳統鋼箍,有脫上排2隻,否則駕唔夠位俾d牙移位

水晶宮

SandyM0060 發表於 18-7-25 16:05
cool 5年? 我以前cool牙,1個醫生話要cool 4年,另1個話其實正常cool牙2年內1定搞掂,除非係果 ...

你幾歳開始箍呀?

珍珠宮

Cool 牙要脱牙,,好平常;如哨牙/牙齒大,就要脱;否則效果唔理想

大宅

咁信邊個好?

有朋友試過, 父母話唔好脫。
兩年後, 年青人勁後悔
利申: 傳統cool 牙

男爵府

一開始,我上網睇咗一堆資料,
知道小朋友發育前開始處理,可以擴闊上/下骨位,便不用脫牙
我仔睇第一個矯齒醫生時,就算我提出唔想脫牙,佢都好肯定地話
一定要上下脫2隻牙,合共脫4隻
最後我搵咗另一個會做擴闊既矯齒醫生,
擴闊後才正式落cool,因此時間會較長
我仔舊年才正式落cool,由開始到而家快4年了

大宅

咁信邊個好?

10幾歲果時cool的

侯爵府

回覆樓主:

而家cool 牙咁複雜,個個都唔同做法,真係有d賭大細感覺

琥珀宮

咁信邊個好?

揀脫牙cool傳統,又快,效果又好。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

三個醫生係咩背景?信「矯齒專科」嗰個。如果三個都係矯齒科牙醫,咁二個話唔駛剝就信啦。
如果三個都只是普通牙醫,另揾矯齒牙醫

男爵府

野原美冴 發表於 18-7-25 20:54
三個醫生係咩背景?信「矯齒專科」嗰個。如果三個都係矯齒科牙醫,咁二個話唔駛剝就信啦。
如果三個都只是 ...

我都係咁話,搵普通牙醫cool牙晒氣架,同埋唔剝牙既話多數要磨牙

子爵府

野原美冴 發表於 18-7-25 20:54
如果三個都只是 ...

其實我女係前面兩隻比較哨,應該不太嚴重。
兩個透明cool醫生都話唔駛脫,一個傳統cool話要脫。
我女鐘意其中一個透明cool醫生,因為一來唔駛脫。呢位亦有好多bk推介嘅林醫生,不過佢唔係矯齒専科。

子爵府

回覆樓主

我自己揀左剝牙,咁先有位將哨牙向後拉
不過有jm話有得擴闊,好似新技術咁
我信矯齒專科
會改善埋面型
我好多同學去普通牙科箍,箍齊左但仲係哨

不過剝牙有另一個問題,就係牙la會好疏

子爵府

思澄爸爸 發表於 18-7-25 21:18
其實我女係前面兩隻比較哨,應該不太嚴重。
兩個透明cool醫生都話唔駛脫,一個傳統cool話要脫。
我女鐘意 ...

呢3個有無一個係矯齒專科?

我個小朋友睇咗幾個牙醫及3個矯齒專科,最後只得一個指出要先拉長下锷先再 cool 牙。

珍珠宮

好媽媽勳章

winglung 發表於 18-7-25 18:35
一開始,我上網睇咗一堆資料,
知道小朋友發育前開始處理,可以擴闊上/下骨位,便不用脫牙
我仔睇第一個矯齒醫 ...

「最後我搵咗另一個會做擴闊既矯齒醫生」~
winglung,
請問可否pm 醫生名給我?

我女睇了一位醫生話脫4隻就箍得效果靚啲,唔脫亦可,但效果會差啲。所以我想問多一個醫生的意見。

大宅

回覆樓主:

正確呀,傳統係要脫牙cool,透明去到中段可能要磨牙,所以傳統效果係好d。

男爵府

我搵返有關擴濶既資料
搵到有個台灣網頁介紹得比較詳細,大家可以去睇吓
https://ortho-tsai.weebly.com/38957241252783530274.html

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我自己二十幾年前傳統果隻,不過世界變,可以考慮新一代年輕牙醫方法,比較一下,我自己完全改善到面型,好多friend 見到結果即刻話想cool

首頁

尾頁

跳至