6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好~我BB宜家6個月多D, 近排開始俾米糊佢地食, 佢地好似好鍾意食但我唔知應該俾幾多佢地食好。佢地暫時仲係維持每日4個鐘倒食一次奶大概6oz倒啦~

我究竟點樣知道佢地可以開始用糊仔代替餐奶同埋應該個時間表係點? 佢地其實每日都係大概8點起身,大概21:30-22:00倒訓~

佢地間中會7點幾或者9點幾先醒,如果咁情況我又應唔應該叫醒佢地食第一餐奶?定係將時間表順延?

麻煩大家幫下我~真係完全唔知點開始~

大宅

回覆樓主:

佢地係孖嚟架? 其實正常初頭都係俾幾啖就得。但你BB鐘意又肯吃,吃多少少都ok的。到吃到大半至一個BB碗就代到一餐。到適應左糊仔就要加其他食物蓉~通常會用中午嗰餐轉固體

複式洋房

casmile 發表於 18-7-27 23:39
佢地係孖嚟架? 其實正常初頭都係俾幾啖就得。但你BB鐘意又肯吃,吃多少少都ok的。到吃到大半至一 ...

係丫~孖架~

其實我宜家用緊calibowl既12oz碗不過我大概預備左1/3碗既米糊俾兩個B食,佢地又好似好鍾意食但唔知佢幾時先叫夠~佢地有陣時好似食曬都唔夠有陣時就食兩野唔食~BB碗其實即係幾大個?

咁我係咪要開始沖多d俾佢地如果都食得曬就可以等於代替左奶?

咁朝早08:00倒佢地起身食奶之後其實我幾點要再俾野佢食?係俾d果蓉定係直接就係午餐?咁之後又幾點再俾野佢食?

唔該曬丫!

大宅

回覆樓主:

BB碗即係細大人碗少少,嗰時姑娘話通常BB吃100-150ml奶/水沖既糊就代到一餐。睇bb食量。有d會再多d。你用奶定水沖?如果只用水一定要加其他菜瓜肉蓉先可以代一餐,我BB都係8點起身吃奶,之後1130吃糊。本來12點的。但嗰時佢太餓唔肯吃糊所以我早左half hr。。兩點幾就吃生果蓉之後午覺。

複式洋房

casmile 發表於 18-7-27 23:57
BB碗即係細大人碗少少,嗰時姑娘話通常BB吃100-150ml奶/水沖既糊就代到一餐。睇bb食量。有d會再多d。你用奶 ...

唔該曬你丫~

我暫時用水沖~等我慢慢試下加量同埋用奶沖先~~

首頁

尾頁

跳至